Annons

Hösten har fattat sitt grepp – och sprider sig

Redan nu är det meteorologisk höst på flera platser i norr, och temperaturerna fortsätter sjunka på flera håll de kommande dagarna.
– Det kommer kännas mer som höst nu under helgen, ostadigt och lite magert med solchanserna, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.
Publicerad 10 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Den meteorologiska hösten rör sig söderut och tar mer och mer av landet i sitt grepp. Arkivbild.
Den meteorologiska hösten rör sig söderut och tar mer och mer av landet i sitt grepp. Arkivbild.Foto: Michael Probst

Om du vaknar upp Götaland eller Svealand på lördagsmorgonen finns risk att du möts av regnstänk på fönsterrutorna. Ett regnområde ligger över södra halvan av landet under förmiddagen och ger ostadigt väder. Även i de södra delarna av Norrland börjar dagen molnigt.

Störst chans till morgonsol på lördagen har norra Norrland. Det gäller framförallt Västerbottens kust och inland men även i de södra kommunerna i Norrbottens län finns chans till en del sol under dagen.

Annons

– Det är välkommet eftersom det varit en ganska lång period med mulet och disigt väder här, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Kyligare luft på väg

Men det soliga vädret ser inte ut att hålla i sig. Regnområdet strävar på norrut och under söndagen ligger det med tyngdpunkten över stora delar av södra Norrland och upp över Västerbottens län.

Under söndagen finns i stället chans att solen tittar fram i östra delarna av Götaland och i Svealand. Samtidigt blir det nya skurar i västra Götaland.

Vi har redan meteorologisk höst i stora delar av Norrland och nordvästra delarna av Svealand. Där har det varit kallare än tio grader minst fem dygn i följd. Nu tar sig mer kylig luft in över landet och den varma luft vi haft över oss en längre tid dämpas.

– Det vi har att vänta framöver är temperaturer som kommer hamna omkring det normala på många håll. Under gårdagen förekom hösttemperaturer på flera håll i övriga delar av Svealand och speciellt inre delarna av Götaland, säger Alexandra Ohlsson.

Hösten sprider sig

Den kyligare luften bidrar till att den meteorologiska hösten avancerar söderut under den närmsta tiden.

– Vi börjar märka nu att vi går mot lite svalare tider än vi haft under början av oktober i söder. Det kommer kännas mer som höst nu under helgen, ostadigt och lite magert med solchanserna, säger Alexandra Ohlsson.

Ellinor Knoxborn/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons