Inrikes

Fängelse för grovt miljöbrott

Experter från Nationellt forensiskt centrum kallades in och arbetade i flera dagar på platsen för att kartlägga och ta hand om allt farligt avfall. Bilden kommer från polisens förundersökning.
Foto: POLISEN
Inrikes
Inrikes En man i 75-årsåldern döms för till fängelse för grovt miljöbrott för att ha haft flera ton miljöfarligt avfall i sin verkstad, inte långt från ett bostadsområde och en skola söder om Jönköping.
PREMIUM

Jönköpings tingsrätt dömer mannen till fängelse i ett år och sex månader. Åklagaren hade yrkat på omkring tre års fängelse. Tingsrätten har tagit hänsyn till mannens höga ålder och hälsotillstånd.

Mannen ska dessutom betala skadestånd till Naturvårdsverket på drygt en kvarts miljon kronor och knappt 25 000 kronor till Jönköpings kommun. Det är ändå bara en bråkdel av kostnaderna för saneringen av platsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Rekommendation om Janssens vaccin dröjer

Läkemedelsverket huvudkontor i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Beskedet från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) om en möjlig koppling mellan Janssens vaccin och blodproppar påverkar inte användandet av vaccinet i Sverige – ännu.

– Det är helt nytt nu, det här beskedet från EMA. Vi får sätta oss in i detaljerna kring det och ta ställning till hur vi får ge rekommendationer, men vi behöver några dagar på oss för att göra det, säger Sören Andersson vid Folkhälsomyndigheten på en presskonferens.

En rekommendation eller ett besked förväntas komma först nästa vecka.

EMA konstaterar att myndigheten hittat "en möjlig koppling till väldigt sällsynta fall av ovanliga blodproppar", men att fördelarna med vaccinet "överväger riskerna för bieffekterna".

Läkemedelsverket har beslutat att Janssen ska uppdatera bipacksedeln med blodproppar och låga nivåer av blodplättar som en möjlig biverkning.

– Vi ålägger företaget att snarast uppdatera produktinformationen som kommer att lista det här som en mycket sällsynt biverkning. Nyttan fortsätter att överväga risken för biverkningar, man ska verkligen komma ihåg att det här är ett klart effektivt vaccin som skyddar mot mycket allvarlig sjukdom, säger Ulla Wändel Liminga vid Läkemedelsverket.

I USA pausades användandet av Janssen-vaccinet för en vecka sedan efter rapporter om att vaccinerade drabbats av blodproppar, som eventuellt kan kopplas till vaccinet. Det har i sin tur följts av att flera länder i Europa, däribland Sverige, också valt att avvakta med användandet.

Inrikes

Nytt sjukhus byggs i Helsingborg

Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelseordförande i Skåne, vid en pressträff om planerna på ett nytt sjukhus i Helsingborg.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Helsingborg ska få ett nytt sjukhus i de östra delarna av Ramlösa. Ett förslag till inriktningsbeslut har tagits i den skånska regionstyrelsens arbetsutskott och den 29 april fattas beslut av regionstyrelsen.

– Ambitionen är att bygga ett fullvärdigt akutsjukhus på en yta som är 70 procent större än nuvarande sjukhusområde, säger regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) vid en pågående pressträff.

Han uppskattar att det nya sjukhuset kan stå klart om 11–13 år om inriktningsbeslut fattas i år, rapporterar lokala medier.

Nuvarande Helsingborgs lasarett, från 1975, är under renovering, men det är ett projekt med förhinder, som hittills kostat 3,6 miljarder kronor. Detta område ska på sikt kunna användas till annan verksamhet.

Prislappen för nybygget beräknas till 13,3 miljarder kronor, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Inrikes

Man häktad för mord i Eksjö

En man hittades död i en bostad i Eksjö kommun i helgen.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

Natten till i söndags hittades en man i 50-årsåldern död i en bostad i Eksjö kommun.

Nu har en man i 20-årsåldern häktats misstänkt för mord, rapporterar lokala medier.

Den misstänkte, som nekar till brott, greps redan samma natt som dödsfallet upptäcktes. Polisen har dock hittills varit förtegen om omständigheterna kring det misstänkta mordet.

Jens Bornemann/TT

Inrikes

Förödande industribrand i Norrköping

'Det finns ingenting att rädda', konstaterar räddningstjänsten efter branden.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes

En kraftig brand bröt ut i en industrilokal i Norrköping på tisdagsförmiddagen. Räddningstjänsten kämpade länge med att försöka släcka branden, men den gick inte att stoppa innan det var för sent.

– Byggnaden har brunnit ned helt och hållet. Det finns ingenting att rädda. Det är bara att riva, säger Jonas Penton, operatör vid räddningstjänsten i Östergötland.

Räddningstjänsten avvecklade insatsen vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen, och hade strax därförinnan dragit tillbaka det VMA (viktigt meddelande till allmänheten) som utfärdats till boende i området.

– Vi hade en kraftig rökutveckling och gick ut med ett VMA, men vi har tagit bort det sedan kvart i fyra. I och med att det har brunnit ned så har rökutveckling avstannat, säger Penton.

Branden spred sig inte till de omkringliggande byggnaderna, enligt räddningstjänsten.

Ingen person skadades.

På bilden syns rök som stiger från industribyggnaden som brann.
På bilden syns rök som stiger från industribyggnaden som brann.
Foto: Magnus Andersson/TT

Inrikes

22 åtalas i omfattande assistanshärva

På fredag väntas åtalet mot 22 personer i en stor assistanshärva i västra Sverige. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

På fredag väntas åtal mot totalt 22 personer i en härva av omfattande bedrägerier och bidragsbrott i Västsverige.

Rättegången med drygt 40 förhandlingsdagar inleds nästa vecka, meddelar Göteborgs tingsrätt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

Inrikes

Tolv anhållna för grovt vapenbrott i Stockholm

Polisen har gripits tolv personer misstänkta för grovt vapenbrott i Stockholmsområdet. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Tolv personer har anhållits misstänkta för grovt vapenbrott i Stockholmsområdet. Ärendet utreds av Särskilda åklagarkammaren.
PREMIUM

Samtliga anhölls under tisdagsmorgonen. Var personerna greps är oklart, men ärendet handläggs av Nacka tingsrätt.

Personerna har anknytning till ett ärende som hanteras av Särskilda åklagarkammaren, som vanligtvis hanterar brott där poliser, åklagare eller politiker kan vara misstänkta. I ärendet satt en nämndeman, nominerad av Sverigedemokraterna, i höstas häktad en kort tid misstänkt för grovt vapenbrott, men är numera släppt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt mord i Örebro

En man har hittas död i Örebro och polisen misstänker att han mördats. Arkivbild.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 70-årsåldern har hittats död i en lägenhet i Örebro och polisen misstänker mord.

– Vi har inlett en förundersökning om misstänkt mord men vi går inte ut med vad det är som gör att vi misstänker mord, säger polisens presstalesperson Christina Hallin till Nerikes Allehanda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

FHM: Enbart 65-plussare ska få Astras vaccin

En flaska Vaxzevria – covidvaccinet från Astra Zeneca.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Rekommendationen kvarstår – personer som är yngre än 65 bör inte få Astra Zenecas vaccin Vaxzevria, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Yngre personer som redan fått en dos av vaccinet ska i stället erbjudas något av mRNA-vaccinen som andra dos, enligt FHM.

Den nya bedömningen grundar sig på underlag från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA) och efter samråd med Läkemedelsverket.

"Mot bakgrund av den mycket sällsynta, men allvarliga biverkan som finns rapporterad efter vaccination med Vaxzevria, bedömer Folkhälsomyndigheten att vaccinet tills vidare inte kan rekommenderas generellt för personer som är yngre än 65 år", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

För dem över 65 ska det dock fortsätta ges, enligt FHM, som understryker att vaccinet är mycket effektivt för att förebygga covid-19 och minska svår sjukdom och dödsfall. De inrapporterade fallen av allvarliga biverkningar är sällsynta och rör i de flesta fallen personer under 60 år, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

Blodproppar

Allt ståhej kan härledas till en mycket sällsynt biverkning: en så kallad koagulationsrubbning (blodproppar i kombination med brist på blodplättar). Biverkningen är så pass ovanlig att EMA ändå tycker att vaccinet kan användas i alla åldersgrupper – nyttan överväger risken.

Att FHM väljer att inte rekommendera vaccinet till personer under 65, vilket EMA gör, beror på att det finns en "åldersgradient", där riskerna är väldigt olika i olika åldrar, säger Tegnell under tisdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– För äldre är risken minst tio gånger större att bli allvarligt sjuk och behöva iva-vård med covid-19. Där verkar risken för att få proppbildning vara på ungefär samma nivå om man inte är vaccinerad alls.

– Relationen är helt annan om man kommer ner i ålder, i 40–50 årsåldern. Då är riskerna att få allvarlig covid-19 jämfört med att få komplikationer (av vaccinet) väldigt nära varandra. Därför tycker vi att det är bättre att man i de grupperna använder andra vaccin.

TT: Trots att EMA inte gör det ser ni åldern som en riskfaktor?

– Ja, vi ser en åldersgradient där riskerna är väldigt olika i olika ålder. Det är ett tankesätt som vi delar med väldigt många andra länder i Europa som har en liknande åldersgräns.

180 00 berörs

I Sverige har nära 180 000 personer under 65 fått en första dos av Astras vaccin, där merparten är hälso- och sjukvårdspersonal. FHM rekommenderar att de i stället får en andra dos av något av de så kallade mRNA-vaccinen, Moderna eller Pfizer, omkring 12–15 veckor efter Astradosen. Någon ytterligare påfyllnadsdos av mRNA-vaccin behövs inte, enligt Folkhälsomyndigheten.

Effekten av att blanda vaccin kommer att följas upp med studier, enligt Anders Tegnell.

– Vi får se om vi gör det i Sverige, men det kommer att göras i många andra länder, säger han.

Rekommendation gäller tills vidare och kan kan komma att ändras när mer data tillkommer. Pågående studier, samt utvecklingen av pandemin, kommer att bli vägledande för om rekommendationen ska ändras, uppger myndigheten.

Länder har agerat olika efter biverkningslarmen om kring Astras vaccin. I Danmark har vaccinet helt övergetts medan andra, som Sverige, valt att införa en åldersgräns.

Anders Tegnell under tisdagens pressträff.
Anders Tegnell under tisdagens pressträff.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Astra Zenecas vaccin

Astra Zenecas vaccin är ett av fyra vacciner som är godkända i Sverige mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19.

Till skillnad från vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna är Astra Zenecas inte ett så kallat mRNA-vaccin.

I stället bygger tekniken på att en del av virusets arvsmassa förs in i cellen med hjälp av ett inaktiverat förkylningsvirus, som ursprungligen kommer från schimpanser, därav att Ryssland kallat vaccinet för ett "schimpansvaccin".

Två vaccindoser behövs.

Biverkningarna har varit överlag milda. I Storbritannien har man sett att vissa patienter fått smärta vid injektionsstället, huvudvärk och/eller trötthet. Det har rapporterats om vårdpersonal som fått sjukskriva sig efter vaccinering, men även där har det handlat om förväntade och milda biverkningar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL