Annons

Oväntad förlust för Bombardier

Den kanadensiska flyg- och tågtillverkaren Bombardier redovisar en oväntad mångmiljardförlust för årets andra kvartal. Högre kostnader än väntat för tågverksamheten och ett ras för leveranser av flygplan på 43 procent i coronakrisen drog ned resultatet.
Publicerad 6 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kanadensiska Bombardier, som gjort upp om att sälja tågtillverkningen till franska Alstom, redovisar en oväntad förlust för årets andra kvartal. Arkivbild
Kanadensiska Bombardier, som gjort upp om att sälja tågtillverkningen till franska Alstom, redovisar en oväntad förlust för årets andra kvartal. ArkivbildFoto: Paul Zinken AP/TT

Bombardier, som enligt sin webbsida har cirka 1 800 anställda i Sverige, redovisar en förlust justerad för engångsposter på 319 miljoner dollar (motsvarande 2,8 miljarder kronor) för kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 312 miljoner dollar under motsvarande kvartal i fjol.

Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat (ebitda) på cirka 39 miljoner dollar.

Annons

Den Montrealbaserade koncernen siktar på att renodla verksamheten och bara tillverka flygplan. En uppgörelse om att sälja tågverksamheten till franska Alstom godkändes av EU:s konkurrensmyndighet förra veckan.

Transaktionen med Alstom beräknas gå att genomföra under 2021.

Intäkterna från andra kvartalet rasade 37 procent till 2,7 miljarder dollar. Nedgången förklaras främst av att antalet levererade jetflygplan under kvartalet föll med 43 procent till 20 flygplan.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons