Inrikes

Försenade tåg till och från Linköping

En nedriven kontaktledning orsakar stopp i tågtrafiken. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En nedriven kontaktledning påverkar tågtrafiken till och från Linköping. Till en början var det totalt stopp i trafiken, men vid niotiden på lördagen kunde den återupptas i begränsad omfattning.

Ett SJ-tåg har fått ställa in och man räknar med förseningar till följd av det tidigare stoppet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

EU:s sjukvårdslager byggs i Kristinehamn

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) har huvudansvaret för att bygga upp EU:s nya beredskapslager för sjukvårdsmateriel i Sverige. Arkivbild.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Inrikes
Inrikes Ett av EU:s beredskapslager för skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel ska placeras i Kristinehamn. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ansvarar för uppdraget, som gäller i minst fem år.

– Tanken är att länder ska kunna ansöka om material från lagren, när de egna förråden inte räcker till, sa socialminister Lena Hallengren (S) vid den presskonferens där det nya uppdraget presenterades.

Förutom Sverige kommer även Danmark, Grekland och Ungern att bygga upp EU-gemensamma beredskapslager. Sedan tidigare finns liknande anläggningar i Tyskland och Rumänien.

Lagren ska bland annat innehålla medicinteknisk utrustning, läkemedel samt personlig skyddsutrustning som visir och ansiktsmasker. Den totala budgeten är på 38,3 miljoner euro.

Ingen förtur

Att lagret hamnar i Sverige innebär inte att Sverige får någon förtur till den utrustning som finns där, understryker Anneli Bergholm, chef för MSB:s operativa avdelning.

– Sverige har lika god tillgång till utrustningen som övriga EU-länder. Man skickar in en ansökan, förklarar hon.

Det svenska lagret ska få en yta på ungefär 5 000 kvadratmeter, vilket innebär att det befintliga beredskapslagret i Kristinehamn måste byggas ut.

På kartan

– Förhoppningsvis ger det ett antal arbetstillfällen. Men framförallt sätter det Kristinehamn på kartan, säger Jane Larsson (C), kommunalråd i Kristinehamn till P4 Värmland.

Enligt Anneli Bergholm vid MSB kan det komma att handla om 5–10 arbetstillfällen, och lagret uppskattas kunna vara igång om ungefär ett halvår.

Förutom MSB kommer Försvarets materielverk att delta i projektet, genom att ansvara för upphandling och inköp, samt kvalitetssäkring och leveranskontroll. Dessutom medverkar Socialstyrelsen genom att stötta med kunskap om utrustningen och i frågor om lagerhållning.

Inrikes

Regionråd i Skåne avråder från Danmarksbesök

 Skånes regionråd Carl Johan Sonesson. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Åk inte till Danmark – så lyder uppmaningen från Skånes regionråd, som nu går ut med en egen avrådan från nöjesresor till andra sidan sundet.
– Jag råder skåningar att inte företa några nöjesresor i Danmark just nu.

Antalet smittade stiger i Danmark, och nya restriktioner rörande sammankomster och landets barer och restauranger har införts. I huvudstadsområdet, liksom i resten av landet, ska nu krogarna stänga senast klockan 22.

Regionrådet Carl Johan Sonesson (M) gick i fredags ut med ett inlägg på Facebook med flera rekommendationer till skåningarna, bland annat att inte åka till Danmark om det inte är nödvändigt, något som SVT Nyheter Skåne rapporterar om.

– Man ser att smittoläget i Danmark är betydligt högre än i Skåne, säger han till TT och fortsätter:

–  Mette Frederiksen (Danmarks statsminister, reds anm.) har infört restriktioner i Danmark. De stänger pubar klockan 22, och det tycker jag är viktigt att man som skåning känner till.

"Mota Olle i grind"

Samtidigt fortsätter nöjeslivet mer eller mindre, fast med fysiskt avstånd människor emellan, som vanligt på den skånska sidan av bron. Även vad gäller krogliv, restauranger och uteserveringar – samt en del danska besökare. Vilken risk utgör det?

Carl Johan Sonesson understryker att han inte vill se fler stängda gränser, däremot mer information om läget.

– Jag vill apellera till det sunda förnuftet, annars kanske vi får en situation med högre smittoläge i hela Öresundsregionen. Då är det bättre att mota Olle i grind och vara försiktiga allihop.

Högre smittoläge i Storköpenhamn

Totalt har ytterligare 418 personer konstaterats vara smittade av coronavirus i Danmark, enligt Statens Seruminstituts senaste uppdatering från i måndags. Störst andel smittade finns i huvudstadsområdet, där siffran ligger på nära 49 smittade personer per 100 000 invånare sett till de senaste 14 dagarna, vilket är högre än i Skåne.

Siffrorna är dock inte rakt av jämförbara eftersom testningen är mer omfattande i Danmark än i Sverige, men det som framför allt oroar danska myndigheter är den uppåtgående trenden i Danmark.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

RÅ överklagar morddom – vill se livstid

Riksåklagaren vill att Högsta domstolen klargör vad som ska gälla vid straffbestämmelsen för mord. Arkivbild.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Riksåklagaren (RÅ) överklagar en dom från hovrätten där en man dömts till 18 års fängelse för mord.
RÅ vill att påföljden bestäms till livstids fängelse, med hänvisning till det skärpta straffet för mord som infördes den 1 januari i år.

– Vi vill att HD (Högsta domstolen) ska klargöra hur man ska tillämpa den här nya bestämmelsen, säger My Hedström, byråchef vid Riksåklagaren.

Straffskärpningen vid mord innebär att det som skäl för livstids fängelse särskilt ska beaktas om gärningen varit noggrant planerad, om den präglats av särskild förslagenhet, har syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller på annat sätt varit särskilt hänsynslös.

Sänkt straff

Syftet med skärpningen är att allt fler ska dömas till livstids fängelse vid mord. I det fall som RÅ nu överklagar till Högsta domstolen dömdes mannen till livstids fängelse i tingsrätten, men fick sedan straffet sänkt till 18 års fängelse i hovrätten.

Hovrätten hänvisade till ett antal förmildrande omständigheter.

– Riksåklagarens uppfattning är att det finns inga förmildrande omständigheter här. Utan bara tydligt försvårande omständigheter. Lagstiftarens intention är ju då att i de fallen ska det vara livstid, säger My Hedström.

Inget genomslag

Det aktuella fallet rör sig om ett brutalt mord som begicks i offrets hem och i närvaro av dennes hustru. RÅ hänvisar bland annat till att offret måste upplevt stort lidande och kraftig dödsångest, då han var vid medvetande i ungefär tio minuter efter att blivit skuren bakifrån utan förvaring.

TT: Vad hade det inneburit för lagstiftarens intentioner om HD fastställer hovrättens mildare dom?

– Då kommer inte de få genomslag. Då höjer man upp omständigheter som kan tala i mildare riktning till sådant som man ska beakta i straffvärdebedömningen, som egentligen inte är några förmildrande omständigheter, säger hon.

Rättad: I en tidigare version angavs fel kön på mordoffret.

Inrikes

Muf: Hjälp V att stoppa avgiftssänkningen

Vänsterpartiets tillträdande partiledare Nooshi Dadgostar (V) vill stoppa sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiet är berett att återigen stoppa ett förslag från regeringen med hjälp av M, KD och SD.
Den här gången vill partiet stoppa förslaget om nedsatta arbetsgivaravgifter för unga som finns med i budgeten.
Moderata ungdomsförbundet vill se M hoppa på tåget.

Det var den tillträdande partiledaren i Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, som gav beskedet på en pressträff i riksdagen.

Eftersom M, KD och SD har kritiserat förslaget innebär det att det finns en majoritet för att stoppa förslaget i riksdagen.

Det handlar om förslaget att reducera arbetsgivaravgifterna för företag som anställer personer som är 19-23 år. Kostnaden för nästa år är 7,52 miljarder och för 2022 8,5 miljarder kronor.

– Det är pengar i sjön, och det ställer inga krav på nya anställningar. Finansministern kan inte ens säga att det blir nya jobb, säger Dadgostar.

Partiet kommer nu att ta kontakt med M och KD, uppger hon.

Inte avvisande

De andra partierna ville dock på tisdagen inte ge klara besked ifall de är beredda att stödja förslaget. Vänsterpartiet samtalar eller förhandlar inte med SD, men deras stöd är nödvändigt för att förslaget ska stoppas.

– Jag vill inte lämna ett konkret besked nu. Men det är inget jag ställer mig avvisande till, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Han uppger att han först måste diskutera saken med partiledare och riksdagsgrupp.

– Skulle man tänka sig att man satsar de pengarna i offentlig sektor och på välfärden och även kriminalvården, då börjar det bli attraktivt, säger Sjöstedt (SD).

Ineffektiv reform

Även KD och M avvaktar med tydliga besked.

– Jag är kritisk mot den reformen, både till tajmingen och att den är ineffektiv. Men det vi kristdemokrater pekar på är att det behövs andra jobbreformer, andra lättnader som leder till fler anställningar i företag, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD.

– Vi presenterar vårt alternativ om ett par veckor och då ser vi efter det om det finns förutsättningar att göra några förändringar i budgeten via en riksdagsmajoritet eller inte, säger han.

Moderaterna säger att det är för tidigt att ge besked och vill först presentera sina budgetförslag.

Men Moderaternas ungdomsförbund, Muf, tycker inte att Moderaterna ska tveka att göra gemensam sak med V igen.

– Absolut, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa, som i november lämnar posten för att bli vd för näringslivets tankesmedja Timbro.

– Det finns fler saker i regeringens budget som man skulle kunna skjuta ner. Regeringen håller på och tar landet i fel riktning och Moderaterna har som oppositionsledare ett ansvar att ta initiativ, säger Dousa.

I stället för regeringens förslag om sänkta avgifter kunde pengarna gå till en generell sänkning av avgifterna för alla, eller till ett riktat jobbskatteavdrag för dem med lägst inkomster, anser han.

Hänt förut

Förslaget om att reducera arbetsgivaravgiften för företag som anställer unga mellan 19 och 23 år finns med i budgeten, efter krav från Liberalerna och Centerpartiet. Socialdemokraterna har tidigare varit emot generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna för unga. Det är dyrt och ineffektivt, anser det.

När Alliansregeringen genomförde en sådan sänkning, kallade Stefan Löfven det för miljardsvindleri.

Vänsterpartiet har tidigare stoppat ett budgetförslag. Med hjälp av M, KD och SD lyckades man stoppa Centerns förslag i förra budgeten om ett ingångsavdrag för företag som anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. Den gången använde partierna i stället pengarna till kommunerna.

Eftersom det handlar om att stoppa en intäktsminskning i budgeten, så måste inte partierna komma överens om att pengarna ska användas till något annat.

– Vi måste göra allt vi kan för att skapa nya arbeten. Men också använda det till att till exempel satsa på äldreomsorgen eller skolan. Vi får se hur vi konstruerar det tekniskt, säger Nooshi Dadgostar.

Inrikes

Platsbrist på anstalterna hotar säkerheten

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren har beslutat att myndigheten går upp i stabsläge efter ökad belastning. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Inflödet av intagna hotar att svämma över Sveriges anstalter och häkten. Platsbristen är så allvarlig att Kriminalvården nu går upp i stabsläge.
– Trängseln innebär ökade påfrestningar säkerhetsmässigt, säger myndighetens generaldirektör Martin Holmgren till TT.

Kriminalvården har brottats med ett stort inflöde av intagna under en längre tid. Men nu har situationen blivit så pass ohållbar att akuta åtgärder krävs, säger Martin Holmgren.

– När vi tittar på siffrorna ser vi en nio-tioprocentig ökning nu på hösten jämfört med samma period förra året. Det rör sig om runt 400 personer. Det är en ganska stark ökning.

De senaste åren har Kriminalvården svarat på den ökade belastningen genom att upprätta 1 000 nya platser. Man har även tvingats till dubbelbeläggning: där varje intagen i vanliga fall har ett eget rum har allt fler nu fått dela rum med våningssängar, vilket medfört extra utmaningar under coronapandemin.

Nya anstalter

Men det krävs mer – i och med det så kallade stabsläget planerar Kriminalvården för ytterligare 2 000 nya platser. Det handlar om att få fram enklare byggnader och moduler och eventuellt även hyra arrestplatser för att konvertera dem till häkten, enligt Holmgren.

– Vi tar beslutet att gå upp i stabsläge för att få en starkare, snabbare framdrift av platser av flera skäl. Dels för att över huvud taget få plats med de frihetsberövade – men också för att klara vårt grunduppdrag som är att verka för att de intagna inte begår brott när de kommer ut, att vi kan bedriva det brottsförebyggande arbetet som det är tänkt.

Det pågår även processer för att bygga helt nya anstalter, en i Trelleborgs kommun och en i östra Sverige. Rekryteringsläget bedöms som gott, enligt Kriminalvårdens generaldirektör.

Ökade säkerhetsrisker

Beläggningen i anstalterna är för närvarande över 100 procent och i häktena strax under 100 procent. Det drabbar personalen – med ökad trängsel kommer ökade säkerhetsrisker, säger Martin Holmgren.

– För personalen innebär det större påfrestningar när det är tätare mellan de intagna. Personalen behöver vara mer på tårna, vara mer noggranna med de risker som kan uppstå i och med trängseln.

I den budgetproposition som presenterades under gårdagen föreslog regeringen att Kriminalvården får en dryg miljard mer i anslag fram till år 2023. Därmed har regeringen tillmötesgått det budgetunderlag som Kriminalvården lämnade i mars, enligt Holmgren.

– Det här handlar inte om pengabrist. När det gäller budgeten så välkomnar vi regeringens besked om ökade anslag, säger han.

Polisen burar in fler

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till TT att det inte är någon ny situation att det är fullt på anstalter och häkten i Sverige.

– Vi har länge haft en period med 100 procents beläggning. Det beror på att polisen gör ett gott jobb och burar in fler.

Damberg menar att regeringen gör mycket för att hjälpa Kriminalvården att hantera situationen.

– Det regeringen kan göra är att ha en offensiv plan för att bygga ut. Vi tillför väldigt mycket resurser till Kriminalvården och det har vi gjort länge. Målet är 2 000 nya kriminalvårdsplatser inom tio år. Det är det som vi stöttar Kriminalvården i att verkställa.

Mia Holmberg Karlsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Riksdagsman blev uppringd av Trump

Donald Trump talade vid ett kampanjmöte i Ohio på måndagen, men hann också ringa till KD-riksdagsmannen Magnus Jacobsson och tacka för nomineringen av USA:s regering som kandidat till Nobels fredspris.
Foto: Tony Dejak/AP/TT
Inrikes
Inrikes Riksdagsmannen Magnus Jacobsson (KD) fick ett oväntat samtal på måndagskvällen.
Det var USA:s president Donald Trump som ringde.
Trump ville tacka för att Jacobsson nominerat USA:s regering som kandidat att få Nobels fredspris.

Nomineringar av fredspriskandidater ska lämnas i god tid till den norska Nobelkommittén. Just nu kan man lämna förslag om fredspriset 2021. Det gjorde Magnus Jacobsson för en tid sedan.

Han tycker att regeringarna i Serbien, Kosovo och USA bör få fredspriset gemensamt, för det avtal om normaliserade ekonomiska förbindelser som de två Balkanländerna kom fram till i början av september. Överenskommelsen gjordes efter USA:s medling.

Körde dottern

Det tänkte dock inte Magnus Jacobsson så mycket på när han körde sin dotter till hennes ridlektion på måndagskvällen. Men han märkte ju att det ringde i mobilen.

– Det ringer från den amerikanska administrationen, och det är en gentleman som presenterar sig och frågar om jag är tillgänglig, och det var jag ju, säger Magnus Jacobsson till Bohusläningen.

Efter lite klick och skrammel i luren hörs en röst som riksdagsmannen känner igen.

– Helt plötsligt är det "goddag, det här är president Donald Trump från USA" med hans väldigt karaktäristiska röst. Man blir lite snopen, säger Jacobsson.

– Vi pratade i fem, sex minuter, tillägger han.

"Jovialisk person"

Samtalet handlade om Balkan, Mellanöstern och de avtal om normaliserade relationer som gjorts under senare tid.

– Upplevelsen är att han är en väldigt jovialisk person, säger Jacobsson om Trump, men medger också:

– För egen del var lite känslan att jag inte var riktigt säker på att jag var med om det jag var med om.

Magnus Jacobsson fick hjälp av partivänner, och USA:s ambassad, att kontrollera numret som ringt upp.

Parlamentsledamöter i självständiga stater är en av de kategorier som har rätt att nominera fredspriskandidater. Det brukar komma en del förslag. Inför årets utdelning har det gjorts 318 nomineringar, enligt det norska Nobelinstitutets hemsida.

Micke Larsson/TT

Riksdagsman Magnus Jacobsson, kristdemokrat från Uddevalla, fick ett oväntat samtal från Donald Trump. Arkivbild.
Riksdagsman Magnus Jacobsson, kristdemokrat från Uddevalla, fick ett oväntat samtal från Donald Trump. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Inrikes

Motorbåt i sjönöd kopplas till kokainfynd

Väskor fulla med kokain låg och guppade i vattnet utanför skånska Nyhamnsläge. Arkivbild.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Inrikes
Inrikes Väskor innehållande kokain värt cirka 100 miljoner kronor hittades i vattnet utanför skånska Nyhamnsläge. Fyndet kan kopplas till en motorbåt som dessförinnan hamnat i sjönöd, rapporterar HD/Sydsvenskan.

Efter midnatt natten till den 9 september fick sjöräddningssällskapet i Höganäs larmet och senare hittades två män i en fem–sex meter lång motorbåt utanför Lerhamn.

– De sa att de hade drivit i tio timmar. De hade fått ett motorhaveri, säger tillsyningsman Stellan Skeppargård till tidningen.

Männen ville dock inte berätta vilken hamn de kommit ifrån.

När de flytande väskorna hittats bytte tullen ut kokainet mot harmlöst vitt pulver. Därefter inleddes en intensiv spaningsinsats.

Tre dagar efter smugglingen greps tre personer. De var då anhållna i sin frånvaro. Två av personerna försattes senare på fri fot. Medan den tredje, en 33-åring, senare häktades av Helsingborgs tingsrätt misstänkt för synnerligen grov narkotikasmuggling.

I fredags greps en 22-åring som nu också sitter häktad misstänkt för samma brott. Enligt tidningens uppgifter har männen kopplingar till ett mc-gäng.

Inrikes

Hovrätten fastställer livstidsdom för två mord

Två personer dog i branden i Tumba, söder om Stockholm, den 18 december förra året. Arkivbild.
Foto: Marko Säävälä/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 60-årsåldern döms av Svea hovrätt till livstids fängelse för två fall av mord och grov mordbrand efter att ha tänt på ett radhus i Tumba söder om Stockholm, den 18 december förra året. Två personer, en kvinna och en man, dog i branden.

Svea hovrätt fastställer därmed livstidsdomen från Södertörns tingsrätt som mannen överklagade i somras.

Enligt åtalet har mannen hällt bensin över kvinnan och tänt eld på henne, och sedan anlagt en brand i huset som sedan ledde till att mannen dog. Svea hovrätt anser det vara ställt utom allt rimligt tvivel att mannen dödade personerna på det sätt som åklagaren påstått.

Hovrätten delar tingsrättens bedömning att omständigheterna för brottet är så försvårande att straffvärdet motsvarar livstids fängelse, och att det saknas förmildrande omständigheter som ska påverka straffet.

Mannen ska även betala skadestånd till flera personer som skadats psykiskt.

NÄSTA ARTIKEL