Annons

Börsen lyfte med H&M som draglok

Stockholmsbörsen steg på tisdagen i linje med den internationella börsutvecklingen.
Det breda OMXS-indexet gick upp 1,0 procent. Rapporterande H&M agerade draglok, medan Handelsbanken bromsade.
Publicerad 15 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Ett kraftigt kurslyft för H&M drog upp OMXS-index. Arkivbild.
Ett kraftigt kurslyft för H&M drog upp OMXS-index. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Klädkedjan H&M:s aktie rusade 10,8 procent sedan bolaget levererat en så kallad omvänd vinstvarning. H&M flaggar trots ett försäljningsras för en vinst före skatt på två miljarder kronor under det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, avslutat i augusti. H&M-aktiens fall sedan årsskiftet har med tisdagens lyft reducerats till cirka 17 procent.

Handelsbanken var samtidigt bromskloss med ett kursfall på 4,6 procent sedan Finansinspektionen meddelat att banken måste ändra sin metod för riskbedömning av tillgångar på koncernnivå när kapitalkrav ska beräknas.

Annons

Även läkemedelstillverkaren Astra Zeneca gick bra. Aktien steg 2,9 procent efter helgens besked om att arbetet med att ta fram ett vaccin återupptas.

Riskkapitalbolaget Triton höjde budet på den börsnoterade it-konsulten HIQ International till drygt fyra miljarder kronor. HIQ-aktien steg 2,7 procent.

Den allmänt positiva stämningen på börsen följer på en stabil inledning på börsveckan på Wall Street och överraskande bra industri- och detaljhandelsstatistik för augusti från Kina. Därtill tyder ett oväntat starkt tyskt Zew-index för september på att Europas största ekonomi är på väg uppåt.

FTSE100-index i London steg 1,3 procent. DAX-index i Frankfurt ökade 0,2 procent och CAC 40-index i Paris gick upp 0,3 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons