Annons

Sambon dödades med brödkniv – 16 års fängelse

En 23-årig kvinna i Landskrona döms till 16 års fängelse för att ha mördat sin sambo.
Redan när hon slog larm till SOS erkände hon att hon huggit honom med en brödkniv.
Publicerad 10 augusti 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Lunds tingsrätt dömer en 23-årig kvinna till 16 års fängelse för mord. Arkivbild.
Lunds tingsrätt dömer en 23-årig kvinna till 16 års fängelse för mord. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det var av misstag, jag vet inte, sade hon till larmoperatören.

Poliserna som ryckte ut tidigt på morgonen den 22 april kom fram till en nedblodad lägenhet. På golvet låg sambon, en man i 25-årsåldern. Han var medvetslös och blödde kraftigt. Trots återupplivningsförsök gick hans liv inte att rädda.

Annons

I diskhon i köket hittades den rosa brödkniv som använts vid dådet. Mannen hade knivskador både på armen och i bröstkorgen, där kniven nått in i hjärtat.

Det finns inga vittnen till vad som föregick knivdådet, men enligt kvinnan bråkade paret och även hon ska ha utsatts för våld. Under rättegången har hon erkänt att hon knivhögg sambon, men har inte kunnat svara på varför.

– Det var ett väldigt, väldigt hastigt händelseförlopp. Det är ingen som egentligen vet vad som hände, säger kvinnans försvarsadvokat Gunnar Berge Försund.

Uppenbart livsfarligt

Lunds tingsrätt skriver i domen att det inte är bevisat att 23-åringens avsikt var att beröva sambon livet, men konstaterar att två knivhugg utdelades. Det måste ha varit uppenbart för henne att ett knivhugg i bröstkorgen är livsfarligt, anser domstolen.

Att hon var likgiltig för risken att sambon skulle dö innebär att hon hade uppsåt och därför döms hon för mord, inte för dråp som hennes försvarsadvokat argumenterat för. Kvinnan ska också betala sammanlagt 322 000 kronor i skadestånd till sambons anhöriga.

Överklagas sannolikt

Domen kommer med all sannolikhet att överklagas, uppger försvarsadvokaten efter att ha diskuterat domen med sin klient. Normalstraffet för ett mord utan försvårande omständigheter är 16 års fängelse, konstaterar han, men anser att det här i stället finns förmildrande omständigheter.

– Till exempel att det var ett väldigt hastigt förlopp där det är svårt att begära att personen i fråga skulle ha haft sinnesnärvaro nog att besinna sig. Det finns egentligen en fråga om uppsåtet med det hela, säger Gunnar Berge Försund.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons