Sport

Quinn och Eddy klara för Vittsjö

Rebecca Quinn (till vänster), här i bollduell med Megan Rapinoe, har gjort 57 landskamper och 5 mål för Kanada.
Foto: Eric Risberg
Sport
Fotboll Vittsjö GIK säkrar upp bakåt med två högklassiga lån från amerikanska ligan. Rebecca Quinn och Elizabeth Eddy skall rädda kvar Vittsjö i Allsvenskan.

Snart 25-åriga Rebecca Quinn lånas in från OL Reign i USA. Quinn är kanadensisk landslagsspelare och har hunnit med inte mindre än 57 landskamper och 5 mål för sitt land. Bland annat hoppade hon in i två VM-matcher i fjor, bland annat åttondelen mot Sverige.

Quinn har förutom Lyonägda OL Reign representerat Toronto Lady Lynx i amerikanska andraligan, Washington Spirit i högstaligan och Paris FC i franska ligan där hon var lagkamrat med tidigare Vittsjöanfallaren Linda Sällström. Hon spelade collegefotboll för Duke Blue Devils. Quinn kan spela både som innermittfältare och mittback.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

EM i fotboll 2021

WHO "oroade" över EM-publiken

Ungerska fans på Puskás Aréna i Budapest i mötet med Frankrike i lördags.
Foto: Tibor Illyes/AP/TT
Sport
Sport Fullsatta läktare i Budapest och utökad kapacitet på Wembley.
Detta trots att coronapandemin är allt annat än över.
Situationen under fotbolls-EM oroar Världshälsoorganisationen WHO.

Fotbolls-EM, utspritt i elva olika värdnationer, flyttades fram ett år på grund av coronapandemin. Och även om covid-19-vaccineringen på många sätt går framåt i Europa är pandemin inte på långa vägar över. Trots detta krävde det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) att EM-värdstäderna skulle släppa in åskådare, om än ett begränsat antal, på matcherna. Varken Bilbao – där Sverige skulle ha mött Spanien – eller Dublin – där Sverige skulle ha mött Slovakien och Polen – kunde ju dock ge några publikgarantier, och blev således av med värdskapet till Sevilla respektive S:t Petersburg.

På de övriga arenorna runt om i Europa har det däremot varit publik. I Budapest har det exempelvis varit nästintill fullsatt på Ungerns gruppspelsmöten med Portugal och Frankrike – och under tisdagen meddelade Storbritanniens regering att man höjer kapaciteten på Wembley och kommer att släppa in minst 60 000 åskådare när det vankas semifinaler och final.

Smittspridningen ökar

Hela situationen bekymrar Världshälsoorganisationen WHO.

"WHO är oroade över de lättade restriktionerna i några av värdnationerna ... På några arenor ska nu åskådarantalet utökas", säger Robb Butler, chef vid WHO:s Europaavdelning, i ett uttalande.

Butler påpekar också att smittspridningen ökar i några av värdstäderna.

"Utifrån den erfarenhet vi har så måste vi agera snabbt när vi ser signaler på ett ökat antal fall", säger Butler.

Flera fall i Danmark

I Danmark har 29 fall upptäckts med en koppling till EM-matcherna på Parken i Köpenhamn.

Enligt Anette Lykke Petri, chef på Styrelsen för patientsäkerhet som ansvarar för smittspårning, handlar de rapporterade fallen om personer som antingen var sjuka under en match eller smittades under en match.

– I teorin kan det vara fler som är smittade, sade hon på en presskonferens på tisdagen.

Sport

Möregårdh EM-klar – Källberg nära

Truls Möregårdh. Arkivbild.
Foto: Per Hällstrom/TT
Sport
Sport Truls Möregårdh gjorde vad som behövdes och tog sig via två segrar vidare till huvudturneringen i pingis-EM i Warszawa. OS-uttagna Stina Källberg är också på väg att ordna en plats i där efter vinst i sin första kvalmatch.

19-årige Truls Möregårdh gjorde det dock inte utan visst besvär, och det märks att han fortfarande har en del kvar efter den knäoperation han genomgick i höstas.

– Det är skönt att gå vidare, jag gjorde vad som behövdes, säger Truls Möregårdh.

I första matchen slog han Maksim Grebnev, Ryssland, en spelare som han mött många gånger under juniortiden och oftast besegrat.

Det såg inledningsvis bra ut, men ryssen vände underlägen både i andra och tredje set till vinst. I avgörande set låg Möregårdh under med 6–8 när han satte in en högre växel och vann med 12–10. I andra matchen vann Möregårdh i tre raka utan att förta sig.

– Stundtals känns spelet bra, men jag har känner mig trött och därför försöker jag ta det lugnt, menar Truls Möregårdh.

OS-klara Stina Källberg vann tämligen smärtfritt sin första kvalmatch mot portugisiskan Leila Oliveira, som har en högre världsrankning, med 3–1 i set.

– Långsam hall, passar inte riktigt mig. Nöjd med de två sista seten, fick henne stressad där, sammanfattar Stina Källberg.

Stina Källberg hoppas på ny vinst på onsdagen för att komma in i huvudturneringen.

OS i Tokyo 2021

Kinesisk skandalsimmare stängs av i fyra år

Sun Yang. Arkivbild.
Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT
Sport
Sport Den kinesiske simstjärnan Sun Yang får sin dopningsdom reducerad från åtta till fyra år och tre månader av Cas, idrottens skiljedomstol.
Det innebär att han missar OS i Tokyo i sommar, men att han skulle kunna simma OS i Paris 2024.

Domen gäller från den 28 februari 2020.

Sun Yang dömdes tidigare till åtta års avstängning av Cas, men domen mot Sun Yang revs upp av en schweizisk domstol sedan Cas-panelens ordförande Franco Frattini skrivit rasistiska tweets om kineser.

Nu har en ny panel tagit ett nytt beslut.

Sun Yang har vunnit tre OS-guld och elva VM-guld i långbana hittills under sin karriär.

Slog sönder prov

Det uppmärksammade dopningsfallet inleddes redan 2018.

Det var då som Sun Yang anklagades för att ha vägrat lämna blod- och urinprov till Internationella dopningsorganisationen Wadas kontrollanter sedan han ifrågasatt deras id-handlingar och dopningsprotokoll. Enligt en rapport från det internationella simförbundet (Fina) slog en av Sun Yangs livvakter sönder ett dopningsprov med en hammare.

– Om de hade betett sig professionellt och visat sin legitimation så skulle vi inte vara här i dag, har Sun sagt under ett förhör i Cas.

"Den nya panelen ansåg att omständigheterna kring provtagningen den 4–5 september 2018 berättigade en avstängning i det lägre intervallet", skriver Cas i sin dom.

Avstängd redan 2014

Sex månader före VM 2019 hade det internationella simförbundet (Fina) friat 29-åringen från anklagelserna, men den internationella antidopningsorganisationen Wada motsatte sig beslutet och tog fallet till Cas. I väntan på Cas-domen kunde Sun tävla vidare.

Efter Sun Yangs VM-guld på 400 meter fritt 2019 vägrade tvåan Mack Horton, Australien, att kliva upp på prispallen bredvid kinesen. När Sun Yang sedan tog ytterligare ett guld på 200 meter fritt var det dags igen – britten Duncan Scott nekade att ta kinesens hand och avstod från att ställa upp på det traditionella fototillfället med medaljörerna.

Redan 2014 blev Sun Yang ifrågasatt efter en tremånaders dopningsavstängning, något som han själv hävdade berodde på en hjärtmedicin.

FAKTA

Fakta: Sun Yang-fallet

2014

Maj: Sun Yang åker fast för att ha tagit en substans som förbjudits bara fyra månader tidigare. Sun hävdar att han använt det av medicinska skäl och att han inte visste om att det var förbjudet.

2018

September: Wadas dopningskontrollanter besöker Sun i simmarens hem för att göra blod- och urinprov. Kinesen ifrågasätter deras id-handlingar och dopningsprotokoll och vägrar lämna över några tester. På inrådan av Suns mamma slår livvakten, med hjälp av Sun, sönder ett blodprov med en hammare.

2019

Januari: Internationella simförbundet (Fina) väljer att fria Sun efter att en självständig utredning visat att bara en av tre dopningskontrollanter hade haft rätt ackreditering.

Mars: Wada överklagar beslutet och tar fallet till idrottens skiljedomstol Cas.

Juli: Sun deltar i VM i sydkoreanska Gwangju och tar två guld, på 200 samt 400 fritt. Två medaljörer protesterar mot Sun i samband med prisceremonierna.

November: Cas tar upp fallet och Sun förhörs om händelserna.

2020

Februari: Cas meddelar att Sun stängs av i åtta år.

"Idrottaren har misslyckats med att ge ett övertygande rättfärdigande av att förstöra provrören och avstå från dopningskontrollen", skriver Cas i domen.

April:

Enligt en lista som kinesiska medier publicerar är den regerande OS-mästaren på 200 meter frisim med på ett läger inför sommarspelen i Tokyo – trots att han är avstängd i åtta år. Kinas simförbund tillbakavisar uppgifterna och säger att listan är felaktig.

Maj:

Simstjärnan överklagar domen i Cas till den federala domstolen i Schweiz.

December:

Avstängningen hävs av domstolen i Schweiz på grund av att Franco Frattini, ordförande i Cas-panelen som dömde Sun, har uttryckt sig rasistiskt mot kineser på Twitter under videos på djurmisshandel.

Den tidigare italienske utrikesministern kallade bland annat en kvinna för "gulfärgat kinesiskt monster" och skrev "tortera hjälplösa djur är ett kännetecken för kineser". Därmed ifrågasattes hans neutralitet.

2021

April: Cas meddelar att fallet ska tas upp på nytt den 24–28 maj med en helt ny panel.

Juni: Cas nya panel meddelar beslut i domen: Sun Yang får sin dopningsdom reducerad från åtta till fyra år och tre månader av Cas.

FAKTA

Fakta: Sun Yang

Född: 1 december 1991 (29 år)

Kommer från: Hangzhou, Kina

Meriter: Elva VM-guld, två VM-silver, tre VM-brons, tre OS-guld, två OS-silver, ett OS-brons.

Övrigt: Världsrekordhållare på 1 500 meter fritt.

Sport

Landslaget drar nytta av Kallas covidinfektion

Charlotte Kalla testades positivt för covid-19 förra skidsäsongen. Arkivbild.
Foto: Mats Engfors/TT
Sport
Sport Skidlandslagets Johanna Hagström har fått covid-19 och har nu nytta av Charlotte Kalla i arbetet med att komma tillbaka.
– Erfarenheten från när Charlotte Kalla fick covid-19 är till stor nytta nu, säger landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson och avslöjar att bara 20 procent av landslagsåkarna, som nu är på läger i franska Tignes, har fått första vaccinationssprutan.

I maj gick larmet att Johanna Hagström insjuknat i covid-19. Hela verksamheten på elitidrottsmiljön i Falun fick styras om till enskild träning för de aktiva.

– Det var lindrigt för mig. Nu är jag i gång igen, men det tar tid att återhämta sig. Jag har också tagit tid för att det inte ska blir några bakslag, säger Johanna Hagström, som inte är med de övriga åkarna på lägret.

Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson berättar att Johanna Hagström nu har stor nytta av erfarenheterna från när Charlotte Kalla kämpade för att komma tillbaka från sin covidinfektion i vintras.

"Är mer trygga"

– Kalla var en viktig källa till lärdom. Vi är mer trygga med detta nu jämfört med i höstas då vi inte förstod sjukdomen fullt ut, säger Per ”Pliggen” Andersson.

I korthet handlar det om insikten att alla som drabbas har olika förutsättningar att komma tillbaka. Det finns ingen mall som vid en vanlig förkylning.

– Sjukdomen slår så olika. Samtidigt blir det blir påfrestande för många åkare som plötsligt inte känner igen sin kropp, säger Per ”Pliggen” Andersson och sammanfattar detta arbete med två huvudpunkter:

– Man bör ha minst en veckas symptomfri tid innan man kan röra på sig. Därefter är det extra viktigt att lyssna extra på kroppen i fyra till sex veckor innan man kommer i gång med bra träning.

Det är därför som Johanna Hagström är hemma från höghöjdslägret i franska Tignes där Per ”Pliggen” Andersson erkänner att han har en oro för att covid-19 ska komma in i laget, trots specialåtgärder med bland annat chartrat plan.

– Oron att någon ska blir sjuk finns alltid där. Men vi är i händerna på Folkhälsomyndighetens prioriteringar, säger ”Pliggen”.

En femtedel vaccinerade

Den stora anledningen är att bara 20 procent av landslagsåkarna har fått första vaccinsprutan.

– Men vi måste följa prioriteringsordningen som Folkhälsomyndigheten, samtidigt som vaccinationen kommit olika långt i olika regioner, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Men det finns exempel på att vaccinationen kommit olika långt inom samma skidfamilj:

William Poromaa har exempelvis fått sin första spruta, men inte sambon Frida Karlsson.

Det är resultatet av att även vissa vinterolympier har erbjudits att få vaccin i samband med Svenska olympiska kommitténs (SOK) vaccinationer inför sommarens OS i Tokyo.

Per ”Pliggen” Andersson berättar att här skiljer det av praktiska skäl och av hänsyn till träningsplanering när det gäller vilka av skidåkarna som vaccinerades.

Karlsson längtar efter spruta

William Poromaa tillhörde de som snabbt fick första sprutan:

– Jag gjorde ett val att genom SOK:s regi kunna åka längre bort för att ta sprutan. Det känns bra och jag tycker man ska ansvar. Detta är viktigt.

Frida Karlsson tillägger:

– Jag tar sprutan när jag kommit hem. Klart jag längtar efter att få sprutan i armen.

Frida Karlsson säger att hon är lugn:

– Klart jag inte vill ha covid 19 och gör allt för att undvika det. Men jag går inte omkring och nojjar mig.

Landslagsledningen rapporterar att till andra utlandslägret, som inleds den 6 september, ska alla i laget fått minst en spruta.

Anders Hansson/TT

Sport

VM-kvalhjälten avslutar karriären

Jakob Johansson återvände till IFK Göteborg förra året. Nu är fotbollskarriären över. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport IFK Göteborgs tidigare landslagsmittfältare Jakob Johansson avslutar sin fotbollskarriär, 31 år gammal.
Anledningen är återkommande knäskador.

"Det är ett tungt beslut men mina stora skador har naturligtvis haft jobbiga konsekvenser för mig de senaste åren. Det är ett tråkigt sätt att avsluta allt på, men jag har tvingats till det. Detta kommer inte som någon chock eller överraskning just nu utan det är ett beslut som har vuxit fram", säger han till Blåvitts webbplats.

Jakob Johansson är kanske mest känd för att att gjort det mål som tog det svenska herrlandslaget till VM i Ryssland 2018. Han gjorde det enda målet, 1–0 på Friends arena, i dubbelmötet med Italien i november 2017 men missade sedan slutspelet, som slutade i blågul succé och VM-kvartsfinal, på grund av just en knäskada.

Johansson slog igenom i IFK Göteborg för drygt tio år sedan. 2014 gick han till grekiska storklubben AEK och han hann även med en säsong i franska Rennes (2018–19) innan han återvände till IFK Göteborg i fjol.

På 18 landskamper gjorde Johansson ett mål – ett minst sagt betydelsefullt sådant.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native NSK

Hur spelutvecklare kan fortsätta bygga på sina framgångar år 2021

www.bingo.com

Det stora lyftet för spelindustrin har knappast undgått någon, och idag utövas en stor del av våra nöjen och aktiviteter på mobiltelefonen, surfplattan eller datorn. Spel produceras till alla enheter med en skärm, och gamingvärldens framväxt har accelererat ytterligare under de senaste åren. Vad blir nästa steg för spelutvecklarna?

Fortsätta utformandet av kulturen

Det är nu länge sedan gaming ansågs vara ett område reserverat för särskilda individer. I samband med spelindustrins framväxt har en kultur vuxit fram under det senaste decenniet, där den gemensamma nämnaren för alla som identifierar sig som gamers är passionen för spel, dess historia och dess plats i det moderna samhället. Man kan nästan kalla det en symbol för det moderna samhället, på grund av den starka kopplingen mellan datorspel och internet. Spelutvecklare har allt att vinna på att göra kulturen mer inkluderande, och därmed bygga en starkare bas.

Utveckla klassiska upplagor

Många historiska nöjen går inte ur stil. Det som har underhållit människor i årtionden har goda förutsättningar för att fortsätta länge till, och ibland behövs det bara att spelidén anpassas till det moderna samhället. Gamla brädspel har exempelvis fått ett stort uppsving med mobiltelefonens snabba utveckling. Detsamma gäller partylekar som “snurra flaskan” och sällskapsaktiviteter som frågesporter – något som existerat sedan urminnes tider. Alla typer av gamla spel och lekar har blivit en del av gamingindustrin, och den grenen inom spelande som kanske har gjort störst framsteg med detta koncept är iGaming-världen, där spelaren genom appar och hemsidor kan ägna sig åt allt från virtuella kortspel till Bingo Online.

Det kan bli mer populärt bland spelutvecklare att satsa på att blicka bakåt i tiden för att hitta inspiration till framtida utgåvor – och många gånger räcker det med att modernisera det som har funkat tidigare, i stället för att skapa något nytt.

Implementera fler sociala element

Som följd av att gamingvärlden växer, ansluter fler personer till trenden. Det har gått från att vara ett specifikt intresse till en mer allmän angelägenhet - och har fått fäste både inom sport och kultur. Med den växande spelarbasen har multiplayerfunktioner blivit alltmer populära, och många spel som normalt sett är avsedda för en person, lägger numera ofta till flerspelarlägen och liknande alternativ för att skapa en mer social upplevelse.

Med de ökade framgångarna i spelbranschen ser det ut som att vi är på väg mot en värld där den sociala aspekten är fundamental för många typer av spel. Detta gäller inte minst då gaming numera är en plattform för möten mellan människor, och många spel har till och med detta som grund – att fungera som ett virtuellt socialt medium. Idag har teknologin kommit så långt att man kan erbjuda en visuell upplevelse som är så autentisk att den framkallar vad som närmast kan beskrivas som ett emotionellt band mellan spelaren och digitala karaktärer. Och då vi är sociala varelser vill vi så klart uppleva den virtuella världen tillsammans med andra.

Olika sätt för spelutvecklare att bygga vidare på 2010-talets framgångar:

· Utveckla och bygga kring gamingkulturen

· Hämta inspiration från förr, och göra moderna upplagor

· Fortsätta fokusera på att stärka de sociala elementen

Sport

Skadebakslag för Linn Svahn

Linn Svahn. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Axelskadan, som förstörde skid-VM i Oberstdorf för sprintstjärnan Linn Svahn, är inte läkt.
– Jag är fortfarande lite begränsad av min axel, säger hon.

Svahns bakslag kom nyligen.

– Jag kom bra i gång med träningen i våras, men har haft en liten dipp på vägen och varit begränsad ett tag, säger Linn Svahn och förklarar att det är anledningen att hon inte är med på skidlandslagets höghöjdsläger i franska Tignes.

– Det har inte varit läge för mig att åka på läger, utan jag jobbar nu på att stärka upp mig så att jag han hantera den belastning som krävs för att kunna ta ytterligare ett kliv i skidåkningen.

Det var i samband med världscuptävlingen i Ulricehamn i början av februari som Linn Svahn föll illa och skadade ena axeln så mycket att det förstörde hennes VM i Oberstdorf ett par veckor senare.

Rehabiliteringsarbetet pågår alltså fortfarande – trots att skadan kom för tre och en halv månad sedan.

– Nu är jag på hemmaplan och har bra resurser för att hålla mig i schack och bli starkare. Det ser positivt ut och kurvan går starkt uppåt. Men den (axeln) klarar inte den belastning som jag önskat, men jag har kunnat träna en del de senaste dagarna, säger Svahn och förklarar hur det känns att inte kunna åka på läger tillsammans alla andra

– Skador är tyvärr en del av en elitkarriär. Jag fick den här skadan olämpligt förra säsongen. Nu är mer lämpligt att ta hand om detta än några veckor för ett mästerskap.

EM i fotboll 2021

Kritik mot Uefas stopp av pride-manifestation

Manuel Neuer bär en kaptensbindel i regnbågsfärger.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Europeiska fotbollsförbundet Uefa tillåter inte att fotbollsstadion i München lyses upp i regnbågsfärger under matchen mellan Tyskland och Ungern i morgon.
– Jag tycker att det är skamligt att Uefa förbjuder oss från att sända ett budskap för världsmedborgaranda, tolerans, respekt och solidaritet med HBTQ-personer, säger Münchens borgmästare Dieter Reiter.

I förra veckan antogs en ny lag i Ungern som förbjuder "främjandet" av homosexualitet till minderåriga. En lag som kritiserats av människorättsorganisationer och som ska utredas av EU-kommissionen.

Inför onsdagens EM-match mellan Tyskland och Ungern på Allianz Arena ville kommunfullmäktige i München lysa upp arenan i regnbågsfärger – för att visa solidaritet med HBTQ-personer i Ungern.

– Efter att ansökan har lämnats in av alla politiska grupper kommer jag att kontakta arrangören (Uefa och det tyska fotbollförbundet, DFB) i början av veckan, sade Münchens borgmästare Dieter Reiter till Süddeutsche Zeitung i helgen.

Men Uefa väljer alltså att inte tillåta manifestationen.

"Skäms på er, Uefa"

"Uefa är en politiskt och religiöst neutral organisation. Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den ungerska regeringen – måste vi avslå den", skriver Uefa i ett uttalande.

Både Dieter Rieter, som kallar beslutet "skamligt" och kommer att tillåta regnbågssymboler på andra platser i staden, och Barcelonas norska landslagsstjärna Caroline Graham Hansen, som tidigare spelat i tyska Wolfsburg, är inte nådiga i sin kritik.

"Skäms på er, Uefa, för att ni inte låter München lysa upp stadion i regnbågsfärger!", skriver hon bland annat på Twitter.

Uefa föreslår i stället att manifestationen genomförs den 28 juni, på minnesdagen av befrielsen av Christopher Street eller den 3 till 9 juli, då det är pridevecka i München.

Andra arenor lyser upp

Nu sluter dock ansvariga för andra arenor i Tyskland upp och väljer att lysa upp sina arenor i regnbågsfärger.

"Om München inte får lysas upp på onsdag, måste de andra arenorna i landet visa sina färger. Kliv fram nu, kollegor i ligan. Deutsche Bank Park (tidigare Waldstadion) lyser upp regnbågen under matchen mot Ungern. Waldstadion kommer att förbli färgstark", skriver talespersonen för Eintracht Frankfurt, Axel Hellmann, på Twitter enligt TV4:s Fotbollskanalen.

Även FC Köln väljer att lysa upp sin arena, bekräftar klubben i ett pressmeddelande.

Även om inga regnbågsfärger kommer att synas på arenan i sig, kommer de att synas på Tysklands lagkapten, målvaktsstjärnan Manuel Neuer. Under EM har Neuer burit en kaptensbindel i regnbågsfärger, något han kommer att göra även under morgondagens match.

Uefa startade en utredning om bindeln men den lades ner utan att man vidtog några åtgärder. Neuer har dock varnats för att det kan ses som politiskt.

EM i fotboll 2021

Över 60 000 på Wembley i semifinaler och final

Wembley är den tilltänkta finalarenan.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har inga planer på att flytta semifinalerna i fotbolls-EM från Wembley i London.
Detta trots ökad smittspridning i Storbritannien och påtryckningar från såväl medarrangören Italien som Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Nu meddelar den brittiska regeringen att man kommer höja kapaciteten – och släppa in minst 60 000 åskådare på Wembley i semifinalerna och finalen.

Det innebär att Wembleys kapacitet på de tre avslutande matcherna i EM – semifinalerna den 6 och 7 juli, och finalen den 11 juli – kommer att vara 75 procent av totalkapaciteten.

"Vi är glada över att fler fans nu kommer att kunna gå in genom vändkorsen på Wembley och njuta av avgörandet av EM", säger Storbritanniens kultur- och idrottsminister Oliver Dowden i ett uttalande.

Alla med biljett måste kunna visa upp ett aktuellt negativt covid-19-test – eller ett bevis på att man är fullvaccinerad, och att det har gått minst två veckor från den andra dosen.

Wembleys kapacitet har stipulerats till 22 500 åskådare under gruppspelsmatcherna samt åttondelsfinalen mellan Italien och Österrike den 26 juni, men kommer att höjas till 40 000 till åttondelsfinalen den 29 juni, där England kan vara ett av lagen.

Och till semifinalerna och finalen blir det alltså en ytterligare ökning. Det kommer även förkunna de största sportevenemangen, sett till antalet åskådare, i Storbritannien på över 15 månader, sedan pandemin bröt ut.

Ville flytta matcherna

Beskedet från den brittiska regeringen kom dagen efter att Italiens premiärminister Mario Draghi lyft frågan om att flytta semifinalerna och finalen från Wembley – på grund av coronasituationen i Storbritannien.

Under måndagen rapporterades 10 633 nya fall och fem dödsfall i Storbritannien – där den så kallade deltavarianten nu står för nästan samtliga nya fall – som nu har nästan 128 000 dödsfall i covid-19. Draghi menade att matcherna bör spelas i Rom i stället för i "ett land där smittspridningen stiger ganska fort".

Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanade tidigare i dag Uefa att agera ansvarsfullt inför kommande matcher.

– Jag vill inte se fullsatta arenor där, och jag stöttar alla ansträngningar från den brittiska regeringen för att genomföra nödvändiga hygienåtgärder, sade Merkel.

Fullsatt blir det alltså inte, men nästan. Oliver Dowden garanterar dock säkerheten på plats på Wembley.

"På vår fortsatt framgångsrika väg ut ur lockdown är det vår högsta prioritet att garantera säkerheten för allmänheten. Vi har jobbat extremt tätt med Uefa och FA (det engelska fotbollsförbundet) för att se till att det kommer vara rigorösa och åtstramade hälsoåtgärder som möjliggör att fler fans kan se matcherna på plats", säger han i den brittiska regeringens uttalande.

Eventuell finalflytt?

Uefa meddelade tidigare i dag att man inte har några planer på att flytta matcherna, åtminstone inte semifinalerna.

"Uefa, det engelska fotbollsförbundet och engelska myndigheter jobbar tillsammans för att på ett lyckat sätt arrangera semifinalerna på Wembley, och just nu finns inga planer på att flytta matcherna", skriver en talesperson i ett uttalande.

Något som däremot kan flyttas är finalmatchen. Uefa har tidigare sagt att man har en beredskapsplan för att flytta finalen från Wembley om inte karantänskravet på tio dagar för utländska fans slopas. Enligt The Times ska Ungerns huvudstad Budapest vara en alternativ spelort, där 100 procent av arenakapaciteten tillåts.

En förändring av karantänskravet var inte heller något som nämndes i uttalandet från den brittiska regeringen efter beskedet om den ökade publikkapaciteten på Wembley.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL