Annons

Wahlqvist: "Skönt att vara hemma"

Allsvenska serieledaren IFK Norrköping förstärker truppen ytterligare.
Försvarsspelaren Linus Wahlqvist, 23, återvänder till klubben efter två säsonger i Dynamo Dresden.
– Jag var ute efter det bästa helhetspaketet och Norrköping kan jag till 100 procent. Jag tror att jag kommer att utvecklas ännu mer som spelare här, säger han.
Publicerad 4 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Linus Wahlqvist, mitten, återvänder till IFK Norrköping efter två säsonger i Tyskland. Arkivbild.
Linus Wahlqvist, mitten, återvänder till IFK Norrköping efter två säsonger i Tyskland. Arkivbild.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Wahlqvist var som 18-åring med om att vinna SM-guldet 2015 och han är den yngste spelaren i klubben att ha nått 100 allsvenska matcher.

Snart blir det fler.

Annons

Han har skrivit på för tre år och om alla papper hinner komma i ordning är han aktuell för spel redan i torsdagens allsvenska bortamatch mot Häcken.

"Skönt att vara hemma"

– Det är skönt att vara hemma. Norrköping spelar en attraktiv och utvecklande fotboll. Jag har varit här och tränat i tre veckor och vet hur hårt alla jobbar för att bli bättre. Det är inspirerande, säger han.

TT: Var är du som person och spelare jämfört med när du lämnade klubben för två år sedan?

– Som person är det en helt annan Linus. Det har bara gått två år, men jag har fått barn och mognat på många sätt vid sidan av fotbollen. Tysk fotboll är mycket annorlunda, mycket mer fysisk med dueller över hela planen. Jag kanske inte är störst och starkast men det är en sida jag utvecklat.

Managern Jens Gustafsson ser också en något förändrad Wahlqvist.

– Den vardagliga miljön ute i Europa är inte som här. Man får en annan tuffhet i att ta sig fram och det tror jag att vi kommer att ha nytta av. Det är också en spelare som varit med och byggt upp den kultur som råder här och har varit en av de framträdande i det. Vi får hem en spelare som bidrar med så mycket mer än bara med sina kvalitéer som spelare, säger han.

Söker målvakt

Högerbacken är IFK Norrköpings tredje tunga värvning i sommar. Först köptes Sead Haksabanovic för rekordpengar från West Ham, sedan lockades Linus Hallenius tillbaka till allsvenskan efter en säsong i cypriotiska Apoel Nicosia.

Det kan bli minst ett nytt namn till under transferfönstret. Isak Pettersson förlänger inte kontraktet som löper ut efter säsongen och Norrköping tittar efter ny målvakt.

– Det är en prioritet. Målvaktsfrågan är något vi måste hantera. Det är ingen tvekan om det i fall det händer Isak något. Vi har "back up" här, men vi kanske inte ska ställa krav på att de ska vara med och slåss i toppen av allsvenskan på höstkanten.

– Men vi är inte något direkt på spåren, säger Norrköpings ordförande Peter Hunt.

Trelleborg lånar Björk

Annons

Samma dag som Wahlqvist presenterades släpptes anfallaren Carl Björk på lån säsongen ut till Trelleborg i superettan. Björk hann med en allsvensk match från start och tre inhopp i år. Men i och med Norrköpings köp av Hallenius kommer Björk längre från startelvan och klubben ser hellre att han får speltid och utvecklas i Trelleborg.

Henrik Skiöld/TT

Fakta: Linus Wahlqvist

Fakta: Linus Wahlqvist

Född: 11 november 1996 i Norrköping (23 år).

Klubb: IFK Norrköping.

Tidigare klubbar: IFK Norrköping 2014–2018, Dynamo Dresden 2018–2020.

Landskamper/mål: 6/0.

Allsvenska matcher/mål: 121/7.

Aktuell: Återvänder till IFK Norrköping och allsvenskan efter två säsonger i Dynamo Dresden i Zweite Bundesliga.

Fakta: Allsvenskans 13:e omgång

Fakta: Allsvenskans 13:e omgång

Onsdag: Hammarby–Falkenberg, Malmö FF–Helsingborg, Varberg–Djurgården.

Torsdag: AIK–Elfsborg, Häcken–IFK Norrköping, IFK Göteborg–Östersund, Kalmar FF–Örebro SK, Mjällby–Sirius.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons