Annons

Hjältarna från moskéskjutningen får medalj

Den 10 augusti 2019 gick Philip Manshaus till angrepp mot al-Noor Islamic Centre i norska Bærum. På årsdagen prisades församlingsmedlemmarna Muhammad Rafiq och Mohammad Iqbal för att ha avvärjt terrordådet.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Muhammad Rafiq, till vänster, och Mohammad Iqbal prisades med medaljer på årsdagen av den avvärjda terrorattacken mot moskén i norska Bærum.
Muhammad Rafiq, till vänster, och Mohammad Iqbal prisades med medaljer på årsdagen av den avvärjda terrorattacken mot moskén i norska Bærum.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix/TT

Rafiq och Iqbal övermannade den beväpnade Manshaus innan någon hann skadas. På ettårsdagen av dådet prisades de med medaljer för sitt mod.

– När det gällde som mest avvärjde de vad som kunde ha blivit ett mycket värre angrepp mot moskén, sade näringsminister Iselin Nybø under ceremonin i Bærums rådhus.

Annons

Bærums kommunordförande stämde in i hyllningskören.

– Handlingskraften de bägge visade bör tjäna som en symbol för att stå upp mot hat, orättvisa och intolerans.

Högerextremisten Manshaus dömdes i juni till 21 års förvaring för attacken mot moskén samt för mordet på sin 17-åriga styvsyster. I förhör förklarade han att avsikten var att döda så många moskébesökare som möjligt i syfte att starta ett "raskrig".

Men Manshaus lyckades bara avlossa två skott i taket. Tack vare Rafiq och Iqbal slutade terrorplanerna i ett fiasko.

– Jag höll ner honom hela tiden. Han kom nästan loss tre gånger och då tänkte jag att om han bara lyckas komma loss en gång är jag död, vittnade 66-årige Rafiq under rättegången.

Fakta: Moskéattacken i Bærum

Fakta: Moskéattacken i Bærum

Klockan 16.07 lördagen den 10 augusti 2019 larmades polisen i Oslo om en attack mot moskén al-Noor Islamic Centre i Bærum, väster om den norska huvudstaden. Manshaus avlossade skott i moskén men övermannades av församlingsmedlemmar innan han lyckades skada någon.

Under en husrannsakan strax efter attacken hittades Manshaus 17-åriga styvsyster död.

22-åringen hade före sitt dåd hyllat flera masskjutningar med högerextrema motiv. Under häktningsförhandlingar har han flera gånger gjort Hitlerhälsningar i riktning mot pressfotografernas kameror.

Den norska säkerhetspolisen (PST) hade före dådet fått tips om Manshaus aktiviteter högerextrema nätmiljöer, men tipset beskrevs som "vagt" och följdes inte upp.

Källor: TT, NTB, NRK.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons