Annons

Kvinnor mördar oftast inom familjen

Att kvinnor döms för mord – som i fallet i Landskrona där en 23-årig kvinna dömts för att ha mördat sin sambo – är ovanligt. Men när kvinnor mördar sker det oftast inom familjen, där de känner sina offer, enligt kriminologen Mikael Rying.
Publicerad 11 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Kvinnoanstalten Hinseberg är den största av de sex anstalter i Sverige som bara har kvinnliga fångar. Arkivbild.
Kvinnoanstalten Hinseberg är den största av de sex anstalter i Sverige som bara har kvinnliga fångar. Arkivbild.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Under måndagen dömdes en ung kvinna i Landskrona för att under ett bråk ha mördat sin sambo, en några år äldre man, med en brödkniv. Lunds tingsrätt dömde henne till 16 års fängelse. Domen är ovanlig – att män dödas av sin partner händer inte ofta i Sverige.

Enligt Brottsförebyggande rådet konstaterades förra året bara två fall av dödligt våld mot män i en parrelation. Det motsatta är desto vanligare – av samtliga fall där kvinnor dödades förra året var det 64 procent, eller 16 fall, där kvinnan var eller hade varit i en parrelation med förövaren.

Likadant i de flesta länder

Annons

I den svenska kriminalstatistiken har kvinnor sedan 250 år tillbaka stått för ungefär tio procent av alla fall av dödligt våld. Av de omkring 100 mord som sker i Sverige varje år står kvinnor alltså för runt 10 i snitt – även om variationen från år till år kan vara stor.

Varför det är så finns det många teorier om, enligt Mikael Rying, kriminolog vid polisens Nationella operativa avdelning, som kartlagt det dödliga våldet i Sverige.

– Jag har inget bra svar på det kan jag säga, men man kan konstatera att det ser likadant ut i de allra flesta länder. Dödligt våld sker oftast för att människor har psykiska eller sociala problem. Grovt uttryckt kan man säga att kvinnor vänder sina destruktiva sidor mot sig själva, medan män agerar utåt, säger Mikael Rying.

Riktas mot familjemedlemmar

Han säger också att kvinnors dödliga våld har en annan karaktär än mäns. Kvinnor är till exempel helt frånvarande i de fall av skjutningar mellan kriminella gäng som ökat de senaste åren. Istället riktas kvinnors dödliga våld oftast mot familjemedlemmar – mot små barn, eller mot en partner. Ofta är missbruk inblandat, och i många fall är det uttryckta motivet att brottet är en reaktion på det våld kvinnan utsatts för av sin partner.

– Att kvinnor går ut på stan och mördar någon som män kan göra – det händer inte. Det finns nästan alltid en relation, och det är inte fallet för män. Så fallet i Landskrona är ett ganska typiskt mord när en kvinna begår dödligt våld, säger Mikael Rying.

Ofta psykiska problem

Att en så stor del av kvinnors dödliga våld riktas mot familjemedlemmar leder också till att morden ser annorlunda ut. De sker oftast i hemmen, och om vapen används är det oftast något som finns hemma, som en kniv.

Enligt Rying har ungefär 90 procent av alla mördare någon psykiatrisk problematik, även om den inte alltid diagnosticeras.

– Det kan vara så att man har en personlighet som gör att man är väldigt impulsiv, har en lättväckt aggressivitet eller är väldigt svartsjuk. Allt det här hör ihop med psykisk ohälsa men räknas inte som det alla gånger, utan betraktas ibland som en temperamentsfråga. Men att en person som är fullt frisk dödar den man lever med skulle jag säga är i princip uteslutet – det finns någon problematik där, säger Mikael Rying.

Lucas Brischetto/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons