Annons

Stabsläge för krisande kriminalvård

Publicerad 21 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Kriminalvårdens går upp i så kallat stabsläge på grund av trängseln på fängelserna. Arkivbild.
Kriminalvårdens går upp i så kallat stabsläge på grund av trängseln på fängelserna. Arkivbild.Foto: Per Knutsson/TT

Krisen inom kriminalvården är nu så allvarlig att den ansvariga myndigheten har beslutat att gå upp i så kallat stabsläge.

"Beläggningen i anstalterna är för närvarande över 100 procent och i häktena strax under 100 procent", skriver Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren på Dagens Nyheters debattsida.

Annons

Enligt Holmgren riskerar myndigheten att inte kunna utföra sina tre grundläggande uppdrag: att säkra den återfallsförebyggande verksamheten, att upprätthålla säkerheten och att ta emot alla misstänkta eller dömda.

"Just nu går våra resurser i stället till att hantera platsbristen och lösa akuta problem i form av ordningsstörningar och logistikbekymmer", skriver han. Det är bakgrunden till att Kriminalvården nu inrättar en krisledningsstab.

"Inom en stabsorganisation kan vi korta beslutsvägar och koncentrera resurserna i syfte att snabbt få fram fler tillfälliga platser för att klara det akuta läget", skriver Holmgren.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons