Annons

Nya massmord i våldsdrabbat Colombia

Minst tio personer har dödats i två massakrer i Colombia de senaste dagarna, uppger lokala myndigheter.
Publicerad 22 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Anhöriga och vänner vid begravningen av Astrid Conde, en tidigare Farc-rebell, som sköts ihjäl i huvudstaden Bogotá i mars. Arkivbild.
Anhöriga och vänner vid begravningen av Astrid Conde, en tidigare Farc-rebell, som sköts ihjäl i huvudstaden Bogotá i mars. Arkivbild.Foto: Ivan Valencia/AP/TT

En ny våldsvåg rullar över Colombia och dödandet har blivit det värsta sedan 2016, då ett fredsavtal mellan Farc-gerillan och regeringen slöts.

På måndagen hittades fyra unga män skjutna och dumpade i ett mangroveträsk i departementet Nariño, i den sydvästra delen av landet. Dagen innan dödades sex personer och flera skadades i en attack i det angränsade departementet Cauca.

Annons

– Tyvärr fortsätter våldet att trappas upp i departementet, säger en lokal tjänsteman i Cauca.

Myndigheterna tror att det sannolikt är avhoppare från Farc som ligger bakom morden.

Minst 61 massmord har hittills registrerats i Colombia i år, och de har inträffat allt oftare de senaste månaderna. Med massaker avses mord på minst tre personer vid ett tillfälle, enligt övervakningsgruppen Indepaz.

Förutom Farc-dissidenter anklagas även bland annat narkotikakarteller och vänstergerillan ELN för våldet. De utkämpar ett krig över kontrollen av olagliga gruvor, kokaplantager och narkotikasmuggelrutter till Centralamerika och USA.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons