Annons

New York går i strid mot USA:s vapenlobby

Delstaten New York förklarar krig mot USA:s mäktiga vapenlobbyorganisation National Rifle Association (NRA).
– NRA är genomsyrat av bedrägeri och maktmissbruk, säger Letitia James, chef för delstatens justitiedepartement.
Publicerad 6 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Letitia James, chef för delstaten New Yorks justitiedepartement, stämmer vapenlobbyorganisationen NRA.
Letitia James, chef för delstaten New Yorks justitiedepartement, stämmer vapenlobbyorganisationen NRA.Foto: Kathy Willens/AP/TT

New York stämmer NRA för bedrägeri och vanskötsel med förhoppningen att lyckas upplösa NRA. Enligt Letitia James har flera toppchefer inom organisationen spenderat miljoner dollar på sig själva och sina vänner i strid med de lagar som gäller för icke-statliga organisationer.

– NRA:s inflytande har varit så mäktigt att organisationen i tiotals år har undgått kontroll medan ledningen har stoppat miljoner i egna fickor, säger hon.

Annons

Bland de utpekade finns organisationens vd Wayne LaPierre, som enligt James bland annat har använt NRA:s pengar för att bekosta frekventa lyxsemestrar med privatplan till Bahamas.

NRA kallar Letitia James uttalanden för en "grundlös, överlagd attack på vår organisation" samt på den amerikanska konstitutionella rättigheten att bära och inneha vapen.

Som svar på delstaten New Yorks stämningsansökan uppmanar USA:s president Donald Trump organisationen att flytta sitt huvudkontor till Texas. NRA förväntas pumpa in omfattande summor i Trumps kampanj inför novembers amerikanska presidentval.

Fakta: USA och skjutvapen

Fakta: USA och skjutvapen

Amerikaners rätt att bära vapen slås fast i det andra tillägget till USA:s författning, som ratificerades 1791. Denna rätt bekräftades som en "garanti av den personliga rätten att äga ett vapen" i ett beslut av USA:s högsta domstol 2008.

Landets delstater har dock olika lagar när det gäller försäljning (eller begränsning av försäljning), registrering, förvaring, åldersgränser och annat som rör vapeninnehav.

Generellt anses republikanska politiker vara mer vapenvänliga medan flera demokrater har försökt att skärpa vapenlagarna. En viktig aktör i sammanhanget är den mäktiga vapenlobbyorganisationen National Rifle Association (NRA).

I fjol uppgav 37 procent av amerikanerna att det fanns ett skjutvapen i deras hem, enligt opinionsinstitutet Gallup. 64 procent sade att de vill se tuffare lagar när det gäller försäljning av vapen. 29 procent vill se en lag som förbjuder handeldvapen, utom för polis och liknande yrkesgrupper, medan 70 procent är emot en sådan lag.

2019 uppgavs 393 miljoner privatägda skjutvapen vara i omlopp i USA.

Källor: NRA, Gallup, Small Arms Survey med flera.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons