Utrikes

Nya protester i Beirut: "Krossa regeringen"

Demonstranter försöker på söndagen ta sig förbi en barriär som rests runt parlamentet i Beirut.
Foto: Felipe Dana/AP/TT
Utrikes
Utrikes Två ministrar har avgått – men i Libanon kokar vreden fortfarande. Utanför parlamentet i Beirut har demonstranter drabbat samman med säkerhetsstyrkor.
Vid en digital givarkonferens där ledare från hela världen deltog samlades över 2,5 miljarder kronor in.
PREMIUM

Tårgasröken spred sig återigen på Beiruts gator under söndagen när stenkastande demonstranter konfronterade säkerhetsstyrkor i närheten av parlamentsbyggnaden. En eld bröt ut vid entrén till parlamentstorget när demonstranter försökte forcera ett avspärrat område, visar tv-bilder. Uppretade Beirutbor bröt sig också in bostads- och transportdepartementets lokaler.

– Vi vill krossa och döda regeringen. De gav oss varken jobb eller rättigheter, säger en 19-årig arbetslös demonstrant.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Mer jämställt jordägande i Botswana

Två botswanska kvinnor söker skydd från solen i centrala Kalahari. Kvinnor dominerar inom landets lantbruk och nu stärks deras rätt till mark. Arkivbild.
Foto: Jerome Delay/AP/TT
Utrikes
Utrikes Botswanas kvinnor brukar jorden. Nu får de också rätt att äga den – även om de ingår äktenskap.

I Botswana har bara ogifta kvinnor, eller gifta kvinnor vars män inte redan var markägare när äktenskapet ingicks, haft juridisk rätt att äga land.

Diskrimineringen innebar att miljoner gifta kvinnor, änkor och ensamstående mödrar saknat rättigheter till den mark de är beroende av för sin försörjning.

Men nu ändrar landet sin lagstiftning i riktning mot jämställt jordägande, rapporterar Thomson Reuters Foundation..

– Den här reformen stärker kvinnors oberoende inom äktenskapet och gör att de kan äga land som alla andra. Vi applåderar det här beslutet, säger lokala kvinnorättsaktivisten Tunah Moalosi.

Nära hälften av Botswanas vuxna befolkning är sysselsatt inom jordbrukssektorn. Män jobbar inom högre utsträckning inom bostadsskötsel medan kvinnor dominerar inom odling.

Den diskriminering de hittills utsatts för i ägandefrågor följer ett internationellt mönster.

Enligt den globala rättighetsorganisationen Landesa utgör kvinnor en majoritet av lantbrukarna i Afrika och Asien – men äger bara 15 procent av odlingsmarken. Enligt Världsbanken begränsas kvinnors jordägande genom olika juridiska hinder i 40 procent av världens länder.

FAKTA

Fakta: Botswana

Glesbefolkade Botswana ligger på södra Afrikas högplatå och har runt 2,3 miljoner invånare.

Vid självständigheten från Storbritannien 1966 var landet ett av de fattigaste i världen men har sedan dess – tack vare en stabil demokrati och rika diamantfyndigheter – utvecklats till ett medelinkomstland.

Den lönsamma gruvnäringen sysselsätter dock få och inkomstklyftorna är stora. Många arbetar inom den informella sektorn och på glesbygden dominerar jordbruk för självhushåll.

Källor: UI/Landguiden, FAO

Utrikes

Ingen Trump till FN-mötet

USA:s president Donald Trump håller tal vid FN:s generalförsamlings öppnande i fjol.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Donald Trump kommer inte att åka till New York och öppnande av FN:s generalförsamling nästa vecka. I stället kommer USA:s president hålla sitt tal från Vita huset, uppger hans stabschef Mark Meadows.

I juli beslutades att ledarna för generalförsamlingens 193 medlemmar skulle skicka videoinspelade tal i stället för att fysiskt åka till New York, men det var oklart om Trump skulle vara på plats personligen.

Det årliga mötet var tänkt att bli ett veckolångt firande av FN:s 75 år, men coronapandemin har satt stopp för planerna.

Utrikes

Stort stöd för Japans Suga

Yoshihide Suga i onsdags, under sin första presskonferens som nyvald premiärminister.
Foto: Carl Court/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Japans nye premiärminister Yoshihide Suga har fått en flygande start. Åtminstone i opinionsundersökningarna.

Suga, som i onsdags i parlamentet valdes som landets nye politiske ledare, har nämligen ett stort stöd av befolkningen.

Nästan två tredjedelar av japanerna, eller 66,4 procent, ger premiärministern och hans regering tummen upp enligt en undersökning jord av Kyodo News. Och ännu högre popularitetssiffror får de i en opinionsundersökning gjord för tidningen Nikkei och tv-bolaget TV Tokyo, där får Sugas regering stöd av 74 procent av de tillfrågade.

Nu återstår bara för Suga att ta sig an de två stora utmaningarna för landet – coronapandemin och den haltande ekonomin.

– Det är de första frågorna jag ska ta itu med, säger Suga, som tar över efter partikamraten Shinzo Abe, som meddelade sin avgång i augusti med hänvisning till försämrad hälsa.

Utrikes

Expremiärministern hackad – bad om it-tips

Förre australiske premiärministern postade en bild på sitt boardingkort. Det skulle han inte ha gjort. Arkivbild.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Utrikes
Utrikes När Tony Abbott i våras skulle flyga hem till Sydney postade han en bild av sitt boardingkort på Instagram.
En uppdatering som slutade med att den tidigare australiske premiärministern blev hackad.

Genom bokningsreferensen som var tryckt på kortet kunde en hackare logga in på flygbolagets sajt – i Abbotts namn – och genom att söka i html-koden hitta såväl telefonnummer som passuppgifter.

– Det hela tog mig kanske 45 minuter, säger den ansvarige, Alex Hope, till SBS.

Desto längre tid tog det att få fatt i Abbott. Till expolitikerns lycka var Hope nämligen en välvillig hackare som ville uppmärksamma honom på säkerhetsbristen.

Efter flera månader fick hackaren ett telefonsamtal från Abbott.

– Han frågade om det finns någon bok om grunderna i it eftersom han ville lära sig om det. Det var ganska humaniserande eftersom det fick mig att inse att även kända människor bara är människor, säger Hope.

– Poängen är inte att säga "oj, Tony Abbott hackades, vilken klantskalle". Poängen är att om någon kändis ovetandes kan lägga upp sitt boardingkort så kan vem som hest göra det.

En talesperson för Abbott har bekräftat hackinghistorien för SBS.

Utrikes

Länder fördömer stängt Belarusnät

Belarus president Alexander Lukasjenko och hans regering får internationell kritik. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

29 länder, däribland Sverige, USA och Tyskland, fördömer gemensamt Belarus regerings beslut att strypa tillgången till internet i landet.

Ett gemensamt uttalande lades på torsdagen ut på USA:s utrikesdepartements hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Utrikes

Ny premiärminister i Somalia

Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed, här i London 2017.
Foto: Jack Hill/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Mohamed Hussein Roble, så heter Somalias näste premiärminister. Det har president Mohamed Abdullahi Mohamed beslutat, skriver en talesperson på Twitter.

Roble är ett nytt namn inom landets politik. Han ersätter Hassan Ali Khaire, som av ett närmast enigt parlament avsattes i en misstroendeomröstning i juli.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Kosovo tilldelar Trump högsta utmärkelsen

Undertecknandet i början av september av normaliseringsavtalet mellan Kosovo och Serbien i Vita huset under överinseende av USA:s President Donald Trump.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Kosovo tilldelar USA:s president Donald Trump landets högsta utmärkelse för hans insats och stöd till den process som ledde fram till ett avtal som ska normalisera de ekonomiska relationerna med ärkefienden Serbien

Kosovos president Hashim Thaçi skriver ett brev, som nyhetsbyrån Reuters har sett , till den amerikanske presidenten där Trump informeras om att han tilldelas Kosovos Frihetsmedalj.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Saknade fisketurister i säkerhet

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

De tre fisketurister som rapporterats saknade i den norska fjorden Folda har hittats välbehållna.

Ett stort räddningspådrag inleddes på torsdagskvällen där såväl polis som räddningstjänst deltog i sökandet efter turisterna och deras båt. I slutänden var det en helikopter som fick syn på dem på ett skär.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL