Annons

Det här vet vi om explosionen i Libanon

Många människor har skadats och omkommit och delar av Libanons huvudstad ligger i ruiner. Det här är vad vi vet om den förödande explosionen i huvudstaden Beirut.
Publicerad 5 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Stor förödelse efter explosionerna i Beirut i Libanon.
Stor förödelse efter explosionerna i Beirut i Libanon.Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Det var vid 18-tiden, tisdagen den 4 augusti, som explosioner skakade hamnområdet och de centrala delarna av Beirut. I närheten ligger välkända platser som Martyrtorget, Mohammad al-Amin-moskén och de bartäta områdena Gemmayzeh och Mar Mikhael.

En första explosion orsakade en brand och några mindre smällar. Det följdes av en enorm explosion med en tornadoliknande stötvåg som ödelade hamnområdet och blåste ut glasrutor, välte bilar och orsakade skador inom en mils radie.

Annons

Explosionen kändes i Nicosia i Cypern, 24 mil bort. Seismologer säger att det motsvarade ett jordskalv med magnituden 3,3.

Över hundra döda

Omkring 5 000 personer har skadats och över hundra har bekräftats döda, enligt Röda Korset. Siffrorna befaras stiga ytterligare.

Enligt premiärminister Hassan Diab var det 2 750 ton ammoniumnitrat, som lagrats i hamnen i sex år utan "förebyggande åtgärder", som har antänts och exploderat. Han har lovat att de ansvariga ska ställas till svars. Materialet ska ha konfiskerats för flera år sedan och förvarats i lagerbyggnaden, som ligger bara några minuter från Beiruts shopping- och nattlivsdistrikt.

Ammoniumnitrat används vanligtvis som gödselmedel och har i flera årtionden orsakat många industriolyckor. Ämnet kan också användas för att tillverka bomber.

Det finns ännu inga officiella uppgifter om vad som kan ha antänt ammoniumnitratet.

Tre dagars sorg

Sjukhusen, redan tyngda av coronapandemin och ekonomisk kris, fylldes snabbt av skadade. De har vädjat till människor att lämna blod, och man behöver även generatorer för att kunna hålla elektriciteten i gång.

President Michel Aoun har utlyst tre dagars landssorg och uppger att 100 miljarder libanesiska pund, motsvarande omkring 570 miljoner kronor, ska tillgängliggöras i krisstöd.

Beiruts guvernör Marwan Abboud uppskattar att omkring 300 000 människor har blivit tillfälligt hemlösa och att explosionen kommer att kosta Libanon över tre miljarder dollar.

Sofia Eriksson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons