Sport

Tegnell: "Ishockey är väldigt drabbad"

Folkhälsomyndigheten varnar för smittspridning inom bland annat ishockeyn. Arkivbild.
Foto: Anders Bjurö/TT
Sport
Sport Folkhälsomyndigheten ser en ökad spridning av covid-19 inom lagidrotter på olika nivåer i Sverige.
– Nu verkar just idrott, framförallt ishockey, vara väldigt drabbad, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens.
PREMIUM

Tegnell tror inte att smittan sprids på isen.

– Jag tror inte att smittan sprids på isen, det händer i omklädningsrum och när man träffas före eller efter sporten. Personer som smittas här blir extremt sällan sjuka, och når vanligtvis inte sjukvården. Men vi kan få spridning från den gruppen till de som är mer känsliga, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nilsson cupmästare i kpist

Sport
KPIST Viktor Nilsson blev cupmästare när norra och nordöstra Skånes kpistskyttar avslutade årets serietävling.
Jonny Olsson tog hem klass A medan Anton Josterud vann klass B och Per Möllerström segrade i klass C.

Sju deltävlingar har ingått i serieskjutningen där de fem klubbarna HSK (Hässleholm), Vinslöv, Göinge, Åhus och Vittsjö under säsongen skjutit på varandras banor. 15 skyttar mötte upp till avslutningen på Hässleholms skjutbana. Totalt räknas de fyra bästa deltävlingarna individuellt.

Omgångens bästa resultat svarade Åhus Viktor Nilsson för i liggandeklassen (C). Viktor Nilsson är ny för året bland kpistskyttarna där man måste ha fyllt 18 år för att delta. Viktor sköt fina 181 poäng och skuggades av Jonny Olsson, HSK, på 180 poäng i A-klassen.

I cupfinalen möttes de två liggandeskyttarna Viktor Nilsson och Per Möllerström (Vinslöv) och eftersom Nilsson sköt dagsbästanoteringen 181 slog han Möllerström som sköt 176 poäng.

Klass A vanns klart av Jonny Olsson HSK på 724 poäng. Det var desto mer dramatik kring andraplatsen där både Anders Olandersson, Vittsjö, och Jan Wijkander, Vinslöv, slutade på 700 poäng och där Anders blev tvåa på högst deltävlingsresultat.

I Klass B segrade Anton Josterud, Göinge, med 703 poäng före klubbkamraten Ronny Paulander, 666 poäng.

Per Möllerström, Vinslöv, ledde klart C-klassen och vann på 733 poäng. Även här avgjordes kampen om andraplatsen i sista omgången. Viktor som med sina fina 181 poäng jagade Stig Nilsson, HSK, som ledde och höll undan genom att skjuta 177 poäng i denna omgången – totalt 701 poäng – och tog andraplatsen tre poäng före Viktor Nilsson.

Lagtävlingen var superjämn inför sista omgången med tre lag på 22 poäng. Det blev lag Jonny med skyttarna Jonny Olsson, Viktor Nilsson och Ronny Paulander som gick segrande ur den bataljen.

Sport

"Det ska inte förekomma att någon far illa"

Konståkningsförbundets nya ordförande Helena Rosén Andersson.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Konståkningsförbundet har fått svidande kritik, inte minst för missförhållandena ute i klubbarna.
För den nya styrelsen, och den nyvalda ordföranden Helena Rosén Andersson, väntar nu ett stort förändringsarbete.
– Det ska inte förekomma att någon far illa i en förening, säger hon.

I fjol vittnade svenska konståkare om en osund psykosocial miljö med mobbning, vikthets, psykisk misshandel och en tystnadskultur. Det ledde till att förbundet tog fram en utredning som bekräftade den nattsvarta bilden.

Samtidigt brottades det svenska konståkningsförbundet (SKF) med interna stridigheter och förbundsledningen, med ordföranden Katarina Henriksson som ytterst ansvarig, anklagades för toppstyrning.

Handlingsplan prioriteras

Vid förbundets årsmöte i slutet av september ersattes Henriksson av Helena Rosén Andersson som ordförande. I en intervju med TT berättar Rosén Andersson om det stora förändringsarbetet som nu väntar.

– Den första och prioriterade frågan är genomförandet av handlingsplanen som beslutades om på årsmötet, säger Rosén Andersson.

Genomförandeplanen, som ännu inte är klar, är en start på arbetet för att få en värdegrundsbaserad verksamhet i alla delar, säger den nya ordföranden. Det är den planen som ligger till grund för att komma till rätta med de missförhållanden som vittnesmål och utredningen visade finns i konståkningen.

– Det ska inte förekomma att ett enda barn och eller ungdom eller någon annan far illa i en förening. Det är självklart att man ska jobba för att få bort missförhållanden, säger Rosén Andersson.

– Vi vill få fram en verksamhet som är för trygga aktiva, trygga tränare, trygga närstående, föräldraperspektivet, och trygga föreningar. Det som förbundet nu tar fram är ett tydliggörande av hur man kan lösa konflikter och vart man vänder sig för att få stöd.

Vill vara attraktiv

Redan 2018 införde SKF ett elitlicens- och föreningslicenssystem där värdegrundsarbetet är centralt.

– Uppenbart har det inte varit tillräckligt, utan när du får en sån här larmrapport måste du ta det på allvar och jobba vidare.

Andra prioriterade områden för den nya SKF-styrelsen är att genomföra en förbundsutvecklingsplan och att öka transparensen och kommunikationen mellan förbund, distrikt och föreningar.

– Det som vi nu riktar in oss på är för att att vara en attraktiv idrott framöver. För att vilja vara aktiv i en konståkningsförening, för att vilja vara tränare och för att vilja vara ideellt arbetande funktioner så måste det vara trygga miljöer och positiva miljöer, så klart, annars är man inte attraktiv som sport.

Trots turbulensen är svensk konståkning fortfarande attraktiv och har till och med blivit ännu större.

– De senaste två åren har konståkningen vuxit med 24 procent, det är 38 650 medlemmar nu, säger Rosén Andersson.

Undantag för elitidrottare

En högaktuell fråga för svensk konståkning, som det i coronatider förstås finns frågetecken kring, är VM som ska arrangeras i Globen i Stockholm i mars.

– Beskedet från ISU (det internationella förbundet) är att VM ska genomföras - med publik, i begränsad form eller utan publik. Här sker löpande avstämningar för att säkerställa att vi genomför VM enligt förutsättningar som ISU vill genomföra det. Och att vi har en kostnadstäckning i den delen, så det inte finns en ekonomisk risk för SKF.

Den svenska regeringen meddelade under tisdagen att de gör undantag för elitidrottare kring inreserestriktionerna, vilket lär räta ut det frågetecken som legat runt mästerskapet.

Ingela Ahlberg/TT

FAKTA

Fakta: Helena Rosén Andersson

Född: 1966 (54 år)

Bor: Både i Stockholm och i Lerum.

Familj: Man och två barn.

Arbete: Justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

Konståkningsbakgrund: Kommer från en konståkningsfamilj, pappan Birger Rosén var ordförande i konståkningsförbundet 1985-1998 och startade Lerums KK 1982. Började åka som fyraåring, slutade vid 15 års ålder och blev tränare. Efter 15 års uppehåll kom hon tillbaka som ledare i Lerums KK. Var ordförande i klubben mellan 2008 och 2020.

Aktuell: Nyvald ordförande i Svenska konståkningsförbundet.

Sport

Liverpool och Man U backar ny superturnering

Manchester United gillar idén om en ny superturnering i fotboll.
Foto: Owen Humphreys/AP/TT
Sport
Sport

De engelska storklubbarna Manchester United och Liverpool ställer sig positiva till Internationella fotbollsförbundet Fifas planer på att skapa en ny jätteturnering, European Premier League, rapporterar Sky Sports. Enligt den engelska tv-kanalen kan turneringen bli verklighet redan 2022.

Enligt Sky Sports källor förs samtal med mer än tolv lag från Europas fem bästa ligor - den engelska, franska italienska och spanska - om att vara en del av turneringen.

Den amerikanska Wall Street-banken JP Morgan uppges vara redo att gå in med motsvarande omkring 52 miljarder för att finansiera turneringen.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa är negativt inställt till planerna på European Prermier League, eftersom en ny turnering kan få stora konsekvenser för Champions League.

Sport

Skidarrangör: "Oerhört glad och lättad"

Regeringens undantag för inresetillstånd för elitidrottare utanför EU gör det möjligt för Ulricehamn att arrangera världscuptävlingar i januari. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Johan Falk satt under tisdagseftermiddagen i en rad möten när han fick beskedet.
Regeringen gör lättnader i inreseförbudet för elitidrottare.
– Om det stämmer vad du säger är jag oerhört glad och lättad. Där här har jag gått och väntat på, säger han till TT.

Falk är vd i organisationen som ska arrangera världscuptävlingar i längd i Ulricehamn i januari.

Som så många andra idrottsarrangörer har Ulricehamn fortsatt att planera för att kunna genomföra tävlingarna, i det här fallet i individuell sprint och i lagsprint den 16-17 januari.

Samtidigt har man svävat i ovisshet.

Haken?

Internationella idrottsförbund är inte särskilt pigga på att sanktionera tävlingar dit alla kvalificerade inte får delta.

Sveriges smått unika tolkning av EU-direktiven har hittills lett till att världscupen i skidskytte i Östersund i månadsskiftet november-december fick ställas in, fotbollslandslaget tvingades flytta en landskamp till Moskva och U21-landslaget fick resa till Polen för att EM-kvala mot Armenien.

En knut att lösa upp

Dagens besked från regeringen om ett undantag för inresor för elitidrottare utanför EU ska remitteras med förhoppningen om att förordningen kan träda i kraft i mitten av november.

– Det är en stor fråga som håller på att förenklas för de nationer vi känner oro för om de kan komma in i Sverige eller inte, säger Johan Falk.

– Det är ett positivt besked. Vi har inte kunnat vänta på beskedet utan är i full gång, men för att tävlingen med säkerhet ska kunna genomföras har inreserestriktionerna varit en stor knut att lösa. Är den knuten på väg att lösas upp blir det lättare för lag att säga att de kan komma till Sverige och till Ulricehamn, säger Falk.

Han har stått i kontakt med flera drabbade nationslag.

Fått många frågor

– Vi får frågor från lag utanför EU-sfären som undrar om de kan komma. Nu måste jag läsa in mig på det här beskedet och sedan höra av mig till alla som ställt frågor direkt till oss.

– Alla länder har haft undantag utom vi. Det här är en stor lättnad för många internationella arrangörer i Sverige, inte bara för oss. Nu måste Fis (internationella skidförbundet) omedelbart få reda på det här, för där följer man ju inte svenska medier.

– Det här måste ut fort som attan, säger Johan Falk.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Regeringsbeskedet öppnar för stortävlingar

Hanna Öberg och hennes landslagskollegor kan trots allt få tävla i Östersund i vinter. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Regeringen föreslår att elitidrottare ska undantas från det nuvarande inreseförbudet.
Det får skidskyttearrangören i Östersund att hoppas på en världscuptävling igen.
– Nu är vi att räkna med, säger tävlingschefen Patrik Jemteborn till TT.

Sedan den 19 mars har ett inreseförbud till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz gällt.

På grund av detta gick Östersund miste om världscuptävlingarna i skidskytte i december när regeringen tidigare i höstas inte kunde ge något undantag för elitidrottare. I stället blev finländska Kontiolahti och österrikiska Hochfilzen tävlingsorterna.

Östersund redo

Men när regeringen under tisdagen meddelade att de föreslår ett undantag för elitidrottare jublar arrangören i Östersund. Ändå sedan det stod klart att de skulle gå miste om tävlingen har Östersund fortsatt ha dialog med Internationella skidskytteförbundet, IBU.

– Rapporterna runt om i världen hur det ökar (coronaviruset) går ju upp och ner och vi vet ju inte vad som händer. IBU har frågat oss om hur vi ställer oss till att vara standby om några kamrater får problem framöver, säger tävlingschefen Patrik Jemteborn.

De tre världscuptävlingarna (Peking, Nove Mesto och Holmenkollen) efter VM i slovenska Pokljuka i februari är fortsatt bara preliminära.

Förslaget på remiss

I mitten av november kommer IBU spika världscupprogrammet för de tre tävlingarna. Beroende hur världsläget ser ut kan alltså Östersund trots allt få arrangera en tävling kommande säsong.

– Nu kan vi verkligen. Nu är vi att räkna med och vi vill hjälpa till, det är därför det kallas för "biathlon family". Det är jättekul, ett klokt besked. Vi är tacksamma och har haft bra dialog med idrottsministern under hela resan, säger Jemteborn.

Förslaget om undantaget kommer nu att remitteras med förhoppning om att förordningen kan träda i kraft i mitten av november.

– Med dagens besked skickar vi en tydlig signal. Vi vill ha internationella tävlingar i Sverige, säger idrottsministern Amanda Lind (MP).

Amanda Lind (MP) kultur och idrottsminister. Arkivbild
Amanda Lind (MP) kultur och idrottsminister. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Sport

Bakgrund: Inreseförbudet

Östersund gick miste om möjligheten att anordna världscuptävlingar i december. En anledning var att inreseförbundet.
Foto: Petr David Josek
Sport
Sport

Sedan den 19 mars har Sverige haft ett inreseförbund för icke nödvändiga resor från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island Liechtenstein och Schweiz.

På rekommendation av Europeiska rådet och kommissionen har förbudet dessutom förlängts vid flera tillfällen. Det nuvarande förbudet gäller till den 31 oktober.

Under detta paraply har även elitidrottare fått förhålla sig till. När minst 20 andra EU-länder gjort undantag för elitidrottare har Sverige gått mot strömmen.

Det har inneburit att svenska arrangörer gått miste om flera tävlingar och matcher. Färska exempel är:

Blickar vi framåt mot 2021 fanns det även en oro för att världscuptävlingar i längdskidor i Ulricehamn, 16–17 januari, och Falun, 30–31 januari, som skulle kunna ha behövt flyttas från svensk mark.

Det gäller även arrangörerna av alpina världscuptävlingar i Åre i början på mars och konståknings-VM i Stockholm samma månad som nu kan andas ut.

Idrottsrörelsen har varit kritiska under hela hösten, där Riksidrottsförbundet sökt en dialog för att inkludera elitidrottare, tränare och funktionärer i undantag för inreseförbud – för att inte riskera att Sverige ska tappa fler internationella tävlingar och mästerskap.

Sport

Regeringen upphäver inreseförbundet för elitidrottare

Amanda Lind (MP) kultur och idrottsminister. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Sport
Sport

Sedan den 19 mars har ett inreseförbud till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz gällt.

Regeringen meddelade på tisdagen att de nu vill kunna göra ett undantag för elitidrottare - som nu kan resa in i landet.

– Vi kommer remittera att elitidrottare undantas inreseförbundet, säger inrikesministern Mikael Damberg (S).

Sport

TT-FLASH: Elitidrott undantas från inreseförbud

Sport
Sport Regeringen vill undanta elitidrottare från inreseförbudet till Sverige.
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL