Annons

Mer pengar till återhämtning för vårdpersonal

Arbetsgivare i vården ska kunna söka pengar till "återhämtningsbonus" för de anställda, enligt ett förslag i höstbudgeten. Bonusen ska betala projekt för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor.
I budgeten föreslås också höjt underhållstöd med upp till 150 kronor i månaden.
Publicerad 16 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin presenterar nya budgetåtgärder under en pressträff i Rosenbad.
Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund och miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin presenterar nya budgetåtgärder under en pressträff i Rosenbad.Foto: Pontus Lundahl/TT

Förslagen presenteras av vice statsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund, båda även språkrör för Miljöpartiet, på en pressträff. De beskriver förslagen som bitar i ett stort pussel för att stärka den sociala och ekonomiska hållbarheten för dem som känt av coronapandemin mer än andra.

De båda MP-ministrarna lyfter också fram pengar för sociala insatser i ekonomiskt och socialt utsatta områden med en kvarts miljard per år under perioden 2021–2023. Det kan handla om åtgärder för att stärka samverkan mellan socialtjänst och skola, eller att stötta fältassistenters verksamhet.

Höjt underhåll

Annons

De höjda underhållsstöden, med 100 kronor för barn under 15 år och med 150 kronor för äldre barn, beräknas kosta 100 miljoner kronor för år 2021 och 200 miljoner per år 2022 och 2023.

Totalt handlar det om medel på 650 miljoner under 2021 och drygt 1,4 miljarder per år 2022 och 2023, enligt förslaget.

Den så kallade återhämtningsbonusen växer från 105 miljoner 2021 till 350 miljoner 2022 och 2023 för sjukvården. Den del som är riktad till äldreomsorgen föreslås vara 195 miljoner 2021 och sedan öka till 650 miljoner per år.

Det sker ingen allmän fördelning – kommuner och andra arbetsgivare inom vård- och omsorg ska kunna söka projektpengar.

– Det är en möjlighet för arbetsgivare att tänka efter om hur man kan förbättra arbetsmiljön för personalen, säger Isabella Lövin.

Bli drömyrken

– Vårdyrken ska vara drömyrken, säger hon och framhåller att det är personalen värd efter de insatser som gjorts och görs under coronapandemin.

Regeringen och samarbetspartierna kommer också att skjuta till 531 miljoner kronor redan i år för att klara ökade kostnader för bostadsbidrag.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons