Annons

Arbetet mot bidragsfusk behöver effektiviseras

Publicerad 14 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

I höstbudgeten ska ökade resurser ges för att bekämpa skatte-och bidragsfusk. Cirka 200 miljoner kronor extra ska tillföras flera olika myndigheter. Just att myndigheter samarbetar är en nyckel till framgång.

Stora belopp betalas ut från de olika bidragssystemen varje år. Ingen kan veta exakt hur stora summor det kan röra sig om, men en utredning förra året gjorde beräkningar som slutade på 18 miljarder kronor, varav hälften kan vara medvetna bedrägerier. Det visar att det är ytterst lönsamt att bekämpa bedrägerierna, utöver att det är nödvändigt för att bevara förtroendet för de statliga institutionerna.

Annons

Den organiserade brottsligheten, oavsett om det handlar om motorcykelgäng, klaner eller andra grupper, lever ofta till stor del på bidrag, vilket gör det tydligt hur viktigt det här arbetet är.

Många myndigheter som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten, Centrala studiestödsnämnden och Migrationsverket har i uppdrag att jobba mot felaktiga utbetalningar.

Också Skatteverket måste ägna sig åt detta, eftersom verket registrerar folkbokföring. Förr var skattemyndigheten ytterst plikttroget med att jaga studenter som inte skrivit sig på studieorten när de börjat en högskoleutbildning, men nu verkar verket inte ens bry sig om att sexton personer kan vara skrivna i samma etta i Rosengård.

Därför är det bra att en fysisk folkräkning ska genomföras för att motverka skatte- och bidragsfusk.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons