Annons

”Viktigt att fårägare ökar tillsynen i sina hagar”

Två får har dödats och sju skadats i ett nytt vargangrepp i Arkelstorp natten till måndagen.
Arkelstorp • Publicerad 14 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Två får är döda och sju skadade efter ett vargangrepp i Arkelstorp norr om Kristianstad. Arkivbild.
Två får är döda och sju skadade efter ett vargangrepp i Arkelstorp norr om Kristianstad. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Länsstyrelsens besiktningspersoner har bedömt att skadorna har gjorts av en varg, enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen Skåne. Veterinär kommer att bedöma tillståndet för de sju skadade fåren.

Angreppet gjordes omkring 30 kilometer från trakterna kring Osby där tre angrepp på får skedde för en dryg vecka sedan.

Annons

Dessa kunde genom DNA-analys knytas till en och samma individ, en ung vargtik, som enligt Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet inte klassas som genetiskt värdefull.

I fredags fattade Länsstyrelsen Skåne beslut om skyddsjakt på vargen i närområdet där angreppen skedde. Skyddsjakten ska pågå fram till den 18 september.

– Vi har skickat iväg ett salivprov från det senaste angreppet och har bett om skyndsam analys från Viltskadecenter. Tills vidare ligger fredagens beslut om tid och område för skyddsjakt fast, säger miljödirektör Annelie Johansson.

– I det här läget är det viktigt att varje fårägare ökar tillsynen i sina hagar och ser över sina stängsel, säger vilthandläggare David Börjesson.

TT
Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons