Annons

Beslut i publikfrågan "inom väldigt kort tid"

För en månad sedan beslutade regeringen att utreda om det går att höja gränsen för publik på evenemang från 50 personer.
Snart kan det komma ett beslut.
Publicerad 19 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Fotbollen anser att det går att ha fler än 500 personer i publiken på stora arenor på ett smittsäkert sätt. Arkivbild.
Fotbollen anser att det går att ha fler än 500 personer i publiken på stora arenor på ett smittsäkert sätt. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

– Vi håller på med den frågan och kommer från regeringens sida att återkomma inom väldigt kort tid, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till Värmlands Folkblad.

– Men som ni vet handlade det pm:et vi skickade ut om att man skulle tillåta evenemang med sittande publik, men fortfarande med ett tak i publik. Där har Folkhälsomyndigheten sagt att de vill ha ett tak på 500 personer. Det lyssnar vi på. Nu måste vi lägga samman alla åsikter och kommer med ett besked väldigt snart.

Annons

Idrotter med stora arenor, som fotboll och ishockey, önskar hellre ett procenttak än ett faktiskt tak på 500 personer. Däremot är polisen emot att tillåta större folksamlingar.

– Jag noterar att polisen inte är pigga på detta, men å andra sidan är polisen medveten om att den lagstiftning vi använder just nu är väldigt trubbig. Det är ordningslagen – som inte är utformad för att hantera smittspridning i samhället, men det är den lagstiftning som vi har att använda, säger Damberg.

Ingela Ahlberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons