Annons

Kor sökte skydd på tak – undsattes med kran

Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Korna simmade för livet – och blev strandsatta.
Korna simmade för livet – och blev strandsatta.Foto: Park Chul-heung/AP/TT

Sydkoreanska räddningsarbetare har haft händerna fulla när kraftiga skyfall orsakat allvarliga översvämningar i landet.

Måndagens räddningsinsats var kanske inte den mest kritiska ur humanitär synpunkt – men utgjorde likväl ett ovanligt logistiskt dilemma. I jordbruksstaden Gurye i södra Sydkorea hade ett stort antal kor blivit strandsatta uppe på hustak.

Annons

– Korna simmade när vattennivåerna steg och tog sig upp på taket och stannade där när vattnet sjönk undan, säger en boende till tv-kanalen JTBC.

Slutligen tillkallades en mobilkran, varefter korna en och en lyftes ned med hjälp av en sele. Efter att kossorna fått återvända hem till sina hagar visade dock flera av dem symptom på lunginflammation, uppger en veterinär som deltog i insatsen.

Minst 31 människor har sedan början av augusti mist livet i de översvämningar och jordskred som regnovädren gett upphov till, samtidigt som tusentals tvingats evakuera sina hem. Även grannlandet Nordkorea har drabbats av regn.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons