Hemestertips

I Josef Franks fotspår

Josef Frank och ett av sina tidigare motiv, Primavera, från tidigt 1920-tal.
Foto: Lennart Nilsson
Foto: Svenskt Tenn
Kultur och nöje
Hemesterserien - del 7 Den 15 juli var det 135 år sedan Josef Frank föddes. Men hans berömda blomstrande textilmönster har fortfarande inte börjat vissna. I den sjunde och sista delen av vår hemesterserie går resan i formgivaren, arkitekten och konstnären Josef Franks fotspår, med stopp på Sofiero slott och Tomarps kungsgård.

Tulpaner, hyacinter, violer, rosor och liljekonvaljer som blandas vilt med rena hittepå-blommor och andra inslag från naturen. Josef Frank ville att man skulle känna en frihet när man betraktade hans natur- och blomstermönster och menade att just mönster har en lugnande inverkan på oss. Och visst är det något speciellt med hans textiler och mönster som har fascinerat mig i många år. Så lekfulla och färgsprakande – men ändå så sobra. Så moderna i sina uttryck och motiv trots att några av dem är närmare hundra år gamla.

Till och med den 20 september visar Sofiero slott utställningen Josef Franks flora, som ger en större inblick i historien kring en del av dessa textiler. Och vill man fördjupa sig ännu mer i Franks kreativa universum pågår bara några mil bort, på Tomarps kungsgård i Kvidinge, en utställning till och med den 23 augusti med hans okända akvareller som visas i klassiska Josef Frank-inredningsmiljöer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Schitt's Creek" stor vinnare vid Emmygalan

24-åriga Zendaya blev den yngsta kvinnliga skådespelaren hittills att ta hem en drama-Emmy för sin insats i 'Euphoria'.
Foto: ABC/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje "Watchmen" och "Succession" tillhörde vinnarna. Men Emmynatten ägdes främst av "Schitt's Creek", när inget var som vanligt då tv-världen skulle firas coronasäkert.
– Välkommen till pand-Emmys, hälsade värden Jimmy Kimmel.

Det var inte mycket som var som vanligt vid nattens sändning av Emmygalan. Utanför Staples Center i Los Angeles, därifrån galan sändes, var det öde.

I stället för att posera framför kamerablixtrar på röda mattan fick de nominerade och de flesta prisutdelarna – liksom övriga intresserade – följa och delta i galan hemifrån. Fler än 100 nominerade filmades i sina hem, och en del vinnare fick sina statyetter av en person klädd i en smokingliknande skyddsdräkt. Dräkterna har skapats av Katja Cahill och Guy Carrington, i samarbete med en skyddsdräktstillverkare.

"Schitt's Creek" skrev historia under den udda galan. Den kanadensiska komediserien följer en välbärgad familj som hamnar i ekonomisk kris och tvingas flytta till lilla Schitt's Creek.

Catherine O'Hara och Eugene Levy prisades för bästa huvudroller i en komedi. Strax därefter fick Dan Levy hålla tre tacktal i rad, då serien tog hem manus- och regipriserna, liksom han själv för bästa manliga biroll i en komediserie. Sedan tog Annie Murphy hem den kvinnliga birollsstatyetten och serien knep av bara farten dessutom bästa komediserie.

Enligt The Hollywood Reporter är det rekord i antal Emmys för en enskild säsong av en komediserie, totalt fick serien nio stycken tillsammans med de två priserna som delades ut tidigare i veckan.

Ruffalo fick pris

När komedipriserna var avklarade kunde strålkastarljuset delas något, och flera serier hade i alla fall något att fira. HBO:s "Succession" tog hem manus- och regipris för dramaserie, liksom det finaste priset för bästa dramaserie. Kanalens "Watchmen" plockade ett par skådespelarpriser (Regina King för bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie och Yahya Abdul-Mateen II för bästa manliga biroll), liksom bästa miniserie.

Viss politik smög sig in under galan, inte minst mångfaldsfrågor och Black lives matter. Mark Ruffalo uppmanade folk att rösta för ett enat USA senare i höst, när han tog emot priset för bästa huvudroll i en miniserie för "I know this much is true".

– Rösta för kärlek, medkänsla och vänlighet, sade han.

"Successions" manusförfattare Jesse Armstrong ägnade sitt tal till att otacka när han tog emot priset för bästa dramaserie.

– Jag vill säga otack till viruset, för att det håller oss isär i år. Jag vill säga otack till president Trump för hans kassa och okoordinerade svar. Otack till Boris Johnson som gör samma sak i mitt land, otack till alla nationalister och alla nationalistiska regeringar i världen som är motsatsen till vad vi behöver just nu. Och otack till alla mediemoguler som låter dem sitta kvar vid makten.

Leddes av Kimmel

Galan leddes av programledaren och komikern Jimmy Kimmel, som i sitt inledningsanförande skojade friskt, både om det faktum att han i princip var ensam i den jättelika byggnaden och om pandemin i allmänhet.

– Man kan inte ha ett virus utan en värd, sade han.

Han ställde också den relevanta frågan om varför det hålls en gala mitt under en pandemi och pågående brandkatastrof i USA.

– För att det är roligt, och det behöver vi just nu, sade han.

Gustav Sjöholm/TT

Jesse Armstrong valde att otacka coronaviruset, Donald Trump och Boris Johnson, när han tog emot priset för bästa dramaserie.
Jesse Armstrong valde att otacka coronaviruset, Donald Trump och Boris Johnson, när han tog emot priset för bästa dramaserie.
Foto: ABC/AP/TT
Nasa-astronauten Christopher Cassidy skickade en hälsning från rymdstationen ISS.
Nasa-astronauten Christopher Cassidy skickade en hälsning från rymdstationen ISS.
Foto: ABC/AP/TT
Julia Garner prisades för sin skådespelarinsats i 'Ozark'.
Julia Garner prisades för sin skådespelarinsats i "Ozark".
Foto: ABC/AP/TT
Catherine O'Hara inledde priskavalkaden för 'Schitt's Creek'.
Catherine O'Hara inledde priskavalkaden för "Schitt's Creek".
Foto: ABC/AP/TT

FAKTA

Fakta: Emmyvinnare 2020 (i urval)

Bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie: Catherine O'Hara ("Schitt’s Creek")

Bästa manliga huvudroll i en komediserie: Eugene Levy ("Schitt's Creek")

Bästa komediserie: "Schitt’s Creek"

Bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie: Regina King ("Watchmen").

Bästa manliga huvudroll i miniserie: Mark Ruffalo ("I know this much is true").

Bästa miniserie: "Watchmen".

Bästa kvinnliga huvudroll i dramaserie: Zendaya ("Euphoria").

Bästa manliga huvudroll i en dramaserie: Jeremy Strong ("Succession").

Bästa dramaserie: "Succession".

Kultur och nöje

Lindorff om "Bonde"-dramat: Kunde inte andas

Linda Lindorff programleder 'Bonde söker fru'. Arkivbild.
Foto: Karin Wessl n/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Coronapandemin präglar årets säsong av "Bonde söker fru" – men helt fritt från närkontakt blir det inte i programmet.
– När någon får känslor för en annan människa är det svårt att hålla avstånd, konstaterar programledaren Linda Lindorff.

Den 15:e upplagan av TV4:s populära dejtingprogram "Bonde söker fru" har varit långt ifrån normal. Till följd av coronapandemin tvingades produktionen hålla sig till en rad olika säkerhetsrutiner. Något förbud mot pussar fanns däremot inte.

– I det stora hela innebär det att vi har följt alla rekommendationer som finns. Vi jobbar med vuxna människor och är utomhus hela tiden. Och vi ser till att alla som är med har koll på sin egen hälsa, säger Linda Lindorff.

Kraxig i halsen

Vid ett tillfälle under sommarens inspelning kände en av deltagarna av symtom.

– Det var en person som kände sig kraxig i halsen, och då avbröts inspelningen. Man pausar tills man har rett ut, testat och fått svar, berättar Linda Lindorff.

Själv var hon inte särskilt orolig för sin hälsa – Linda Lindorff var en av dem som tidigt drabbades av viruset, och som fick antikroppar.

– Jag hade varit trött, hängig, haft muskelvärk, men jag förstod inte riktigt att det var det jag hade. Jag fick även om smakbortfall, innan man skrev om det som ett symtom, och tänkte "Gud vad konstigt att jag inte kan smaka av min egen chiligryta".

Höll andan

Programledaren menar att kärlek behövs extra mycket i mörka pandemitider.

– Det är en väldigt fin, varm och kärleksfull säsong som faktiskt har överraskat mig mer än någon annan säsong genom tiderna, och det säger en del med tanke på att jag har gjort det här i 15 år. Det är inte på ett olyckligt vis, man tänker att vi gör det här "in the name of love".

Hon hintar om att det blir en hel del spänning i programmet.

– På en gård blir det så mycket dramatik att det näst intill liknar sommaren med Simon! säger Linda Lindorff.

Inbitna "Bonde söker fru"-tittare känner till den dramatiska händelsen från 2018 när Simon Ohlsson skulle på en kärleksresa med brevskrivaren Frida Eriksson. Men hon dök inte upp på flygplatsen, och mjölkbonden tvingades åka ensam.

– Alla som har följt "Bonde söker fru" vet att det var känslosamt och inte så enkelt att ta sig igenom. Jag säger inte om det här slutar lyckligt eller olyckligt, men dramatiken var på den nivån att jag inte kunde andas under en minut. Jag höll andan, hur ska vi göra nu?

Sofia Sundström/TT

Hästbonden Linn Regild medverkar i årets 'Bonde söker fru'. Pressbild.
Hästbonden Linn Regild medverkar i årets "Bonde söker fru". Pressbild.
Foto: Daniel Ohlsson
Patrik Fernlund söker kärleken i TV4:s dejtingprogram. Pressbild.
Patrik Fernlund söker kärleken i TV4:s dejtingprogram. Pressbild.
Foto: Daniel Ohlsson
Hästbonden Mats Thomsson hoppas på att hitta den rätta. Pressbild.
Hästbonden Mats Thomsson hoppas på att hitta den rätta. Pressbild.
Foto: Daniel Ohlsson
Skogs- och spannmålsbonden Pontus Mikaelsson är en av årets deltagare i 'Bonde söker fru'. Pressbild.
Skogs- och spannmålsbonden Pontus Mikaelsson är en av årets deltagare i "Bonde söker fru". Pressbild.
Foto: Daniel Ohlsson

FAKTA

Fakta: Årets bönder

Medverkande bönder är:

Mats Thomsson, 54 år, hästbonde och hovslagare, Gotland.

Pontus Mikaelsson, 35 år, skogs- och spannmålsbonde, Dalvik.

Erik Bolang, 30 år, köttbonde och sågverksansvarig, Dunker.

Jon-Erik Andersson, 44 år, skogsbonde, Näsviken.

Erik Carlsson, 39 år, köttbonde, Vimmerby.

Erik Parai Arnesson, 25 år, köttbonde och klövvårdare, Skruv.

Linn Regild, 28 år, hästbonde, Färingsö.

Patrik Fernlund, 32 år, skogsbonde, Kråksjö.

Kultur och nöje

"Nomadland" Oscarsfavorit efter Toronto

Frances McDormand spelar huvudrollen i prisbelönta 'Nomadland'.
Foto: Searchlight Pictures/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Filmen "Nomadland" har tilldelats People's choice award, det finaste priset på filmfestivalen i Toronto, skriver flera medier.

Därmed seglar filmen, regisserad av Chloé Zhao, upp som en av förhandsfavoriterna inför nästa års Oscarsgala. Tidigare år har filmer som mottagit utmärkelsen i Toronto, som "Jojo Rabbit", "Green book", "12 years a slave", "The king's speech" och "Slumdog millionaire" både nominerats till och, i alla fall förutom det förstnämnda, även belönats med en Oscar för bästa film.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Sånt är livet"-artisten Anita Lindblom död

Anita Lindblom, känd bland annat för att ha sjungit succélåten 'Sånt är livet', har gått bort vid 82 års ålder. Arkivbild.
Foto: Jan Björsell / SvD / TT
Kultur och nöje
Kultur
PREMIUM

Artisten Anita Lindblom, känd bland annat för att ha sjungit succélåten "Sånt är livet", har gått bort vid 82 års ålder efter en kortare tids sjukdom.

Lindblom, som var bosatt i Frankrike sedan 1969, somnade in den 6 september, bekräftar sonen Jörgen Lindblom Andersén för TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Sånt är livet"-artisten Anita Lindblom död

Anita Lindblom, känd bland annat för att ha sjungit succélåten 'Sånt är livet', har gått bort vid 82 års ålder. Arkivbild.
Foto: Jan Björsell / SvD / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Artisten Anita Lindblom, känd bland annat för att ha sjungit succélåten "Sånt är livet", har gått bort vid 82 års ålder efter en kortare tids sjukdom.

Lindblom, som var bosatt i Frankrike sedan 1969, somnade in den 6 september, bekräftar sonen Jörgen Lindblom Andersén för TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Dylan sänder radio igen

Bob Dylan kliver in i radiostudion igen. Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

2016 års Nobelpristagare i litteratur, Bob Dylan, ska sända sitt radioprogram "Theme time radio hour" igen, för första gången på över tio års tid.

Dylan, även känd för sin musikkarriär, sände 100 timslånga program åren 2006–2009. Varje avsnitt rubriksattes med ett tema, till exempel pengar, presidenter eller vårstädning, med temaspecifik musik och gäster som inkluderade artistkollegor som Elvis Costello, Tom Waits, Merle Haggard och Jack White.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Affischer avslöjar nytt Fleet Foxes-album

I Paris har det dykt upp affischer med information om ett nytt Fleet Foxes-album. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Det amerikanska indiefolkbandet Fleet Foxes verkar ha ett nytt album redo att släppas på höstdagjämningen den 22 september, skriver Stereogum.

Affischer som har satts up i Paris avslöjar både släppdatumet och albumtiteln "Shore". "Det är på gatorna i Paris du får reda på Fleet Foxes återkomst på tisdag", skriver en person som har fotograferat affischerna i ett Twitterinlägg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Historisk" upprustning av Linköpingsteater

Drygt 500 meter från Trädgårdstorget i Linköping ligger Stora teatern, som snart slår upp dörrarna igen efter en omfattande renovering. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Stora teatern i Linköping är i slutskedet av en två år lång renovering.

– En milstolpe i Linköpings kulturhistoria. Aldrig tidigare har en så stor insats gjorts för att lyfta teaterhuset, säger fastighetsförvaltaren Kjell Samuelsson till Corren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL