Utrikes

Sommaren var den varmaste någonsin

En brännande sol, här i Tyskland, är en vanlig syn på norra halvklotet. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Utrikes
Utrikes Årets sommar var den varmaste som någonsin noterats på det norra halvklotet.
PREMIUM

Nya siffror från USA:s vädermyndighet NOAA visar att perioden juni, juli och augusti var 1,17 grader varmare än genomsnittet för hela 1900-talet, skriver The Guardian.

Augusti var hela 1,69 grader varmare än genomsnittet, men blev den näst varmaste augustimånaden de senaste 141 åren. År 2016 var månaden ännu varmare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump: Vaccin till alla amerikaner i april

USA:s president Donald Trump under den presskonferens där han lovade vaccin till alla amerikaner till april 2021.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trump säger att det kommer finnas tillräckligt med coronavaccindoser för att alla amerikaner ska ha fått en i april 2021. Presidenten meddelade detta under en pressträff i Vita huset på fredagen.

– Hundratals miljoner doser kommer finnas tillgängliga varje månad och vi räknar med att ha tillräckligt med vaccin för alla amerikaner i april, och återigen säger jag att distributionen av dessa kommer att vara snabb, säger Trump på presskonferensen.

Presidenten meddelade att distributionen av vaccinet kommer att ske inom ett dygn från att det godkänts av amerikanska myndigheter.

– Inom kort kommer vi ha ett säkert och effektivt vaccin och vi kommer bekämpa viruset, säger Trump.

Presidenten har tidigare sagt att ett vaccin kan finnas tillgängligt redan i oktober i år, en optimistisk uppskattning som många forskare tillbakavisat.

Utrikes

FN-rapportör om Belarus: Risk för ny järnridå

Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja. Arkivbild.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes FN:s människorättschef Michelle Bachelet får mandat att övervaka och rapportera om situationen i Belarus fram till årets slut, det är ett av resultaten från dagens videomöte om situationen i landet.

Fredagens extrainsatta möte om situationen i Belarus innehöll bland annat tal av Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja från hennes exil i Litauen.

– Jag understryker ännu en gång vår benägenhet att samtala med myndigheter för att nå en fredlig lösning på krisen som drabbat vår nation, säger Tichanovskaja under det videosända mötet.

– Vi kräver att militärens våld mot fredliga demonstranter omedelbart upphör. Vi kräver ett omedelbart frigivande av politiska fångar, fortsatte oppositionsledaren.

Beslutet att hålla debatten fattades efter stöd från 25 av människorättsrådets 47 medlemmar. Det är sjätte gången i rådets 14-åriga historia som en sådan extrainsatt, så kallad "brådskande debatt", hålls.

FN-chef ska rapportera

Under videmötet avbröts talarna med jämna mellanrum av delegater från Ryssland, Belarus, Kina och Venezuela som invände mot anklagelserna mot belarusiska myndigheter.

Trots detta mynnade mötet bland annat ut i att FN beslutar att utöka sin bevakning av hur mänskliga rättigheter efterlevs i Belarus, något som ska göras av FN:s människorättschef Michelle Bachelet fram till årsskiftet.

Beslutet fattades efter en omröstning där 23 länder röstade för utökad bevakning och endast två emot (Venezuela och Eritrea). 22 länder avstod dock från att rösta.

– Vi får inte tillåta att ännu en järnridå faller över den europeiska kontinenten, sade Anaïs Marin, FN:s rapportör om mänskliga rättigheter i Belarus, under mötet.

"Trovärdiga anklagelser"

Omfattande protester har skakat landet efter valet den 9 augusti, som Aleksandr Lukasjenko påstår sig ha vunnit med 80 procent av rösterna.

Den auktoritäre presidenten, som styrt landet i 26 år, har vägrat gå med på kraven om att kliva åt sidan och har vänt sig till Ryssland för hjälp med att hålla sig fast vid makten.

EU, som begärde mötet i människorättsrådet, har lagt fram ett resolutionsutkast där man uttrycker oro över "trovärdiga anklagelser om människorättsövergrepp som har ägt rum i Belarus inför presidentvalet 2020 och efteråt", samt utbredda trakasserier mot oppositionen, människorättsförsvarare och journalister.

FAKTA

Fakta: Protesterna i Belarus

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepubliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator.

Efter presidentvalet den 9 augusti 2020 – då Lukasjenko utropade sig till segrare och hävdade att han vunnit 80 procent av rösterna – utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunionens upplösning.

Tusentals personer har sedan dess gripits och vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Utrikes

Guatemalas president coronasmittad

Guatemalas president Alejandro Giammattei. Arkivbild.
Foto: Moises Castillo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Guatemalas president Alejandro Giammattei har insjuknat i covid-19. Men symptomen är lindriga, enligt 64-åringen själv.

Även landets kulturminister är smittad.

Nu ska hela regeringen arbeta på distans. Samtliga ministrar ska också testa sig för covid-19, meddelar Giammattei.

Det centralamerikanska landet har drygt 84 300 konstaterade fall av coronaviruset. Hittills har drygt 3 000 smittade personer avlidit.

Utrikes

President ville lotta ut lyxplan till folket

Trots att det var pengar i potten pryddes lotterna med det oönskade presidentplanet.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett presidentplan värt över en miljard kronor är symbolen för allt som är fel i Mexiko. Det anser president López Obrador som i flera år har försökt att göra sig av med sin föregångares lyxtransport och ge skattebetalarna deras pengar tillbaka.

I två och en halv timme ropade barnen ut vinnande nummer. Miljontals lotter hade sålts inför veckans dragning då hundra personer skulle få dela på två miljarder mexikanska pesos (motsvarande omkring 834 miljoner kronor).

Men den här historien handlar om mycket mer än ett lotteri.

Det var bara den senaste vändningen i vänsterpresidenten Andrés Manuel López Obradors många försök att framställa sig som ledaren som ska befria Mexiko från årtionden av korruption. I centrum står ett lyxigt presidentplan som López Obrador redan under sin valkampanj för två år sedan lovade att göra sig av med.

Marmor och läder

Planet, en Boeing 787 Dreamliner, beställdes av dåvarande presidenten Felipe Calderón 2012. Med marmorprytt toalettgolv, löpband, konferensrum och presidentsvit med privat dusch och dubbelsäng landade prislappen på motsvarande 1,9 miljarder kronor. I dag beräknas värdet ha sjunkit till 1,1 miljard.

När Mexikos nya Air Force One var klart för leverans hade Calderón lämnat makten. Istället var det Enrique Peña Nieto som fick sjunka ner i de nya lädersätena. Lyxkärran hamnade sedermera i frontlinjen för López Obradors valkampanj och han beskrev det som en symbol för regeringens korruption i ett land som kämpar med utbredd fattigdom. Han lovade att sälja planet och se till att pengarna gick tillbaka till folket. Själv skulle han ändå bara resa i ekonomiklass.

– Inte ens (USA:s president) Donald Trump har ett sådant här plan, dundrade den blivande presidenten.

Svårsålt

Han trodde nog inte att just det här löftet skulle vara så svårt att infria. Men trots att han satte sin stab på att hitta en köpare så snart han tillträtt i december 2018 skulle det visa sig att marknaden för ett begagnat specialbyggt miljardplan är ganska liten. Att bygga om det för kommersiellt bruk skulle kosta miljoner och få privatpersoner har råd att bekosta underhållet för en Dreamliner.

Enligt regeringen har det funnits flera intressenter – men ingen affär har gått i lås. López Obrador har sagt att regeringen inte kan sälja planet för mindre än vad det är värt.

I början av året kläcktes dock en ny idé för att göra sig av med planet. Ett lotteri. Det väckte många frågor bland folket som undrade saker som var vinnaren skulle parkera planet, vem som skulle flyga det och framförallt – vem skulle betala för kalaset? López Obrador lovade då att staten skulle stå för underhållet i åtminstone ett år, en nota motsvarande 15 miljoner kronor.

Den nya idén möttes av såväl skämtsamma tillrop som suckar över ännu en pr-kupp och planen skrotades snabbt. Men lotteriet anordnades ändå, men utan flygplan och med pengar i potten. Överskottet skulle stoppas in i det krisande vårdsystemet, lovade regeringen.

Kritiseras som pr-kupp

Målet var att sälja sex miljoner lotter för motsvarande 210 kronor styck, en stor summa i ett land där varannan invånare räknas som fattig. Dragningen skulle egentligen ske i maj, men för få hade köpt en lott. Och när vinnarna slutligen ropades upp i tisdags hade långt från alla sålts, vilket innebär att det mesta av intäkterna kommer att gå till att betala vinnarna.

Kritiker menar att tidpunkten för ett storartat lotteriskådespel är väl vald. López Obrador har haft blandade framgångar vad gäller sina löften att förändra Mexiko och hans popularitet har minskat i ljuset av regeringens hantering av pandemin, ekonomisk recession och ökat våld. Presidentens egen bror misstänks dessutom för att vara inbladad i korruption – så kanske hoppades López Obrador att Robin Hood-rollen skulle rikta strålkastarljuset bort från den besvärande detaljen en stund.

Och flygplanet? Det är fortfarande till salu.

Sofia Eriksson/TT

Prispengarna i lotteriet uppgår nästan till samma värde som det oönskade presidentplanet, enligt regeringen i Mexiko.
Prispengarna i lotteriet uppgår nästan till samma värde som det oönskade presidentplanet, enligt regeringen i Mexiko.
Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador håller presskonferens framför det gamla presidentplanet som han försöker att göra sig av med. Arkivbild.
Mexikos president Andrés Manuel López Obrador håller presskonferens framför det gamla presidentplanet som han försöker att göra sig av med. Arkivbild.
Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Bild inifrån Mexikos tidigare presidentplan. López Obrador vägrar använda sin föregångares lyxplan. Arkivbild.
Bild inifrån Mexikos tidigare presidentplan. López Obrador vägrar använda sin föregångares lyxplan. Arkivbild.
Foto: AP/TT

FAKTA

Fakta: Lovade förändring

I valet som hölls i Mexiko sommaren 2018 vände väljarna till stor del det traditionella etablissemanget ryggen och gav sitt stöd till Andrés Manuel López Obrador. Hans parti Rörelsen för nationell förnyelse (Morena) blev också störst i kongressen efter valet som innebar en jordskredsseger för vänstern.

López Obrador beskrivs som en vänsterpopulist och har lovat att ta itu med "maktmaffian" i Mexiko.

Samma dag som han svor presidenteden öppnade López Obrador i en symboliskt laddad gest dörrarna till presidentens residens Los Pinos i Mexico City för allmänheten. Han mer än halverade sin lön och gjorde sig av med en stor del av presidentens säkerhetsstyrka.

Börsen och valutan föll dock inför López Obradors tillträde, då många finansaktörer oroade sig för att den nya presidenten skulle agera näringslivsfientligt. Och 2019, under López Obradors första år vid makten, krympte ekonomin. Det var första gången sedan den globala finanskrisen 2009 som tillväxten var negativ, om än bara knappt.

Våren 2020 kom coronapandemin och under årets andra kvartal krympte ekonomin med drygt 17 procent.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

Riksrättsprocess mot Perus president inledd

Perus president Martín Vizcarra.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Riksrättsprocessen mot Perus president Martín Vizcarra har inletts. Han anklagas bland annat för att ha försökt hindra en utredning av kritiserade regeringskontrakt med en sångare.

Kongressens sammanträde öppnades på fredagen av talmannen Manuel Marino, som i fall av Vizcarras avsättande tar över presidentposten. Vizcarra har tidigare anklagat talmannen för att ligga bakom en konspiration för att få honom avsatt.

Vid sammanträdet, där runt 130 ledamöter medverkar, kommer Vizcarra att ges möjlighet att försvara sig innan ledamöterna diskuterar frågan och eventuellt fattar beslut om att avsätta presidenten.

Analytiker tror att hans politiska motståndare kan få det svårt att få bort Vizcarra då 87 röster krävs i kongressen med totalt 130 ledamöter. Perus oppositionsledare Keiko Fujimori har medgett att hon inte tror att det finns tillräckliga grunder för att avsätta Vizcarra.

De fyra senaste presidenterna före Vizcarra har alla utretts för korruption. Vizcarra tillträdde presidentposten 2018, då efter att Pedro Pablo Kuczynski kopplats till illegala utbetalningar från den brasilianska byggjätten Odebrecht.

Det folkliga stödet för Vizcarra tycks vara fortsatt högt. I en opinionsundersökning från Ipsos svarar åtta av tio att de vill att han fortsätter mandatperioden ut.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

USA: Hizbollah gömmer lager av ammoniumnitrat

Explosionen i Beiruts hamn orsakades av ämnet ammoniumnitrat – samma ämne som USA nu anklagar Hizbollah för att gömma. Arkivbild.
Foto: Hassan Ammar/AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA anklagar den libanesiska shiarörelsen Hizbollah för att gömma stora mängder av det explosiva ämnet ammoniumnitrat i lager runt om i Europa.

"Ända sedan 2012 har Hizbollah gömt lager av ammoniumnitrat runt om i hela Europa genom att leverera första hjälpen-kit vars kylfack innehåller ämnet. Den typen av gömda lager har hittats i länder som Storbritannien, Grekland, Frankrike och Italien", säger USA:s kontraterrorismsamordnare Nathan Sales i ett skriftligt uttalande.

Explosionen i Beiruts hamn den 4 augusti orsakades av 2 700 ton ammoniumnitrat som under flera år lagrats i stadens hamn. Mer än 190 personer miste livet i explosionen och över 6 000 skadades.

"Som vi alla såg under explosionen i Beiruts hamn så är ammoniumnitrat ett mycket farligt ämne. Det kan skapa enorm ödeläggelse när det används som sprängmedel. Det är därför som USA kräver en fullständig och transparent utredning av explosionen", fortsätter Nathan Sales.

Utrikes

Ny smittspridning stänger ner delar av Madrid

En ensam kvinna kommer upp ur tunnelbanan i centrala Madrid, där nya restriktioner nu införs. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Madridregionen inför en delvis nedstängning av samhället, detta efter att smittspridningen av covid-19 på nytt fått fart i den spanska huvudstaden.

Över 850 000 människor, en dryg åttondel av regionens 6,6 miljoner invånare, kommer att omfattas av den nya nedstängningen som träder i kraft i början av nästa vecka.

De som påverkas av nedstängningen kommer endast tillåtas att lämna sina bostäder för att handla mat eller mediciner samt för att ta sina barn till skolan. Folksamlingar på över sex personer förbjuds i hela regionen, en minskning från det tidigare högst tillåtna antalet på tio personer.

– Vi är tvingade till att vidta de här åtgärderna i vissa områden, om vi inte gör det så riskerar vi att smittan sprider sig i hela Madrid. Det måste vi undvika, säger Madrids ledande regionpolitiker Isabel Diaz Ayuso i samband med att åtgärderna presenterades.

Utrikes

Kvinna dog efter cyberattack – misstänkt dråp

En ambulans utanför Düsseldorfs universitetssjukhus som tidigare i veckan utsattes för en cyberattack. Arkivbild.
Foto: Roland Weihrauch/dpa via AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tyska åklagare har inlett en utredning om misstänkt dråp efter att en patient på ett sjukhus som utsattes för en hackerattack avlidigt.

It-systemet på Düsseldorfs universitetssjukhus utsattes förra veckan för ett cyberangrepp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL