Annons

Fotbollens coronanota: 122 miljarder

Coronapandemin kostar klubbfotbollen motsvarande 122 miljarder kronor i år, har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) räknat ut.
– Fotbollen har drabbats hårt, säger Olli Rehn.
Publicerad 16 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Coronapandemin har kostat världens klubbfotboll 122 miljarder kronor.
Coronapandemin har kostat världens klubbfotboll 122 miljarder kronor.Foto: Per Danielsson/TT

Finländaren Olli Rehn, som leder Fifas coronakommitté, säger att Fifa tillsammans med finanskonsulter har beräknat att all världens klubbfotboll totalt är värd 350–395 miljarder kronor. Att klubbfotbollen tappar 122 miljarder är beräknat på det nuvarande läget då fotbollen sakta startat om efter flera månaders stopp i våras.

Om pandemin fortsätter kommer det ekonomiska läget att försämras ytterligare, menar Rehn.

Annons

– Fotbollen har drabbats hårt av coronapandemin. Den har skapat ett stort kaos på olika nivåer och några proffsklubbar har stora svårigheter. Jag är också orolig för ungdomsakademier och klubbar på lägre nivå, säger Rehn.

– Det finns stor risk att allt arbete med att utveckla fotbollen i Asien och Afrika kan slås i spillror.

För att minska risken har Fifa tagit fram ett coronastöd motsvarande 13 miljarder kronor som hjälp till att lindra pandemins effekter. Rehn säger att hittills har 150 av 211 medlemsnationer sökt tilldelning av dessa medel.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons