Utrikes

Rekordmånga nya smittade i Victoria

Victorias premiärminister Daniel Andrews. Arkivbild.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den australiska delstaten Victoria rapporterar den högsta dygnssiffran hittills över bekräftade fall av coronasmitta – 725 stycken.

Under det senaste dygnet har 15 personer i delstaten avlidit i sviterna av covid-19, varav en är en man i 30-årsåldern. Hittills har 80 procent av samtliga dödsoffer i landet varit över 80 år, 95 procent över 70 år. Endast två personer under 50 har tidigare avlidit och tills nu inte någon under 40.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

260 arbetare brann inne – män döms till döden

Den sönderbrända fabriken i Karachi. Bild från den 12 september 2012.
Foto: Farid Khan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fabrikens ägare vägrade betala "skyddspengar". Då brände männen ned fabriken, och över 260 människor miste livet. Nu har två män dömts till döden för händelsen som chockade hela Pakistan 2012.

Det var den dödligaste industribranden i landets historia, när klädfabriken Ali Enterprises i Karachi förstördes i september i 2012. Vittnesmål om hur de hårt hållna klädarbetarna inte kunnat ta sig ut när lågorna spred sig återberättades av upprörda anhöriga.

Bakgrunden till eldkatastrofen var till en början oklar. Det talades om alltifrån en fallerande generator till att fabriksledningen skulle ha anlagt branden. Men nu har specialdomstolen ATC (Anti-Terrorism Court) kommit fram till att det handlade om utpressning.

Två gärningsmän befinns skyldiga till att ha försökt få ägarna att betala motsvarande ungefär en miljon kronor i "beskydd". När svaret blev nej tände männen eld på anläggningen. Straffet blir det strängaste som finns i Pakistan – avrättning genom hängning.

Den tyska klädjätten KIK Textilien, som var största beställare hos Ali Enterprises, har betalat ut ersättning till överlevande brandoffer och anhöriga.

Utrikes

Sverige står på sig om EU-budget

Hans Dahlgren (S) på väg in till tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes Rör inte kompromissen, är Sveriges bud när EU:s medlemsländer nu ska försöka få EU-parlamentet att godkänna unionens långtidsbudget.

Ländernas stats- och regeringschefer hamrade fram en uppgörelse under fyra långa toppmötesdagar i juli, men behöver ett ja även från parlamentet innan budgeten för åren 2021–2027 kan träda i kraft.

Och det är långt ifrån givet, då parlamentet vill omfördela pengar och ha en tidsplan för införandet av nya direkta EU-intäkter och ställa tydligare krav på att länderna ska uppfylla grundläggande rättsstatsprinciper.

Inte tunnas ut

EU-minister Hans Dahlgren (S) räknar ändå med att parlamentsledamöterna ska ge med sig till slut, efter de förhandlingar som just nu pågår med ministerrådets ordförandeland Tyskland.

– Vår linje är förstås att vi har en uppgörelse och det är den som ska hålla, i alla delar, säger Dahlgren på väg in till ett EU-ministermöte i Bryssel på tisdagen.

TT: Är du orolig för att parlamentet ställer för hårda krav för att acceptera den?

– Det är inte ovanligt att parlamentet ställer högre krav i den här typen av överläggningar, men slutresultatet brukar bli mycket nära det som stats- och regeringscheferna kommit överens om. Den här gången var det en extremt lång förhandling som slutade i en kompromiss och den måste nog hålla. Det går inte att justera den åt ena eller andra hållet utan det är det här som gäller, säger Dahlgren.

– Den ska inte tunnas ut. Vi kommer inte att ändra oss. Det här är vad som ska ske.

Brexit-oro

Vid tisdagens möte väntar en uppdatering om förhandlingsläget om budgeten, men också om de tröga diskussionerna med Storbritannien och handel och andra samarbeten efter brexit.

– Det har blivit en ökad pessimism efter de signaler man har hört från London, till exempel det här lagförslaget som faktiskt strider mot internationell rätt, konstaterar Dahlgren, syftandes på det omstridda förslag som regeringen i London lagt fram för att vid behov kunna kringgå det utträdesavtal som Storbritannien och EU till sist enades om i vintras.

Sluta spela

Dahlgren är ändå tydlig med att han inte vill att EU-sidan ska avbryta förhandlingarna.

– Något sådant hot har inte framförts och jag tycker att vi ska försöka hålla lugnet, inte låta oss provoceras utan nu gäller det att fortsätta försöka nå en lösning i stor enighet inom EU-kretsen, säger Dahlgren i Bryssel.

Hans tyske kollega Michael Roth suckar tungt över Storbritanniens agerande.

– Kära vänner i London: sluta spela ett spel! Tiden är på väg att rinna ut, säger Roth på väg in till mötet i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Fem länder där viruset sprids snabbt i Europa

Hårdare virusrestriktioner har införts i delar av Spaniens huvudstad Madrid.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den andra vågen är ett faktum i flera länder i Europa. Miljoner människor omfattas av nya tuffa restriktioner i ett försök att stoppa spridningen av covid-19, som WHO har kallat alarmerande.
Här är läget i några av de värst drabbade europeiska länderna.

Spanien

Dödligheten är inte lika hög som i våras. Men Spanien kämpar mot en ny våg av coronaviruset. De senaste två veckorna har över 120 000 nya fall bekräftats – varav över en tredjedel i Madrid, ett av de värst drabbade områdena i Europa i mars och april.

Sjukvården i Madrid varnar för att de är nära att nå sin maxkapacitet. I de södra delarna av huvudstaden trädde hårdare restriktioner i kraft för 850 000 personer i måndags. I flera distrikt har man registrerat över 1 000 nya fall per 100 000 invånare, omkring fem gånger mer än det nationella genomsnittet. Nu får boende där i två veckor bara lämna sina hem för att gå till jobbet, uppsöka vård eller följa barnen till skolan. Restauranger och barer måste också minska sin kapacitet med hälften.

Tjeckien

Tjeckien är bland de länder i Europa där coronaviruset sprids snabbast. Hälsominister Adam Vojtech meddelade sin avgång i måndags efter kritik över hur han har hanterat pandemin.

De senaste två veckorna har Tjeckien registrerat 193 fall per 100 000 invånare, enligt EU:s smittskyddsenhet ECDC. I fredags hade det sammanlagda antalet döda under pandemin ökat med 15 procent sedan 1 september, till 489. Antalet som testar positivt i åldersgruppen 65+ sjunker men inläggningarna på sjukhus är tillbaka på samma nivå som i april.

Myndigheterna vill gärna undvika total nedstängning men har tagit tillbaka några av vårens åtgärder, bland annat måste invånarna bära munskydd i skolor, affärer och i andra lokaler inomhus. Öppettiderna på barer har begränsats och i Prag måste folk bära munskydd utomhus vid sammankomster med över hundra personer.

Storbritannien

Det råder ingen tvekan om att den andra vågen har kommit till Storbritannien, enligt premiärminister Boris Johnson. Antalet nya bekräftade fall av covid-19 ligger på ungefär samma nivå som i april, med 6 000 bekräftade fall under flera dagar förra veckan. Smittan sprids i alla åldersgrupper och inläggningarna av äldre ökar. 1 081 personer vårdas på sjukhus för covid-19, 138 i respirator, enligt den senaste statistiken.

I fredags trädde nya restriktioner i kraft för omkring två miljoner människor i nordöstra England. De får inte längre umgås med människor från ett annat hushåll. Från och med tisdagen gäller liknande regler i andra delar av nordvästra, norra och centrala England. Mat och dryck får bara serveras till sittande gäster och pubar och barer måste stänga klockan 22.

Frankrike

I fredags registrerade Frankrike över 13 200 bekräftade fall av covid-19 – den högsta dygnssiffran sedan pandemin inleddes. Dessutom var antalet döda det högsta på fyra månader. I fredags hade 265 dödsfall registrerats för veckan, att jämföra med 129 veckan innan. Enligt epidemiologer beror ökningen på att smittan sprids snabbare men också på att sex gånger fler tester genomförs sedan det blivit kostnadsfritt. Många som smittas är unga men fallen ökar snabbt i åldergruppen 75+.

Hälsominister Olivier Véran beskriver en kamp mot klockan för att försöka begränsa spridningen innan vården blir överbelastad. Regeringen vill gärna undvika nationell nedstängning, därför ligger mycket av ansvaret på lokala myndigheter. Städer som Bordeaux, Marseille, Lyon och Nice har infört tuffare restriktioner och i Paris har myndigheterna bett människor att undvika sammankomster med över tio personer, även privat.

Danmark

Covid-19 har återigen kopplat greppet om Danmark, konstaterade statsminister Mette Frederiksen när hon tillkännagav nya restriktioner för hela landet. Sedan i helgen råder förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Undantag gäller för vissa sittande evenemang inom kultur och idrott. Där är gränsen fortsatt 500. Restauranger, barer och kaféer måste stänga klockan 22.

I lördags registrerades 589 nya fall av covid-19 – den högsta siffran för ett dygn sedan pandemin inleddes. Det kan delvis förklaras med att betydligt fler personer testas nu än i våras. 75 personer vårdas på sjukhus, varav tolv i intensivvård och tre i respirator. Så många personer har inte varit inlagda för covid-19 sedan mitten av juni.

Sofia Eriksson/TT

Två kvinnor i munskydd i Madrid.
Två kvinnor i munskydd i Madrid.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Här erbjuds covidtester i Southampton i England. Det råder ingen tvekan om att Storbritannien har drabbats av en andra våg av coronaviruset, enligt premiärminister Boris Johnson.
Här erbjuds covidtester i Southampton i England. Det råder ingen tvekan om att Storbritannien har drabbats av en andra våg av coronaviruset, enligt premiärminister Boris Johnson.
Foto: Andrew Matthews/AP/TT
Vårdpersonal hjälper en covidsjuk person i Strasbourg i Frankrike.
Vårdpersonal hjälper en covidsjuk person i Strasbourg i Frankrike.
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Utrikes

WHO: Rekordmånga covidfall – men färre döda

En skolelev får sin temperatur mätt i en skola i Johannesburg, Sydafrika. Bilden är från i somras. Arkivbild.
Foto: Denis Farrell/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Spridningen av coronaviruset tycks ta fart över stora delar av världen, enligt färsk statistik från Världshälsoorganisationen (WHO). Under vecka 38 rapporterades 1 998 897 nya fall globalt, en ökning med sex procent från föregående vecka och den högsta veckosiffran hittills under pandemin, enligt FN-organet.

Antalet döda har dock minskat. Förra veckan rapporterades 37 700 dödsfall, vilket är tio procent färre än föregående vecka. Särskilt från Nord- och Sydamerika samt från Afrika rapporteras färre döda.

Sammanlagt har fler än 31 miljoner människor bekräftats smittade världen över, och 962 000 har avlidit, enligt AFP:s sammanräkning.

Utrikes

Sjukhuset: Navalnyjs kläder borta

Aleksej Navalnyj tackar sin fru Julia för att ha klarat sig igenom förgiftningen. Bild från sjukhuset i Berlin, utlagd på politikerns Instagram-konto i måndags.
Foto: Instagram/AP/TT
Utrikes
Utrikes Efter fynden av nervgiftet novitjok "i och på min kropp" kräver Aleksej Navalnyj sina kläder tillbaka från ryska myndigheter. Men sjukvården svarar oppositionsledaren att de inte har kvar några kläder.
På Instagram skriver han att hustrun Julias vakande kärlek räddade honom.

"Två oberoende laboratorier, i Frankrike och Sverige, och tyska försvarets speciallaboratorium har bekräftat novitjok i och på min kropp", skriver regimkritikern på sin blogg.

Navalnyj fortsätter att han inte väntar sig annat än bortförklaringar från rysk sida, men att han vill ha åtminstone sina kläder tillbaka. De är "ett mycket viktigt bevis", och politikern kräver att de "försiktigt packas i en påse och skickas till mig".

"Helt naken"

Oppositionsledaren insjuknade under en flygning mellan sibiriska Tomsk och Moskva den 20 augusti. Planet akutlandade och han togs in på sjukhus i staden Omsk, där kläderna han rest i togs om hand. Enligt sitt blogginlägg överlämnades han "helt naken" till det tyska ambulansflygplan som sedan förde honom till Berlin, där han nu vårdas.

Ryska vårdmyndigheter svarar dock att sjukhuset i Omsk inte har kvar några plagg.

– Utredande myndigheter beslagtog kläderna som ett led i en preliminär utredning då Navalnyj var i Omsk, heter det enligt regionala myndigheter, skriver nyhetsbyrån Interfax.

Något mer svar har inte kommit från Ryssland, så för tillfället är det oklart var kläderna är.

"Kärlek läker"

Enligt labbrönen i västvärlden blev Navalnyj förgiftad av ett nervgift, troligtvis från en flaska vatten som fanns på hans hotellrum inför flygresan. Giftet är känt från tidigare fall som ryska underrättelseorgan anklagas för att vara inblandade i.

Ryssland avvisar alla misstankar, och sår tvivel om huruvida Navalnyj blivit förgiftad.

I Tyskland var regimkritikern till en början mycket illa däran. Nu mår han mycket bättre, och skriver på Instagram att hustrun Julias vakande vid sjuksängen varit avgörande.

"Nu vet jag definitivt av erfarenhet: Kärlek läker och ger en livet åter", skriver Navalnyj. "Julia, du har räddat mig, det kan skrivas in i neurobiologiska läroböcker".

Henrik Samuelsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

Finlands HD förbjuder NMR

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) vid en demonstration i Ludvika. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nordiska motståndsrörelsen är en olaglig organisation och måste därför upplösas. Det slår Finlands högsta domstol fast i en dom.

Finländska HD grundar beslutet på att NMR verkar på ett sätt som väsentligt strider mot lagen och demokratin. De texter som den nazistiska organisationen publicerat på sin hemsida skulle kunna betraktas som hets mot folkgrupp, enligt rätten, som också konstaterar att våld är del av föreningens "verksamhet".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tillbaka till rötterna för Nobelpriset i Oslo

Ganska folktomt framför rådhuset i Oslo en dag i maj. Och så lär det förbli när fredspriset delas ut i höst.
Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT
Utrikes
Utrikes Norge följer i Sveriges fotspår och stoppar den ordinarie Nobelprisutdelningen i år. Ceremonin skalas ner och flyttas från Oslos rådhus till en mer anspråkslös aula på universitetet.
PREMIUM

– Årets utdelning i rådhuset ställs in av två skäl, säger norska Nobelinstitutets chef Olav Njølstad till NRK.

– I Sverige är utdelningen av de andra Nobelprisen, som brukar ske på Konserthuset i Stockholm, avblåst. Vi vill samordna oss med Stockholm, och markera att detta är ett undantagsår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fehmarn bält-tunneln upp i högsta instans

Ett informationstorn om det inledda bygget på danska sidan, i Rødbyhavn. Bild från tidigare i september.
Foto: Christian Lindgren/Ritzau/TT
Utrikes
Utrikes Om tio år ska det gå snabbare att ta tåget från Malmö till Hamburg än till Stockholm. Men det hänger på att tunnelbygget under Fehmarn bält går som tänkt. Nu avgör Tysklands högsta förvaltningsdomstol frågan.
PREMIUM

Det har gått tolv år sedan Danmark och Tyskland skrev under avtalet om en fast förbindelse från den danska ön Lolland till tyska Fehmarn. Det ska innebära att tåg och bilar kan rulla nonstop, utan färjor, raka vägen söderut från Köpenhamn till Lübeck och Hamburg.

Förra året gav tyska myndigheter grönt ljus, så att arbetet skulle kunna börja. Men bland andra rederiet Scandlines har överklagat så långt det bara går, och på tisdagen tar Högsta förvaltningsdomstolen i Leipzig upp frågan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL