Inrikes

Misstänkt mordförsök i Helsingborg

Polis och avspärrningar utanför en frisersalong på Södra Stenbocksgatan i Helsingborg efter att en yngre man förts till sjukhus i en privatbil.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisen misstänker att en man i 20-årsåldern utsatts för ett mordförsök i anslutning till en frisersalong i centrala Helsingborg.

Mannen, som har allvarliga men inte livshotande skador, kördes till akuten av privatpersoner vid 17.30-tiden på onsdagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Finlandsresenärer kan tvingas i karantän

Den finska regeringen kan komma att föreslå striktare regler för fritidsresor till Sverige. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

De som reser från Sverige till Finland kan tvingas sitta i karantän från och med måndag nästa vecka. Den finländska regeringen är på väg att föreslå striktare regler för fritidsresor från Sverige, Estland och Norge, uppger inrikesdepartements kanslichef som citeras av Hufvudstadsbladet och svenska Yle.

Nu gäller fria inresor utan karantän för länder som registrerat högst 25 coronafall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna – och både finländare och andra resenärer kan resa fritt mellan Finland, Estland och Sverige.

Gränserna mot Sverige öppnades så sent som i lördags efter att ha varit stängda sedan i mars. Dock uppger den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC att Sverige i dagsläget har 26 coronafall per 100 000 invånare. Motsvarande siffra för Finland är 13 fall.

Inrikes

Risk för kö vid anmälan till högskoleprov

Anmälan till årets högskoleprov öppnar på fredag. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery, TT
Inrikes
Inrikes På fredag öppnar anmälan till högskoleprovet. Då antalet platser är begränsade är förhoppningen att de som inte behöver skriva provet avstår.

Efter många turer blev det nyligen bestämt att det trots allt hålls ett högskoleprov i oktober. Men av smittskyddsskäl är platserna begränsade till 27 600 och det lär bli konkurrens om dessa platser.

I fjol höst anmälde sig mer än 50 000 personer, men då fanns också tillfälle att skriva på våren. I år ställdes som bekant vårprovet in på grund av pandemin.

Nu är det endast personer utan giltigt provresultat som kan anmäla sig, och Universitets- och högskolerådet (UHR) hoppas att de i denna grupp som kan vänta med att skriva avstår.

Inte för ettor

– Denna omgång är inte till för gymnasister i årskurs 1 och 2 som vill träna på provet, utan för dem som verkligen behöver, säger den nationella provsamordnaren Peter Honeth.

TT: Varför skulle inte var och en se till sitt eget intresse?

– Det är samma diskussion som varit kring Tegnell och hans tilltro till människor. Det går inte att hindra någon från att anmäla sig men vi hoppas att en del väntar till våren, säger Peter Honeth.

Bara betyg räcker

Han påpekar att det är relativt få högskoleutbildningar som har sådan konkurrens om platserna att ett högskoleprovsresultat i princip är nödvändigt. Till det stora flertalet utbildningar kommer alla behöriga sökande in.

Anmälan öppnar på fredag den 25 september och för att kunna hantera ett högt söktryck använder sig UHR av ett digitalt kösystem. Mellan klockan 7 och 8 på morgonen går det att ställa sig i en förkö, ett digitalt väntrum, och få ett könummer när anmälan öppnar klockan 8.

Anmälan stänger den 1 oktober och provet genomförs söndagen den 25 oktober.

FAKTA

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans utöver betygsresultatet att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

Vanligen anmäler sig omkring 100 000 personer till högskoleprovet varje år, varav 40–45 procent gör det för första gången.

Giltighetstiden för resultat på provet har förlängts från fem till åtta år.

Inrikes

Två allvarligt skadade i bilolycka

En person blev medvetslös efter trafikolyckan utanför Norrtälje. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Inrikes
Inrikes

En person har förts till sjukhus med ambulanshelikopter efter en bilolycka utanför Norrtälje. En bil körde in i en annan bakifrån, och en person i vardera bilen skadades. En av dem var medvetslös efter krocken.

Ytterligare en person har förts till sjukhus, och båda bedöms enligt polisen ha allvarliga skador. En brottsanmälan ska upprättas.

– Det handlar om att en bil inte hållit rätt avstånd till den framförvarande bilen, säger polisens presstalesperson Helena Boström Thomas.

Inrikes

Man häktad för misstänkt våldtäkt

En man i 35-årsåldern har häktats misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på ett hotell i Stockholms skärgård under den gångna helgen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 35-årsåldern har häktats misstänkt för att ha våldtagit en kvinna på ett hotell i Stockholms skärgård under den gångna helgen, skriver Aftonbladet.

Kvinnan ska under natten till lördagen ha fått kontakt med en bekant och berättat vad som pågick, vilket ledde till att personen larmade polisen.

– Misstänkt och målsägande känner inte varandra sedan tidigare, säger åklagare Tomas Malmenby till tidningen.

Enligt Tomas Malmenby har en teknisk undersökning av den aktuella platsen genomförts och förhör med flera personer kommer även att hållas.

Inrikes

Förseningar i tågtrafiken efter signalfel

Ett signalfel stoppade tågtrafiken utanför Norrköping. Arkivbild från ett annat tågstopp.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Ett omfattande signalfel norr om Norrköping orsakade ett stopp på sträckan mellan Katrineholm och Norrköping under tisdagseftermiddagen. Stoppet påverkade linjerna Norrköping–Eskilstuna, Norrköping–Nässjö, Stockholm C–Malmö samt Stockholm C–Norrköping.

Felet rapporterades in till Trafikverket strax innan klockan fyra och var avhjälpt drygt en halvtimme senare.

– Nu är förseningar att vänta. Det blir nog förseningar under ett par timmar, men inte hela kvällen, säger Katarina Wolffram, presstalesperson på Trafikverket.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

Polis åtalas – stal kaffe på jobbet

En polis åtalas för stöld av kaffe. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

38 kronor – så mycket var kaffepaketet som polisen i Kronobergs län stal från jobbet värt. Nu åtalas polisen för stöld rapporterar P4 Kronoberg.

Polisstationen, som haft återkommande problem med kaffepaket som försvinner, började markera paketen med märkpenna.

Över en natt i augusti försvann två paket, och när det kopplades ihop med de som rört sig in och ut på polisstationen hamnade den nu åtalade i blickfånget. Efter en husrannsakan i polisens hem hittades nämligen ett paket som var märkt med just en märkpenna.

Enligt den brottsmisstänkte själv rör det hela sig dock bara om ett lån av kaffepaket. Personen jobbar fortfarande kvar, skriver Smålandsposten.

Inrikes

V får stöd av SD för att stoppa budgetförslag

Vänsterpartiets tillträdande partiledare Nooshi Dadgostar (V) vill stoppa sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiet vill stoppa regeringens budgetförslag om sänkta arbetsgivaravgifter för unga med hjälp av M, KD och SD.
SD är beredda att stödja V-initiativet, men M och KD avvaktar med besked.

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte förtjust. "Det är förvånande att Vänsterpartiet återigen vill använda (M-ledaren) Ulf Kristersson som bulvan för ett samarbete med Sverigedemokraterna. Utan stöd från dem kan Vänsterpartiet nämligen inte förverkliga detta, vilket de så klart är medvetna om", säger han i en skriftlig kommentar.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni säger att det är henne främmande att borgerliga partier som M och KD skulle kroka arm med V igen för att stoppa en minskning av företagens kostnader för att anställa unga.

L och Centerpartiet har varit pådrivande för att de sänkta avgifterna alls skulle komma med i deras och regeringens gemensamma budget.

"Pengar i sjön"

Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson har svårt att se Moderaterna gå ihop med V igen, som i vintras då ett Centerförslag om ingångsavdrag stoppades på samma sätt.

– Att de skulle göra om samma misstag en gång till och stoppa genuint borgerlig politik det har jag mycket svårt att tro, men det är ju M som har att leverera det svaret, säger Jonsson.

Det var den tillträdande partiledaren i Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar, som gjorde utspelet om arbetsgivaravgifterna på en pressträff i riksdagen.

Eftersom M, KD och SD har kritiserat förslaget innebär det att det skulle kunna bildas en majoritet för att stoppa det i riksdagen.

Det handlar om förslaget att minska arbetsgivaravgifterna för företag som anställer unga mellan 19 och 23 år. Kostnaden för nästa år är 7,5 miljarder och för 2022 nästan 9 miljarder kronor.

– Det är pengar i sjön, och det ställer inga krav på nya anställningar. Finansministern kan inte ens säga att det blir nya jobb, säger Dadgostar.

Partiet kommer nu att ta kontakt med M och KD, uppger hon.

Inte avvisande

V samtalar eller förhandlar inte med SD, men SD:s stöd är nödvändigt för att förslaget ska stoppas. Och SD är beredda att ställa upp.

– Vi vill göra så här, vi vill riva ut den här delen ur budgeten och använda de här åtta miljarderna till något annat, säger SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

SD vill att de frigjorda pengarna ska användas både till välfärden och till rättsväsendet. Att rättsväsendet måste få någon del av pengarna är ett villkor för att partiet ska hänga på.

M och KD avvaktar med besked om de vill stoppa sänkningen.

– Jag är kritisk mot den reformen, både till tajmingen och att den är ineffektiv. Men det vi kristdemokrater pekar på är att det behövs andra jobbreformer, andra lättnader som leder till fler anställningar i företag, säger Jakob Forssmed, ekonomisk-politisk talesperson för KD.

M passar

Moderaterna säger att det är för tidigt att ge besked och vill först presentera sina budgetförslag.

Men M:s ungdomsförbund, Muf, tycker "absolut" att moderpartiet ska göra gemensam sak med V igen.

– Det finns fler saker i regeringens budget som man skulle kunna skjuta ner. Regeringen håller på och tar landet i fel riktning och Moderaterna har som oppositionsledare ett ansvar att ta initiativ, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa, som i november lämnar posten för att bli vd för näringslivets tankesmedja Timbro.

Hänt förut

Socialdemokraterna har tidigare varit emot generella sänkningar av arbetsgivaravgifterna för unga. Det är dyrt och ineffektivt, har S-kritiken låtit.

När Alliansregeringen genomförde en sådan sänkning, kallade Stefan Löfven det för miljardsvindleri.

Med hjälp av M, KD och SD lyckades V stoppa Centerns förslag i förra budgeten om ett ingångsavdrag för företag som anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. Den gången använde partierna de pengarna till kommunerna.

Inrikes

Platsbrist på fängelserna hotar säkerheten

Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren har beslutat att myndigheten ska gå upp i stabsläge på grund av trängseln på fängelserna. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Svenska fängelser och häkten och fyllda är till brädden. Platsbristen är så allvarlig att Kriminalvården går upp i stabsläge.
PREMIUM

Myndigheten har brottats med ett stort inflöde av intagna under en längre tid, men nu har situationen blivit så allvarlig att akuta åtgärder krävs. Beläggningen är mycket hög. Och prognosen framåt ser inte ljusare ut enligt Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren:

– När vi tittar på siffrorna över intagna i fängelser framåt ser vi en nio-, tioprocentig ökning under det kommande året. Det rör sig om runt 400 personer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL