Annons

Johnson: Stoppa migrantbåtarna över kanalen

Storbritannien vill samarbeta med Frankrike för att stoppa migrantbåtar över Engelska kanalen.
Fler än 500 migranter har tagit sig över kanalen sedan i torsdags.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Migranter tas om hand i Dovers hamn i förra veckan. Arkivbild.
Migranter tas om hand i Dovers hamn i förra veckan. Arkivbild.Foto: Gareth Fuller/AP/TT

Fint väder och lugn sjö har lett till att hundratals personer, inklusive barn och gravida kvinnor, försökt sig på den riskfyllda färden över Engelska kanalen. Många har färdats i överlastade gummibåtar.

Det brittiska inrikesdepartementet har tidigare bett militären om hjälp för att hantera de många migranter som kommer med båt från Frankrike, utan att specificera vad man ville att militären skulle göra. Nu säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att han vill se ett samarbete länderna emellan.

Annons

– En andra sak vi måste göra är att se igenom vårt regelverk som gör det mycket, mycket svårt att skicka ut människor efter att de kommit hit, även fast de kommit hit på olaglig väg, säger Johnson.

Omöjlig uppgift

Storbritannien har tidigare riktat kritik mot Frankrike, som man anser inte gör tillräckligt för att stoppa de som försöker ta sig över kanalen.

"Vi måste göra den här rutten totalt ogenomförbar", sade Chris Philp vid inrikesdepartementet i ett uttalande.

"Vi har för avsikt att skicka tillbaka så många migranter som möjligt."

Enligt Frankrike är det orealistiskt att landet skulle kunna stoppa alla båtar från landets 30 mil långa kustremsa. Paris kritiserar att Storbritannien kallat in militär och menar att det är ett försök att "visa någon typ av muskler".

– Min fråga är: varför då? Om en liten båt full av migranter kommer in på brittiskt vatten, kommer den brittiska flottan att skjuta dem? säger Pierre-Henri Dumont, ledamot i det franska parlamentet, i en intervju med BBC.

Anklagar regeringen

Flera brittiska välgörenhetsorganisationer anklagar London för att överreagera och försöka plocka politiska poäng. De påpekar att antalet migranter över kanalen är mycket färre än den regelbundna migrationen över Medelhavet. I år har 4 000 migranter tagit sig till Storbritannien med båt.

Frankrike uppger att fem gånger så många migrantbåtar som lagt ur från den franska kusten har stoppats mellan januari och juli i år jämfört med samma period i fjol.

Många av migranterna kommer från Afghanistan, Irak, Syrien samt från olika afrikanska länder. Vissa uppges ha möjlighet till asyl medan andra sannolikt inte kommer att få uppehållstillstånd.

Efter att övergångsperioden för brexit är slut vid årsskiftet kommer Storbritannien inte längre kunna skicka tillbaka migranter till EU-länder.

Förra året fick totalt 138 000 personer asyl i Frankrike jämfört med 44 200 i Storbritannien.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons