Annons

Källor: Läckta dokument togs från ex-minister

Publicerad 3 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Storbritanniens tidigare handelsminister Liam Fox tros ha varit föremål för dataintrång inför det brittiska valet. Arkivbild.
Storbritanniens tidigare handelsminister Liam Fox tros ha varit föremål för dataintrång inför det brittiska valet. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

De läckta regeringsdokument, som med stor sannolikhet kan kopplas till ryska försök att påverka det brittiska valet 2019, togs från den tidigare handelsministern Liam Foxs mejlkonto. Detta uppger källor med insyn i fallet till nyhetsbyrån Reuters.

Dokumenten ifråga berörde förhandlingar om ett brittisk-amerikanskt frihandelsavtal och publicerades på nätforumet Reddit.

Annons

Aktörerna som kom över materialet ska enligt Reuters källor ha hackat sig in i ex-ministerns mejlkonto flertalet gånger mellan juli och oktober 2019. Kontot ska ha komprometterats genom så kallat nätfiske, en teknik där nätkriminella lurar användaren att själv ge ifrån sig personlig information.

Det är inte klart huruvida de aktörer som kom över dokumenten är desamma som senare läckte dem. Baserat på en omfattande, primär analys har dock den brittiska regeringen dragit slutsatsen att det med stor sannolikhet är ryska intressen som ligger bakom läckan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons