Annons

Fördelen med riktade hälsosamtal

Debatt • Publicerad 13 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Forskning visar att drygt 80 procent av hjärt- och kärlsjukdomar hade kunnat förhindras genom ändrade levnadsvanor. Än högre siffror gäller för typ 2-diabetes. För Centerpartiet är en sak tydlig: ohälsa går att förebygga.

Redan 2017 drev vi på för att riktade hälsosamtal skulle införas i Skåne. Efter beklagligt motstånd från dåvarande styre blir nu äntligen vårt förslag verklighet. I höst inleds ett pilotprojekt med riktade hälsosamtal för 40-åringar på elva utvalda vårdcentraler i regionen.

Annons

Trots att de flesta av oss är medvetna om vad vi på ett ungefär behöver göra för att leva ett hälsosamt liv är vi många som i vardagen ändå har svårt att verkligen efterleva de råd forskare, myndigheter och experter ger oss. Eftersom faktorer som träning, vila och hälsosam mat oftast påverkar oss ur ett långsiktigt perspektiv snarare än direkt, kan de ibland kännas diffusa och svåra att prioritera.

Med riktade hälsosamtal får personer i en på förhand bestämd åldersgrupp möjlighet att tillsammans med sjukvården se över sitt hälsotillstånd. Vid behov erbjuds personerna därefter stöd, rådgivning och behandling. Målet är att förebygga livsstilsrelaterade sjukdomar men också att öka livskvaliteten. Med ett samtal från vården uppmärksammas vi på vilka livsstilsförändringar vi kan göra och vad dessa skulle ha för påverkan på vår hälsa och vårt mående. Vi tror att det skapar en medvetenhet hos oss och genom att bli uppmärksammade på våra levnadsvanor kan vi identifiera både riskfaktorer och hälsosamma val som vi redan gör. Med riktade hälsosamtal stärks vårdcentralernas förebyggande arbete.

Riktade hälsosamtal finns redan i flera andra regioner. Där har man kunnat se goda resultat, både ur ett folkhälsoperspektiv och ur ett samhällsekonomiskt. Forskningen visar på att det genom kunskapsspridning och stöd till förändring går att skapa goda förutsättningar att förebygga livsstilsrelaterade sjukdomar.

Centerpartiet är övertygade om att den bästa sjukvården är den som inte behövs. Vår målsättning är därför att alla 40-åringar i Region Skåne inom kort ska erbjudas riktade hälsosamtal. Därefter väntar förhoppningsvis 50-åringarna och slutligen 60-åringarna. Faller projektet ut väl kan liknande samtal komma att införas för exempelvis elever eller för nyblivna föräldrar.

Att bryta vanor eller att skapa sig nya kan vara svårt. Men det positiva är att även små förändringar kan göra stor skillnad. Om ett hälsosamtal skapar en god vana kommer våra kroppar att tacka oss.

Birte Sandberg
Warda Fatih
Ann Hörnebrant-Sturesson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons