Annons

Nobbade kvinnliga storlekar – nu pudlar Nike

Publicerad 23 september 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Fjolårets upplaga av Australiens klassiska bortaställ i grön färg. Arkivbild.
Fjolårets upplaga av Australiens klassiska bortaställ i grön färg. Arkivbild.Foto: Laurent Cipriani/AP/TT

Med pompa och ståt presenterade det australiska fotbollsförbundet FFA förra veckan ett nytt och för första gången gemensamt matchställ för både dam- och herrlandslaget. Men lanseringen föll i allt annat än god jord.

Replikaversionen av den guldfärgade hemmatröjan fanns att köpa i alla storlekar, men den gröna bortatröjan tillverkades inte i "kvinnlig passform", som förbundet kallar det. Det möttes av en kritikerstorm – både från fans och spelare i damlandslaget, som kallas "Matildas".

Annons

Nu har tröjtillverkaren Nike och FFA gjort en pudel.

"FFA och Nike har lyssnat på fansen och konsumenterna och kommer därför att ha ett nytt bortaställ redo för försäljning tidigt nästa år. Att bortastället inte fanns med kvinnlig passform stämmer inte överens med de värderingar som FFA står för", meddelar förbundet.

2023 kommer fotbolls-VM för damer kommer att hållas i Australien och Nya Zeeland.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons