Annons

Biblioteket blåser liv i sina arrangemang

Nu börjar aktiviteterna på biblioteken i kommunen att så sakta vakna upp igen. Helt återgår verksamheten inte till det normala, men med genom att coronasäkra arrangemangen väcks möten, sagoteatrar och läsecirklar till liv.
Hässleholm • Publicerad 4 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

I mars släcktes många av samhällets verksamheter ner. Restauranger, teatrar, föreläsningar och träffar försvann som genom ett trollslag. Nu har drygt ett halvår passerat och verksamhet efter verksamhet försöker optimistiskt ta sina första stapplande steg mot ett normalläge.

På biblioteken har över 200 barn deltagit i den så kallade Sommarboken där de läser sex böcker under sommaren för att därefter få välja en bok att ta med hem. För övrigt har det varit inställda arrangemang. Men även på biblioteken ser man nu positiva hösttecken. Aktiviteter som Knittes sagoteater och babysagor ligger i startgroparna, men kommer att genomföras utomhus. Det innebär att man får hämta biljetter, samt kika in i garderoben för att hitta kläder efter väder.

Annons

Tora Carserud som är barnbibliotekarie berättar att sagoteatern är flyttad från lördagar till fredagar och kommer under hösten att äga rum i hembygdsparken. Och här kommer det att spelas teater även om det regnar.

Lite annorlunda blir det med babysagostunderna som också flyttas till hembygdsparken, men blir det regn så ställs sagostunden in. För båda dessa aktiviteter krävs en anmälan.

Tora Carserud ser fram emot ett lyft på barnavdelningen och att aktiviteterna kommer igång.
Tora Carserud ser fram emot ett lyft på barnavdelningen och att aktiviteterna kommer igång.Foto: Helén Fingalsson

Även bokcirkeln i Hässleholm kommer igång och första mötet är planerat till den 16 september. Då diskuteras klassikern Radetzkymarschen av Joseph Roth.

Skillnaden mot tidigare är att besökarna får göra en föranmälan och att det går att delta via videolänk. Dessutom kommer man att sitta i en större lokal.

Släktforskningsträffarna och teknikfikan är också något som kommer tillbaka. Även här gäller avstånd och att vänta på sin tur när man vill ha hjälp.

Något som däremot inte blir av under hösten är språkcaféerna.

– Anledningen är att de volontärer från Röda korset som deltar är äldre, förklarar Mia Dimblad som är bibliotekarie och programansvarig.

Mia Dimblad konstaterar att utlåningen inte minskat under coronatiden.
Mia Dimblad konstaterar att utlåningen inte minskat under coronatiden.Foto: Helén Fingalsson

Andra arrangemang att se fram emot är tåginspiratören Per Andersson som kommer till Hässlelholm kulturhus den 23 september för att berätta om sin bok ”Ta tåget”. Planen är att föreläsningen ska genomföras i Röda salongen med 50 personer i publiken. Det kan även hända att föreläsningen kommer att streamas live. Nina Wähä som skrivit den Augustprisnominerade boken Testamentet framträder i sin tur den 1 oktober. Biljetter till föreläsningarna måste köpas i Kulturhusets biljettkassa.

Mia Dimblad poängterar att saker och ting kan ändras med kort varsel. Arrangemang kan komma att ställas in, men det kan även hända att evenemang kommer till.

– Vi får helt enkelt vara flexibla, konstaterar hon.

Annons

Under hösten kommer en rejäl uppfräschning att genomföras på bibliotekets barnavdelning. Pengar som kommer från Kulturrådets ”Stärkta bibliotek” kommer att gå till att förvandla avdelningen till en ny och mysig plats. Ny inredning, nya hyllor samt ljudisolering kommer att installeras.

Kieran Syri, Josefin Syri och Alvin Boström kan snart besöka ett uppfräschat barnbibliotek.
Kieran Syri, Josefin Syri och Alvin Boström kan snart besöka ett uppfräschat barnbibliotek.Foto: Helén Fingalsson

Tora Carserud berättar att barnavdelningen ska delas upp i ”olika rum” och på något ställe behöver man ta av sig skorna så att de små barnen ska kunna vistas på golvet. Man kommer även att sätta upp ljudisolerande skivor för att dämpa höga röster och stolskrap.

Tora Carserud och Evelina Estefors berättar om hur förändringen kommer att gå till.
Tora Carserud och Evelina Estefors berättar om hur förändringen kommer att gå till.Foto: Helén Fingalsson

Tora Carserud och Evelina Estefors som båda är barnbibliotekarier berättar om hur en spännande miljö kommer att växa fram under hösten och den som vill kan följa förvandlingen via Instagram.

Ett annat projekt som ligger i startgroparna är ”Bokstart”. Det är ett nationellt projekt där man via BVC arbetar för att främja läsandet bland små barn.

Faktum är att bokläsandet har hållit i sig under sommaren. De fysiska biblioteksbesöken har minskat, men läsandet har fortsatt. Och läsarna, de har gärna lånat feel goodböcker. Kanske inte så konstigt i en tid av osäkerhet och avstånd.

Feel good har fyllt coronasommaren.
Feel good har fyllt coronasommaren.Foto: Helén Fingalsson

– Och storläsarna har slagit rekord, tillägger Mia Dimblad.

Under hösten fortsätter den så kallade take awaybokkassen som gör att den som inte vill besöka biblioteket kan fortsätta att låna böcker på avstånd.

Till slut kan de bokläsare som verkligen vill göra ett klipp komma till Hässleholms bibliotek nu på lördag för att fylla en kasse med utgallrade böcker för endast en tia. Och det är inte bara gamla böcker. Här finns även nyare böcker som helt enkelt finns i för många exemplar. Så alla möjligheter finns för en mysig läshöst.

Mia Dimblad tipsar om bokfynd till helgen.
Mia Dimblad tipsar om bokfynd till helgen.Foto: Helén Fingalsson
Tora Carserud och Evelina Estefors ser fram emot att aktiviteterna kommer igång igen.
Tora Carserud och Evelina Estefors ser fram emot att aktiviteterna kommer igång igen.Foto: Helén Fingalsson
Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons