Annons

Schweizare röstar om pappaledighet

Publicerad 24 september 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Betald pappaledighet kan snart bli verklighet i Schweiz. Arkivbild.
Betald pappaledighet kan snart bli verklighet i Schweiz. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

På söndag går schweizarna till valurnorna för att säga sitt om något som redan är verklighet i stora delar av Europa: betald pappaledighet.

I september i fjol gav parlamentet i Bern klartecken till två veckors betald ledighet för nyblivna pappor. Högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP) röstade dock mot förslaget och samlade in tillräckligt många namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning, något som ofta används för att avgöra politiska stridsfrågor i direktdemokratin Schweiz.

Annons

Om förslaget går igenom skulle föräldralediga pappor få 80 procent av sin lön under två veckor, med ett tak på 196 schweizerfranc om dagen, motsvarande drygt 1 900 kronor.

Alla politiska partier förutom SVP står bakom förslaget och opinionsmätningar visar ett folkligt stöd på över 60 procent.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons