Annons

Förhoppningar om sol under årets skörd

Ett normalår, några förseningar och ett superår i Mälardalen. Det är resultatet av årets skörd hittills.
Publicerad 11 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Efter en ostadig vår och kall juli är skördetiden i gång på de flesta ställen i landet. Skörden var förr i tiden det som mest var förbundet med övernaturlig tro under böndernas år. Nu har vädergudar bytts ut mot väderappar – och apparna lovar sol, i alla fall närmsta tiden.

– Vi behöver fyra veckor fint väder nu och gärna lite till inför nästa år, säger Lennart Nilsson, styrelseledamot i Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och lantbrukare i Halland.

Sammanställning av LRF

Annons

Skördetröskan åker ut dag, kväll och helg.

– Är det riktigt stadigt och fint väder kan man kanske stanna tröskan en helgkväll, men oftast kör man på så skörden blir färdig, säger Lennart Nilsson.

LRF har sammanställt hur skörden har sett ut hittills. Generellt har sporadiskt kallt väder under både vår och sommar lett till vissa förseningar på sina håll i landet. Även lokalt i distrikten finns variationer efter ett "konstigt väderår" med bland annat frostnätter i maj. Mest nöjda är man i Mälardalen med mild vinter, sval maj och sporadiskt regn.

I mitten av juli kom Lantmännen med en prognos för årets skörd av spannmål, oljeväxter och trindsäd som uppgick till 6,1 miljoner ton.

– Vi har lite förseningar men i det stora hela är det ett normalår. Det känns som att det vi prognostiserade stämmer, även om vi bara är tio procent in hittills ungefär, säger Mikael Jeppson, spannmålschef på Lantmännen.

Ökad uppskattning

I och med coronapandemin har Lennart Nilsson och hans lantbrukarkollegor inom LRF fått stå mer i centrum. Pandemi i kombination med en hållbarhetsdebatt om minskad matimport faller väl ut hos bönderna.

– Efterfrågan på svenska livsmedel och det vi producerar har faktiskt ökat. Vi känner att vi har ökad uppskattning och intresse från samhället, säger han.

Därför tycker han det är extra kul med generellt god och normal skörd, även om han under samtalet återkommer till en och samma jämförelse – 2018 då torkan slog till med full kraft.

– Mannaminnet är kort brukar man säga men vissa saker glöms aldrig. 2018 var extremt. Sånt rättar inte till sig året efter utan hänger med i ett antal år. För många lantbrukare blev det inte bara ett hål i plånboken som de flesta fortfarande inte har fyllt, det blev också foderbrist, säger Lennart Nilsson.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel källa i en faktaruta.

Annons

Annelie Scholz/TT

Lennart Nilsson, styrelseledamot i LRF och lantbrukare i Halland.
Lennart Nilsson, styrelseledamot i LRF och lantbrukare i Halland.Foto: Johanna Norin
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.
Årets skörd är lite försenad på vissa håll men till största del normal och generellt god. Här tröskas rågfält i Norsborg utanför Stockholm under måndagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Fakta: Skörden i landet

Fakta: Skörden i landet

Skåne:Överlag god skörd. Frostig vår påverkar oljeväxtodlarna negativt.

Halland:Sämre rapsskörd än normalt. Flera har fullt i ensilagesilon redan efter andraskörden av vall.

Västra Götaland:Andraskörden räddade mager förstaskörd, rikligt med regn.

Värmland:Normal skörd. Ostadig väderprognos och regn oroar.

Dalarna/Gävleborg:Normal skörd. Torka övergick till kall juli, som räddade skörden.

Jämtland/Västernorrland:Generellt bra, men isbränna förstörde förstaskörden.

Norrbotten:Försenad första- och höstskörd, men skördas nu för fullt.

Västerbotten:Normalår. Isbrännan har påverkat negativt, men foderläget är bra.

Mälardalen:2020 har hittills varit ett av de bästa åren på länge. Gynnsamma förutsättningar med ett bra höstbruk 2019, mild vinter, maj sval, men april var torr och gjorde vårbruket lätt. Regn har kommit lite sporadiskt. Det ser väldigt fint ut både på spannmål och vallar.

Södermanland:Normal till god skörd.

Örebro län:Torka och kalla majnätter sänker skörden.

Östergötland:God skörd, men ojämn och utdragen sådan på grund av kall juli.

Blekinge:Normal skörd, men för lite regn som vanligt.

Kronobergs län:Normal skörd. Orosmoln är vildsvinsskador som kan påverka spannmålsskörden.

Kalmar län:Normala skördar för både vall och spannmål. Majsen behöver regn.

Jönköpings län:Vallskörden något bättre än normalt.

Gotland:Normal skörd.

Källa: Lantbrukarnas riksförbund.

Fakta: Skörd

Fakta: Skörd

Skörd avser tillvaratagande av växter och växtmaterial för vidare beredning, exempelvis foder och födoämnen men även vegetabilisk olja.

Ofta avses enbart spannmålsskörd.

Säden skars sedan förhistorisk tid med skära, men i Sverige övergick man i allmänhet till mejning med lie på 1700-talet.

Momentet var det som förr i tiden var mest förbundet med övernaturlig tro i böndernas arbetsår. Vanligt var att göra nygröt eller nybröd av årets första kärvar och lämna det sista på fältet oslaget, vilket påverkade nästa års skörd.

Källa: ne.se

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons