Annons

Covidhundar sätts in på finländsk flygplats

Inom ett par veckor ska hundar sättas in för att upptäcka covid-19-smittade resenärer på Helsingfors flygplats. Forskargruppen bakom arbetet, som sker ideellt, siktar på att utvidga initiativet till fler stora samlingsplatser.
Publicerad 15 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Covidhundar sätts in på Helsingfors flygplats. Arkivbild.
Covidhundar sätts in på Helsingfors flygplats. Arkivbild.Foto: AP/TT

En forskningsgrupp kallad Dogrisk vid Helsingfors universitet presenterade tidigare i somras en pilotstudie, där forskarna utförde blindtester med positiva och negativa urinprov, rapporterar svenska Yle.

Flera hundar har lärt sig att urskilja positiva prover – nu tränas de i att dessutom känna igen lukten i klädesplagg.

Annons

Ett mysterium forskarna brottas med är hur hundarna kan känna igen doften av covid-19 även hos tillfrisknade personer.

– Det kan ju vara något annat, men det är mycket möjligt att det finns en kronisk form av corona, säger Anna Hielm-Björkman, veterinärdoktor och docent vid Helsingfors universitet, till Yle.

Intresset för covidhundarna är stort, och forskargruppen planerar att utvidga initiativet till exempelvis sportevenemang, museer och stora arbetsplatser.

– Vi börjar med Helsingfors-Vanda flygplats, och efter det kommer vi säkert att fortsätta med hamnarna. Vi har hört att det skulle finnas ett likadant intresse på den sidan, säger Hielm-Björkman.

Gruppen har hittills inte fått något ekonomiskt stöd från myndigheterna – arbetet sker på forskarnas egen tid, och de står själva för omkostnaderna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons