Annons

Ett lagförslag i hästväg

Opinion • Publicerad 14 augusti 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Svensk hästidrott omfattar cirka 360 000 hästar, varav över 90 procent används som glädjeämne, husdjur och idrott åt framförallt unga kvinnor. Hästar är en viktig del i friskvård och för personer med fysisk och psykisk funktionsnedsättning. Hästsporten är, med sina 149 615 kvinnor, den överlägset största kvinnliga idrotten. Dessutom är hästnäringen en stor industri som fyller 10 000-tals arbetsplatser, omsätter miljarder och genererar miljarder i skatteintäkter.

Hästar på bete.
Hästar på bete.Foto: Arno Burgi

Nu vill regeringen främst genom miljöpartistiska politiker ta död på en stor del av svensk hästsport genom nya lagförslag angående våra hagmarker samt intrång i den privata sfären genom obligatorisk hästregistrering. S och MP vill ha mer makt att detaljstyra hästmänniskors liv.

Annons

Regeringsutredningen föreslår följande:

• Max 2 hästar per hektar mark

• Hästhagar får inte användas längre än tio år, sedan ska de ski

• 80 procent av gräsytan i hagarna måste vara intakt, Max 10 procent får vara delvis söndertrampade och max 10 procent av en hage får vara helt söndertrampad.

För att klara det året runt måste man med 20 hästar hårdgöra ungefär 10 hektar till en kostnad av ca 15 miljoner kronor alternativt att hästarna inte får gå i hagen vilket strider mot dess natur och våra djurskyddslagar.

• Hästar bör inte vistas nära diken eller vattendrag, hagarna får inte gå närmare vatten än 10 meter.

• Gödsel måste samlas upp och förvaras på ett säkert ställe – hagar måste alltså mockas ofta.

• Gödsel får inte ligga på tjälad mark.

Detta är fullständigt orimliga krav och konsekvenserna blir att den framförallt för kvinnor så viktiga idrotten försvinner och blir ett nöje för de allra rikaste i samhället genom att stallhyrorna kommer att bli 2-3 ggr högre än idag.

Hästsporten är viktig för våra öppna landskap, speciellt nu när allt fler bönder tvingas lägga ner sin verksamhet.

Annons

Inte nog med att det är Sveriges största kvinnliga sport: den är även den tredje största ungdomsidrotten i Sverige.

Framförallt är det inom hästnäringen som unga får kontakt med idrott och djur. Kärleken till djuren lär oss att samarbeta och att respektera andra individer för dess olikheter. Vi lär oss medkänsla och vi får den självkänsla som är så viktig för att leva ett bra liv ihop med andra.

Sverige förlorar extremt mycket om hästnäringen läggs ned. Det psykiska och fysiska lidandet kommer att öka för alla de som lever av och för sina hästar, för att inte tala om trav och galoppsporten.

Det behövs inga nya miljöregler för hästar, den befintliga lagstiftningen ger redan kommunerna tillräckliga möjligheter till insyn, så vi säger nej till utredningens förslag.

Lena Östling
Joakim Gahm
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons