Annons

Sätt Osbys politiker under förmyndare!

Publicerad 18 september 2020 • Uppdaterad 13 december 2021

Gamla Junesco i Lönsboda.
Gamla Junesco i Lönsboda.

I härvarande tidning har vi nyligen kunnat läsa om Osby kommuns planer på att inköpa den gamla Junescofabriken i Lönsboda med tomt för 4,55 miljoner kronor. Inledningsvis är det bara att hjärtligt gratulera säljarna till att ha hittat en köpare utan ekonomisk insikt vad gäller fastighetspriser, och dessutom med säkra skattepengar i pungen. Härutöver tycks säljarna också vara väl bevandrade i nödig förhandlingsteknik, i motsats till de kommunala företrädarna.

Annons

Att betala 4,55 miljoner kronor för en rivningsfastighet i Lönsboda synes, enligt min och många kommuninvånares uppfattning, som fullständigt ekonomiskt vansinnigt även om viss mark ingår. Dessutom tillkommer ett antal miljoner kr för rivningen. Vad finnes innanför och i väggarna, samt dessutom ett synnerligen gediget bygge. Att samhällsbyggnadsnämndens ordförande motiverar priset med att man inte kom längre i förhandlingarna, tyder bara på att hon för kommunens bästa, omedelbart borde ägna sig åt annat än förhandlingar med drivna säljare och med skattebetalarnas pengar som insats. Dessutom, uppenbarligen i ett läge, där det bara finnes en köpare och en säljare, som dessutom gärna avyttrar. Kommunen har härutöver andra alternativ för den planerade i sak positiva äldrebebyggelsen. Och inte heller torde denna affär ge några nya röster inför nästa val. Att okritiskt bara lyssna på den framtida hyresgästens önskemål om placering, utan eget kritiskt ekonomiskt tänkande, tyder på bristande verklighetsuppfattning hos samhällsbyggnadsnämnden och dess ordförande.

Att samtliga partier med undantag av socialdemokraterna ställer sig bakom inköpet synes märkligt då köpeskillingen, enligt många skattebetalare, och med Tommy Augustssons ord, är ”horribelt högt i förhållande till marknadsvärdet”. Men även solen har sina fläckar. Häromåret stod samma parti i begrepp att bränna ner bostaden på en av kommunen nyligen inköpt fastighet i Lönsboda. Efter protester från bland andra Hembygdsföreningen såldes den för långt över en halv miljon kronor. Att M och C ställer sig bakom härvarande köp kan möjligen förklaras (dock inte förlåtas), men hur motiverar KD och SD sitt ställningstagande? Generellt sett är detta tyvärr inte första gången Osby kommun betalar högt pris för fastigheter med oklart och osäkert framtida användningsområde.

Osby kommun står inför stora ekonomiska utmaningar i en nära framtid, ishall, brandstation, skolor, äldreboende med mera. Att då i ett utgångsläge, med redan hög kommunalskatt överbetala, för trots allt icke helt nödiga fastighetsköp, synes föga framåtsyftande, även om räntan just nu är låg, men man borde se längre än till innevarande valperiod. Den försiktighet och ibland snålhet, som säges utmärka ett kommunen i norr angränsande län, har tyvärr inte smittat av sig på majoriteten av kommunens politiska partier, som härstädes, tyvärr synes sakna insikt om fastighetsaffärer, dock inte första gången. Kan måhända nästa val råda bot härpå? Jag är inte villig att med hjälp av mina begränsade skattepengar medverka till finansieringen av kommunala överbetalda fastighetsaffärer på grund av okompetenta politiker. Tyvärr finnes just nu ingen valmöjlighet.

Olle Nilsson

Opolitisk sanningssägare

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons