Annons

Filmrecension: Demokratin drunknar i träsket

HBO:s nya dokumentär "The swamp" fördjupar sig i omfattningen av lobbyismen och korruptionen i USA:s kongress. Det är både tråkigt och bra.
Publicerad 5 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Republikanerna Matt Gaetz och Thomas Massie som för en omöjlig och kanske inte helt genuin kamp mot lobbyismen i Washingtons kongress. Pressbild.
Republikanerna Matt Gaetz och Thomas Massie som för en omöjlig och kanske inte helt genuin kamp mot lobbyismen i Washingtons kongress. Pressbild.Foto: HBO nordic

"Du är ett rövhål!" En förbipasserande man ropar efter Matt Gaetz i "The swamp". Gaetz, som representerar Republikanerna i Florida i den amerikanska kongressen, absorberar smädelsen med ett vant skitätarleende. Däremot har han slutat äta på restaurang i Washington eftersom det alltid dyker upp någon som vill utnyttja honom för "sitt virala ögonblick".

Det är kanske inte så konstigt då Gaetz är en av Donald Trumps främsta och närmaste förespråkare. Men han är otypiskt också en av få republikaner som vill förbjuda lobbyism och företagsdonationer i politiken. Det finns ett stort folkligt stöd för frågan. Donald Trump vann ett val med hjälp av sin slogan att "dränera träsket" (städa upp just den korruptionen) men anställde sedan istället 300 lobbyister i sitt kabinett. En dissonans som inte verkar störa Gaetz.

Annons

"The swamp" tar vid kort efter Trump svurits in, och berättar även historien om hur den amerikanska kongressen förvandlades från en demokratisk institution till en grogrund för mutor och företagsintressen där nästan ingen vågar gå emot partipiskan. Dokumentären är gjord av Daniel DiMauro och Morgan Pehme, som tidigare har riktat kameran mot Donald Trumps kontroversielle före detta kampanjstrateg, i den fascinerande "Get me Roger Stone" (2017). Den här gången har de gjort en mer politiskt nyanserad dokumentär, där både Republikaner och Demokrater framstår som stora hycklare som upprätthåller status quo i rent egenintresse. Dokumentären tar också upp hur medierna i USA utnyttjar och eldar på polariseringen som har skapat ett dödläge i amerikansk politik.

Förutom Gaetz fokuserar filmarna på kongressmedlemmen Thomas Massie, känd som "Mr No" eftersom han oftare än sina partikamrater röstar emot partilinjen. Även Ken Buck, en förbittrad gammal republikan som har skrivit en bok om att stoppa lobbyismen men samtidigt säger "efter fem år har jag inte längre några illusioner om att någon här bryr sig om vad jag har att säga”.

Hela "The swamp" har en liknande sensmoral, det vill säga: ingenting går att förändra. Varför diskuteras ens klimatförändringar eller vapenrestriktioner, när systemet som kongressen upprätthåller gör alla reformer eller kompromisser över partigränserna fullkomligt omöjliga?

Det är skrämmande fakta, om än torrt och lite känslokallt paketerat.

Kristoffer Viita/TT

Tre amigos. Matt Gaetz, Ken Buck och Thomas Massie är outsiders i den amerikanska kongressen. Pressbild.
Tre amigos. Matt Gaetz, Ken Buck och Thomas Massie är outsiders i den amerikanska kongressen. Pressbild.Foto: HBO nordic
Fakta: The Swamp

Fakta: The Swamp

Genre: Dokumentär

Premiär: 5:e augusti 2020 (HBO Nordic)

Medverkande: Thomas Massie, Matt Gaetz, Ken Buck med flera.

Regi: Daniel DiMauro och Morgan Pehme

Speltid: 1 timme och 54 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons