Utrikes

Massiva protester mot regering och kungahus

Demonstranter håller upp sina mobilficklampor under lördagens protester i Thailands huvudstad Bangkok.
Foto: Gemunu Amarasinghe/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tiotusentals människor har samlats i den största demonstrationen sedan kuppen 2014 i Thailands huvudstad Bangkok.
Protesterna riktar sig både mot den politiska makten och mot kungahuset.
PREMIUM

Omkring 30 000 människor samlades i Bangkok för att demonstrera mot regeringen och med krav på att premiärminister Prayuth Chan-Ocha, som tog makten i landet efter en kupp 2014, avgår.

– Ner med feodalismen, länge leve folket! skanderade folkmassorna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

59 kroppar funna i mexikanska massgravar

Över 50 kroppar har hittats begravda i centrala Mexiko.
Foto: /TT
Utrikes
Utrikes

Kvarlevor från 59 kroppar har hittats i flera tidigare okända gravar i delstaten Guanajuato i centrala Mexiko, uppger myndigheterna.

Delstaten har plågats av kraftigt narkotikarelaterat våld de senaste åren. I kommunen Salvatierra, där kropparna påträffades, har mordfrekvensen stigit kraftigt under en pågående konflikt mellan rivaliserande drogkarteller.

Enligt myndigheterna kommer de flesta av kvarlevorna från unga personer, många av dem tonåringar. Minst tio ska vara kvinnor. Upptäckten gjordes efter påtryckningar från anhöriga till saknade personer.

Guanajuato rapporterade 2 250 mord mellan januari och augusti i år, enligt officiella siffror – en ökning med 25 procent jämfört med samma period i fjol.

Utrikes

Hongkongaktivist åtalas under ny säkerhetslag

Tony Chung anländer till rätten i en polisbuss efter att ha gripits i Hongkong.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den 19-årige Hongkongaktivisten Tony Chung har åtalats för bland annat separatism under Hongkongs nya – och hårt kritiserade – säkerhetslagar.

Chung greps för två dagar sedan utanför USA:s ambassad i Hongkong, dit han uppges ha begett sig för att försökt söka om asyl, och är den första politiska aktivisten att åtalas under lagen. Han anklagas även för pengatvätt och för att ha planerat att publicera "upproriskt material". Om han fälls riskerar han mellan tio år och livstids fängelse.

Drygt 20 personer har gripits sedan lagen trädde i kraft i somras, däribland mediemogulen Jimmy Lai, en av Pekings främsta kritiker. Endast två har än så länge åtalats – Chung och en man som anklagas för att under en protest ha kört in i en grupp poliser med sin motorcykel.

FAKTA

Fakta: Kinas säkerhetslag för Hongkong

Lagen som ska skydda rikets säkerhet gäller den självstyrande regionen Hongkong och antogs av Kinas folkkongress. Den trädde i kraft den 30 juni 2020.

Lagen listar fyra kategorier av brott: separatism (secession), omstörtning (subversion), terrorism och samverkan med annat land eller externa element som allvarligt kan hota rikets säkerhet.

Lagen har fördömts av en lång rad länder, av EU och av experter som menar att den i praktiken avskaffar principen om ”ett land, två system” som enligt överenskommelsen då Storbritannien lämnade över Hongkong Kina ska gälla till 2047. Enligt överenskommelsen ska Hongkong också stifta sina egna lagar.

Utrikes

Coronakamp vid webbmöte i EU

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel förbereder sig för ännu ett extrainsatt webbtoppmöte om coronaläget. Arkivbild.
Foto: Olivier Matthys/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vi behöver en testandets och vaccinets union, manar EU:s permanente rådsordförande inför ännu ett extramöte om coronakrisen.

De 27 medlemsländernas stats- och regeringschefer får ägna torsdagskvällen åt den växande smittspridningen runt om i Europa.

Från klockan 18.30 hålls det första i vad som är tänkt att bli en rad av regelbundna toppmöten via webben för att hålla koll på läget.

"Vi står alla inför förnyat tryck på våra samhällen, ekonomier, sjukvårdssystem och den allmänna moralen", konstateras i ett utskick till medlemsländerna inför mötet från permanente rådsordföranden Charles Michels kansli, enligt en EU-tjänsteman.

Enligt uppgift vill Michel bland annat prata om hur testandet kan skyndas på och hur man ska arbeta när — och om — ett vaccin finns på plats.

EU-kommissionen har samtidigt lagt fram ännu ett paket med uppmaningar till medlemsländerna om allt från smittspridningsappar till förlängt momsbefriande för import av medicinsk utrustning.

– Jag kommer att tala för ett bättre informationsutbyte, exempelvis om var det finns lediga intensivvårdsplatser, sade kommissionsordförande Ursula von der Leyen på en presskonferens i onsdags.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Sydkoreas ex-president tillbaka i fängelse

Sydkoreas tidigare president Lee Myung-Bak. Arkivbild.
Foto: Lim Hun-Jung/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sydkoreas högsta domstol fastställer en fängelsedom på 17 år mot landets tidigare president Lee Myung-Bak. Lee, som var president 2008–2013, har varit ute mot borgen i väntan på Högsta domstolens beslut.

Domen går inte att överklaga mer och Lee, som är 78 år gammal, kommer troligtvis att sitta inlåst i resten av sitt liv. Han dömdes för mutbrott och förskingring 2018 och har i flera omgångar släppts mot borgen i samband med att domen överklagats.

Flera tidigare presidenter i Sydkorea har fängslats efter det att de har lämnat sin post – ofta till följd av utredningar som inletts av politiska rivaler.

Utrikes

Kris på kris i estnisk "djävulspakt"

Martin Helme tog över ordförandeskapet i nationalistpartiet Ekre från sin far Mart Helme i somras. Arkivbild.
Foto: Tanel Meos/AP/TT
Utrikes
Utrikes Estlands regering har precis gått igenom en ny kris – en i raden som har orsakats av det vilt svingande nationalistpartiet Ekre. Frågan är hur mycket tålamod premiärministern har med sin koalitionspartner när landets goda rykte står på spel?

Krisen uppstod när inrikesminister Mart Helme, förgrundsfigur inom Estlands konservativa folkparti (Ekre), sade i en intervju förra veckan att homosexuella estländare kan "sticka till Sverige".

Premiärminister Jüri Ratas (Centerpartiet) ställdes till svars av medier och beskrev med varsamt vägda ord utspelet som "problematiskt". Några dagar senare stod regeringens partiledare sida vid sida och meddelade att samarbetet fortsätter.

– De har varit i en pakt med djävulen under snart två år. De går från kris till kris, men alla inblandade vet att om de tar ett steg tillbaka så är de politiskt körda, säger Vello Pettai, professor i komparativ politik vid universitetet i estniska Tartu, till TT.

– Det är därför de så desperat får det att fungera, men för varje kris blir det mer ohållbart.

Vill ha "vitt Estland"

I ett svårt läge efter förra årets val bildade Centerpartiet, Ekre och Fäderneslandet en koalitionsregering.

Estland har länge framträtt som "bäst i klassen" bland de tidigare Sovjetstaterna, ett stabilt och liberalt föredöme i västligt perspektiv. Därför var det till omvärldens stora förvåning som ett etnonationalistiskt och EU-skeptiskt parti bjöds in att vara med och styra.

Ekres ledare Martin Helme, som tog över efter sin pappa Mart, har bland annat sagt att han vill se ett "vitt Estland" för endast ester. Även i regeringsställning har utspelen haglat.

När son och far Helme svors in som finans- respektive inrikesminister poserade de på bild genom att forma en ring med tumme och pekfinger. Den till synes oskyldiga handgesten är en referens i högerextrema kretsar som syftar till att provocera fram reaktioner från meningsmotståndare.

– Så har det varit hela perioden. Det är inte nödvändigtvis genomtänkt och tajmat av Ekre, men i vissa fall vet de vad de gör, med kommentarer som är uppåt väggarna och rör om, säger Pettai.

Mot samkönade äktenskap

Ekre har bland annat fått igenom ett stopp för EU-kvotflyktingar till Estland. Landet har tagit emot väldigt få asylsökande, ett par hundra om året som flest. Utflyttningen är större än inflyttningen och det är framför allt i mindre orter som utlandsflyttade har "ersatts" med placerade flyktingar.

Partiet är också mot samkönade äktenskap. Estland var det första ex-sovjetiska landet som tillät registrerat partnerskap för samkönade, men regeringen har på Ekres initiativ beslutat att hålla en folkomröstning om huruvida det ska stå i grundlagen att äktenskap ingås mellan en kvinna och en man.

När Mart Helme byggde upp partiet riktade han sig medvetet till mer konservativa landsbygdsväljare, säger Vello Pettai.

– Han och hans son har tillsammans varit en otroligt framgångsrik och mäktig duo. Pappan säger massvis av galna saker, medan sonen är mer av en strateg. De har lyckats appellera till en del av samhället som hamnat efter i den ekonomiska utvecklingen.

Tre avgångar

Tre Ekre-ministrar har avgått eller petats, den första redan efter en dag. Partiets ledare angriper på olika sätt landets allierade: Mart Helme har till exempel förolämpat Finlands statsminister och Martin Helme drar paralleller mellan EU och Sovjetunionen.

– Jag tror inte att Estland har tjänat något på att ha Ekre i regering när det gäller bilden utåt. Att de andra i regeringen måste städa upp efter saker som sägs är såklart inte särskilt smickrande, säger Pettai.

– Nu får vi se hur många sådana här händelser som fortsätter inträffa och var brytpunkten är.

På presskonferensen i torsdags meddelade regeringen en slags eftergift från Ekres sida. Folkomröstningen om samkönade äktenskap ska tidigareläggas och inte hållas i samband med lokalval, vilket partiet har velat. Premiärminister Ratas tillade att den ska hållas "utan att provocera någon grupp i samhället".

Martin Mederyd Hårdh/TT

Mart Helme framför en plansch med partiparollen 'För Estland!'. Arkivbild.
Mart Helme framför en plansch med partiparollen "För Estland!". Arkivbild.
Foto: Raul Mee/AP/TT
Estlands premiärminister Jüri Ratas har fått förklara sig inför medier gång på gång e att regeringskollegorna i Ekre har gjort utspel. Arkivbild.
Estlands premiärminister Jüri Ratas har fått förklara sig inför medier gång på gång e att regeringskollegorna i Ekre har gjort utspel. Arkivbild.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

FAKTA

Fakta: Estlands konservativa folkparti

Estlands konservativa folkparti (Ekre) är ett populistiskt och etnonationalistiskt högerparti som i det senaste valet blev Estlands tredje största, med 17,8 procent av rösterna. Det beskriver sig självt som "principfast och djärvt patriotiskt".

Efter valet i mars 2019 bildade partiet en koalitionsregering tillsammans med Centerpartiet och Fäderneslandet (Isamaa), där de fick fem ministerposter var.

I valet 2015 uteslöt det då regeringsbildande Reformpartiet förhandlingar med Ekre med hänvisning till att en Ekre-politiker (som i dag är parlamentsledamot) hade lyft fram "positiva sidor" av Nazityskland och fascism i ett blogginlägg.

Mart Helme (i dag inrikesminister) grundade Ekre och ledde partiet fram till sommaren 2020. Då valde medlemmarna hans son Martin Helme (finansminister) till ny ordförande.

Ekre är starkt EU-kritiskt och tar strid mot flyktingmottagande, arbetskraftsinvandring och hbtq-rättigheter. Partiet är desto mer positivt inställt till Nato.

I EU sitter det i ytterhögergruppen ID tillsammans med bland andra italienska Lega, franska Nationell samling, Alternativ för Tyskland, Sannfinländarna och Dansk folkeparti.

Ekres ungdomsförbund Blått uppvaknande har band till högerextrema organisationer i Sverige och går varje nationaldag en fackelmarsch genom Tallinn. Det har också rapporterats att partirörelsen har kopplingar till det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Utrikes

Minst 25 dödade i tyfon över Vietnam

Tyfonen Molave har orsakat kraftiga jordskred i Vietnam.
Foto: Bui Van Lanh/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Minst 13 personer har omkommit i jordskred orsakade av tyfonen Molave som har dragit in över Vietnam. Ytterligare minst 40 personer saknas efter jordskreden.

Dessutom har man hittat tolv omkomna fiskare vars båtar sjönk när de försökte ta sig till säkerhet i tisdags. Fortfarande saknas 14 fiskare.

Hundratals soldater letar efter överlevande, samtidigt som fortsatt hårt väder försvårar räddningsarbetet.

"Vi kan förutspå vilken väg stormen kommer att ta och hur mycket regn som kommer att falla, men vi kan inte förutspå när jordskred inträffar", säger premiärminister Trinh Dinh Dung i ett uttalande.

Sedan början av oktober har Vietnam skakats av flera kraftiga oväder, med regn och översvämningar som följd. Enligt myndigheterna har tyfonen Molave orsakat strömavbrott som drabbar flera miljoner människor.

Tyfonen passerade Filippinerna innan den nådde Vietnam. Där orsakade den översvämningar och jordskred och minst 16 personer omkom.

Utrikes

FN oroas över spänningar över karikatyrer

Miguel Ángel Moratinos. Arkivbild.
Foto: Manuel Elias/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Chefen för FN-organet Unaoc, som arbetar mot extremism, säger att han oroas över växande spänningar på grund av de så kallade Muhammedkarikatyrerna.

Miguel Ángel Moratinos uppmanar till "ömsesidig respekt" mellan människor med olika trosuppfattningar och politiska åsikter.

Uttalandet kommer som en reaktion på en växande ilska i flera muslimska länder över uttalanden från Frankrike sedan en fransk lärare som hade visat karikatyrerna under sin undervisning om yttrandefrihet mördats. Frankrikes president Emmanuel Macron har försvarat publiceringen av bilderna, vilket har tänt ilskan i fler muslimska länder och lett till både protester och bojkott av franska varor.

I ett uttalande heter det att Moratinos "med djup oro följer de växande spänningarna". "De uppviglande karikatyrerna har också framkallat våldshandlingar mot oskyldiga civila som attackeras på grund av religion, tro eller etnicitet", säger han i uttalandet.

Utrikes

Mexiko passerar 90 000 coronadöda

En begravningsplats för personer som har avlidit med covid-19, i Ciudad Juarez i Mexiko.
Foto: Christian Chavez/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Mexikos hälsomyndigheter uppger att antalet coronarelaterade dödsfall i landet nu överstiger 90 000.

Enligt officiell statistik har över 900 000 personer i landet bekräftats smittade med covid-19. Myndigheterna poängterar att både antalet smittade och antalet avlidna troligtvis kan vara mycket större.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL