Annons

Antalet coronasmittade ökar – men få dör

I genomsnitt smittas 45 personer varje dag av covid-19 i Skåne, men Regionen har inte fått in något rapporterat dödsfall på 13 dagar. Ett trendbrott på flera sätt, menar smittskyddsläkaren Eva Melander.
– Det kan ha att göra med att färre äldre smittas, vilket är väldigt positivt, säger hon.
Skåne • Publicerad 26 augusti 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Eva Melander, smittskyddsläkare,  under onsdagens pressträff med Regions Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.
Eva Melander, smittskyddsläkare, under onsdagens pressträff med Regions Skåne i Regionhuset i Malmö om coronapandemins utveckling i regionen.Foto: Johan Nilsson/TT

Under onsdagen kallade Region Skåne till presskonferens. Dagen dessförinnan hade Anders Tegnell stått vid sitt podium i Stockholm och pekat ut Skåne som ett område där smittspridningen ökar.

– Det är ju givetvis något att vara väldigt observant på och vi följer läget noga och gör allt vi kan för att begränsa detta. Men man kan tänka sig att Stockholm som har haft en större smittspridning och allvarligare situation tidigare inte råkar ut för samma situation i den fas vi är i nu när folk kommer tillbaka till skola och arbete, säger Eva Melander.

Annons

Enligt Melander är orsaken till det ökande antalet fall två – dels har testningen ökat kraftigt och man uppmanas nu självtesta sig vid minsta symptom, dels har skolorna öppnat och semestern avslutats. Fler människor samlas igen.

– Vi kan se att en majoritet av de som smittats har smittats i Sverige, men det finns även en grupp som varit utomlands över hela Europa. Budskapet är att om man har varit ute och rest är det viktigt att testa sig vid minsta symptom, säger Eva Melander.

Satsar på skolor

Runt 4 procent av alla som testas för covid-19 i Skåne är positiva. Regionen satsar nu hårt på att kunna möta smittspridning på skolor och arbetsplatser. Regiondirektör Alf Jönsson berättade på pressträffen att man ska införa mobila team.

– Vi måste göra det enklare att få tillgång till självtester och få till mobila lösningar för att hantera utbrott på exempelvis skolor, flygplatser och arbetsplatser. Dessa punktinsatser måste vi kunna lösa på ett bra sätt, säger Jönsson.

Även resultatet av antikroppstesterna redovisades. I Skåne har man genomfört 12 391 tester och 917 personer visade sig ha antikroppar, alltså bara 7,4 procent.

– Det går inte att dra några slutsatser om det, vi får återkomma om det i framtiden, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under tisdagen meddelade också Folkhälsomyndigheten att tusentals av testerna kan ha visat fel resultat. Så är inte läget i Skåne, enligt Eva Melander.

– De har gjort en noggrann kartläggning av vilka laboratorium och metoder som orsakat felet och vi använder inga av dessa. Jag har stor tillförlitlighet till de vi använder oss av, säger hon.

Dag Ankersen
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons