Annons

För bövelen, det blir ju konsekvenser

KRÖNIKA • Publicerad 22 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Foto: Stefan Sandström. Helen Fingalsson. Osbyredaktionen, Norra Skåne. *** Local Caption *** 9,19,10
Foto: Stefan Sandström. Helen Fingalsson. Osbyredaktionen, Norra Skåne. *** Local Caption *** 9,19,10Foto: FOTO: STEFAN SANDSTRÖM

Jag börjar bli alltmer allergisk mot flum. Allt detta snack hit och dit. Alla problem som ska utredas, vändas, vridas och funderas på. Men slå näven i bordet och agera för bövelen. (För yngre som inte vet vad bövelen betyder så kan jag berätta att det är det samma som den onde med horn i pannan.) Alltså för bövelen, lös problemet på ett eller annat sätt!

I vardagen är vi ju vana vid att lösa problem som uppstår. Till exempel hamnade jag och ytterligare tre personer i knipa häromdagen. Vi anlände under en minisemester till vår mycket trevliga skånska ö Ven. Tidigare hade vi fått besked om att när vi väl anlände var det inga problem att ta sig vidare. Både taxi och buss kunde forsla oss till andra sidan ön. Med detta besked lät vi oss nöja. Gör aldrig det. Besked ska kollas upp, dubbelkollas och till slut trippelkollas.

Annons

Men som det brukar vara när jag och även andra närstående ger sig ut i världen eller Sverige så blir det lite grus i maskineriet. Så även denna gång. Taxi hade lagt ner och bussen tog bara resenärer som aviserat sin ankomst och berättat att de skulle resa med bussen. Så där stod vi.

Men vad har detta med flum, snack och utredningar att göra tänker ni. Jo, helt enkelt lös problemet för bövelen.

Här var det ju bara att vandra upp för den gigantiska backen med tio väskor och en cykel för att hyra ytterligare en cykel med släp. Därefter fick två personer cykla i stark motvind med hela bagaget samtidigt som de övriga två fick gå till andra sidan av ön.

Då kan man inte stå där som en tafatt mupp och tro att problemen försvinner om man bara väntar tillräckligt länge.

Nu kan ni ju tycka att denna tanke är lite väl långsökt med tanke på min inledning om flum. Men icke. När man står där med tio tunga och välpackade väskor, trötta armar, sega backar och ingen transport måste problemet lösas. Så enkelt är det. När klaner bestående av personer med feta guldkedjor om halsen, tjocka sedelbuntar i fickan och olagliga vapen i nävarna tar över hela stadsdelar så måste problemet också lösas. Då kan man inte stå där som en tafatt mupp och tro att problemen försvinner om man bara väntar tillräckligt länge.

Säger någon ytterligare en fritidsgård eller en gullig aktivitet så får jag krupp. Slit pengarna ur nävarna på medlemmarna i de här gängen, beslagta bilar, dubblera straffen och se till att de små barnen plockas bort från familjer som försörjer sig på att göra livet till ett helvete för andra. Money talks eller pengar snackar, vilket ni vill.

Till något helt annat. Handelsbanken aviserar att de ska lägga ner hälften av sina bankkontor och många är upprörda. Samtidigt kan man konstatera att vi inte är många som besöker banken idag. Om man aldrig besöker banken så kommer den att lägga ner. Samma sak gäller butiker. Handlar man bara på nätet så kan man ju rimligtvis inte gapa om att de fysiska butikerna ska vara kvar.

Om vi nu ska återgå till vår minisemester på Ven (tänk vad man kan koppla ihop saker och ting) så gnällde jag över att vi inte tog över bilen. Vi hamnade i transportknipa och vi fick även handla dyrt i öns enda butik. Jag tror att vi rent ekonomiskt tjänat på att ta över bilen samt medhavda varor. Men jag kände att vi trots allt gynnade butiken på den lilla ön. För om alla undviker denna lilla butik går det ju inte att kräva att den ska vara kvar.

Allt handlar om konsekvenser. Vare sig det gäller gängkriminella, stängda bankkontor eller nedlagda butiker.

Helén Fingalsson är journalist.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons