GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

På Dalhagen marineras barnen i litteratur

Lyssna på sagor tycker alla barn är spännande och kul. Men det är inte alla förunnat. Hässleholms första litteraturförskola invigdes på torsdagen under ett äppelträd som dignade av böcker. Här ska barnen marineras i litteratur.
Hässleholm • Publicerad 24 september 2020 • Uppdaterad torsdag 18:19
Pippi under bokträdet. Varje barn har sitt namn på bokpaketen.
Pippi under bokträdet. Varje barn har sitt namn på bokpaketen.
Foto: Stefan Olofson

Dalhagens förskola startade 2011 av Ingrid Ander i en villa på Röingegatan. Bakom friskolan står baptistförsamlingen New Life Church i Hässleholm. I dag är Ingrid Ander pedagogisk nestor och mentor för personalen, som ska vara läsarinspiratörer och litteraturförmedlare till barnen.

I sagoteket kan barnen läsa böcker. Böcker är tillgängliga överallt på Dalhagens förskola.
I sagoteket kan barnen läsa böcker. Böcker är tillgängliga överallt på Dalhagens förskola.
Foto: Stefan Olofson

– Vi vill bidra till läsningen och ge barnen en känsla av att det kommer att löna sig att lära sig läsa och att de får tillgång till något intressant om de lyckas knäcka koden, säger skolans rektor Ulrika Nilsson.

Läsning och litteratur i förskolan betonas nu i den nya läroplanen.

– Vi har mycket högläsning och barnen möts av böcker på en rad platser både ute och inne. I sagohörnan ute kan de själva sjunka ner med en bok, eller så läser vi för dem där. Vi vill att de ska uppleva glädjen med böcker och få språkbada ordentligt, förklarar Ulrika Nilsson.

Pippi hade med sig glass istället för guldpengar.
Pippi hade med sig glass istället för guldpengar.
Foto: Stefan Olofson

Bilder

Förutom det skriva ordet är bilden lika viktig, betonar Ulrika Nilsson.

– Bilderboken är viktig. Läsning i alla former utgör en betydelsefull byggsten i språkutvecklingen. Högläsning är ett viktigt och kraftfullt verktyg för att utveckla barns språkliga förmågor, förklarar hon.

Upp till 80 procent av en vuxens ordförråd kommer från skriftspråket. På Dalhagen hoppas man att litteraturen ger barnen olika perspektiv och möjlighet att ta del av och uttrycka åsikter, vilket är en förutsättning för att kunna tänka kritiskt.

– Barnen får både analoga och digitala läs- och lärmiljöer. Att få en bok uppläst av en lärare, eller uppläst från en digital plattform ger olika upplevelser sam samspelar, kommenterar Ulrika Nilsson.

10 bilder
Här får man vara snabb för att fånga såpbubblorna.
Rektor Lena Nilsson på Liieraturförskolan Dalhagen har klippt bandet.
I kunskapens träd hänger en Pippi- bok till varje barn på Dalhagens förskola.
Barnen är samlade i väntan på att bandet till invigningen ska klippas.
Såpbubblemaskinen var kul, tyckte de här killarna.
Pippi Långstrump överraskade barnen med glass och presenter.
Pippi Långstrump överraskade med ett besök.
Cykelförrådet.
De här tjejerna provar hopphagen.
Skolchef Katarina Månsson, rektor Ulrika Nilsson och Ingrid Anders, som startade Dalhagens förskola 2011 och nu är mentor till personalen.
Här får man vara snabb för att fånga såpbubblorna.
Rektor Lena Nilsson på Liieraturförskolan Dalhagen har klippt bandet.

Pippi

Pippi Långstrump känner nog de flesta barn i alla länder till. Hon är den mest spridda svenska litterära karaktären i världen. Givetvis dök Pippi upp på invigningen med en säck full med glass istället för guldpengar.

Sedan delade hon ut böcker som hängde i äppelträdet till alla barnen. Och det var givetvis Pippiböcker.

Med tanke på pandemin fick föräldrarna mingelfika på morgonen med hembakade muffins med äpple från trädet på gården.

– Vi är i starten av den här spännande resan. Vi samarbetar med biblioteket om litteratursatsningen. Vi har två lådcyklar med plats för sex barn i varje, som vi kör till biblioteket med, säger Ulrika Nilsson.

Dalhagens förskola har 32 inskrivna barn.

Katarina Månsson betonar hur viktig det är att mötas av bokstäver när man växer upp. Staketet är fullt med bokstäver.
Katarina Månsson betonar hur viktig det är att mötas av bokstäver när man växer upp. Staketet är fullt med bokstäver.
Foto: Stefan Olofson
Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.