Annons

Trump: Blir en kvinna efter Bader Ginsburg

Donald Trump kommer att nominera en kvinna till den plats i Högsta domstolen som avlidna Ruth Bader Ginsburg lämnar efter sig.
– Det blir en kvinna – en mycket begåvad och fantastisk kvinna, säger han.
Samtidigt fortsätter den politiska striden i senaten.
Publicerad 20 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
USA:s president Donald Trump under sitt kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina på lördagen.
USA:s president Donald Trump under sitt kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina på lördagen.Foto: Evan Vucci/AP/TT

USA:s president höll på lördagskvällen ett kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina. Till åhörarnas jubel sade han att han nästa vecka ska namnge en kvinna som han vill utse till nästa domare i Högsta domstolen.

– Det blir en kvinna – en mycket begåvad och fantastisk kvinna. Jag tycker att det borde vara en kvinna, för jag gillar kvinnor mycket mer än män, sade Trump medan åhörarna skanderade "fyll platsen, fyll platsen".

Annons

Trump hyllade i sitt tal åter Bader Ginsburg och beskrev henne som en juridisk gigant och sade att hennes långa kamp mot cancern borde inspirera alla amerikaner.

Han lyfte också fram två kvinnor som han själv gett plats i lägre domstolar, och som därmed skulle kunna vara huvudkandidater till att bli Trumps tredje domare i HD – Amy Coney Barrett och Barbara Lagoa.

"Måste visa vad det gäller"

Trump lade därmed ytterligare bränsle på den politiska brasa som brinner sedan Ruth Bader Ginsburg avled på fredagen.

Senatsledaren Mitch McConnell sade redan i fredags att han tänker låta senaten rösta om en Trumpkandidat, men inte när. Han brottas även med frågan om det vore mer taktiskt att vänta till efter valet.

En utnämning nu vore en dröm för Republikanerna, men tar samtidigt bort en morot för partiets presumtiva väljare att faktiskt gå och rösta. Och skulle samtidigt ge eld åt demokratiska väljare som vill se en demokratstyrd senat.

– Fokus måste vara att visa folk vad det här gäller. Och det är människors rätt och tillgång till sjukvård de har råd med, anställningstrygghet och kvinnors rättigheter, säger den demokratiske senatorn Chris Van Hollen till nyhetsbyrån Reuters.

Tusentals samlas vid HD

På lördagen meddelade Susan Collins, republikansk senator från Maine, att hon vill vänta med en omröstning, "i rättvisans namn".

Det räcker att fyra av de 53 senatorer partiet har röstar nej för att den nominerade inte ska få sin plats. Utöver Collins, vars plats hänger löst i valet i november, har tre senatorer tidigare sagt sig tveksamma till att utse en efterträdare så här tätt före valet. Men bara Lisa Murkowski från Alaska har sagt att hon inte tänker rösta för en föreslagen kandidat.

Inte långt från senaten höll samtidigt tusentals privatpersoner vaka utanför Högsta domstolen. Direkt efter fredagens dödsbud samlades folk vid trapporna till HD, och även under lördagen strömmade tusentals människor dit för att lägga blommor, tända ett ljus eller be en bön för Ruth Bader Ginsburg och för att hennes arv ska föras vidare i USA.

Martin Yngve/TT

Människor samlas utanför Högsta domstolen i Washington på lördagen för att hedra Ruth Bader Ginsburg.
Människor samlas utanför Högsta domstolen i Washington på lördagen för att hedra Ruth Bader Ginsburg.Foto: Cliff Owen/AP/TT
Fakta: Ruth Bader Ginsburg

Fakta: Ruth Bader Ginsburg

Ruth Bader Ginsburg föddes den 15 mars 1933 i Brooklyn i New York som Joan Ruth Bader.

Hon tog examen från det ansedda Cornelluniversitetet i mitten av 1950-talet men studerade även vid prestigeuniversiteten Harvard och Columbia och har varit professor vid flera olika lärosäten.

Gifte sig med Martin D Ginsburg 1954, paret har en dotter och en son. Maken avled 2010.

Hon nominerades av den demokratiske presidenten Bill Clinton till ledamot i USA:s högsta domstol 1993. Domstolens nio ledamöter utses på livstid och hon var domstolens andra kvinnliga ledamot efter Sandra Day O'Connor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons