Inrikes

Försiktig nedgång i smittspridningen

147 000 vaccinerade mot covid i Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen i Sverige tycks ha följt Folkhälsomyndighetens scenarier och nått en topp inför jul, enligt myndigheten.
– Vissa ljusningstecken möjligen, men det finns orosmoment vid horisonten, säger Anders Tegnell.

Globalt sprids coronaviruset fortsatt i allvarlig takt, berättar statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Efter att ha varit lite lägre siffror under julhelgerna så fortsätter nu uppgången på ungefär samma linje som innan. Så tyvärr har vi nog inte haft någon minskande effekt.

I Sverige syns dock en "försiktig nedgång" säger Anders Tegnell, men poängterar också att man ska vara försiktig med att dra tidiga slutsatser.

Smittspridningen tycks ha avtagit efter helgerna, som mest i de yngre åldersgrupperna. Den gruppen verkar gå upp snabbt men också sjunka tillbaka i rask takt, enligt Anders Tegnell. Men en nedgång syns i alla åldrar.

"Ingen drastisk ökning"

I Stockholm talar statsepidemiologen om en "tydlig nedgång" som också avspeglar sig på trycket i vården. I regionerna Jämtland-Härjedalen och Dalarna verkar den befarade smittotoppen som man oroade sig för i samband med skidresor över jul och nyår ha uteblivit.

– Det var inga drastiska ökningar under julhelgen. Det fungerade ganska bra med skidåkningen och det ser inte ut att ha blivit någon omfattande smittspridning på grund av det, säger Tegnell.

Trycket är däremot fortsatt hårt på vården, eftersom tiden från infektion till insjuknande kan vara uppemot två, tre veckor. Skåne är den region som är värst drabbad just nu sett till smittspridningen.

– Tittar man på befolkningsandel så är även sjukvården mer drabbad i södra delen av landet, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Färre inlagda på iva

Ytterligare 268 dödsfall med covid-19 har rapporterats. Totalt har 10 591 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 533 265 personer i Sverige bekräftats smittade. Runt 300 färre patienter vårdas på iva med anledning av covid-19 jämfört med förra veckan, enligt Socialstyrelsen.

– Även om vi hoppas att kurvan är på väg ner så är det fortsatt väldigt ansträngt inom vården i landet, säger Taha Alexandersson och berättar att flera regioner har arbetat inom förstärkningsläge länge nu.

Vaccineringen i landet fortsätter och totalt har 147 000 doser administrerats. Siffran bygger på uppgifter från regionerna till och med 17 januari. Enligt Folkhälsomyndigheten har den grupp som vaccinerades kring starten den 27 december fått sin andra dos.

– Vi vill fortsätta understryka att det är viktigt att regionerna fortsatt använder alla doser de kan så att vi får ett snabbt skydd, säger Anders Tegnell.

Tredje dos vaccin

Han berättar att Folkhälsomyndigheten förmodligen kommer att göra omprioriteringar när en större del av befolkningen ska vaccineras och tittar på om de mellan 60 och 69 år kan gå före och ingå i fas 3.

På en fråga om man i framtiden kommer att behöva ta en tredje dos covid-vaccin säger Tegnell att det inte är otänkbart. Men vilka grupper som behöver det och med vilket mellanrum är oklart.

– Det är nog väldigt mycket som talar för att vi behöver ha ett vaccinationsprogram mot covid-19 långsiktigt och då kommer man helt säkert behöva booster-doser, säger han.

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen

Skåne

Minskning av covidsjuka på sjukhusen i Skåne

Skåne
Skåne Regionen skalar nu upp testkapaciteten ytterligare, med utökade bokningstider och lördagsöppna provtagningsplatser för bil på tre ställen i Skåne. Samtidigt visar de senaste siffrorna på en minskning vad gäller antal covidsjuka på de skånska sjukhusen.

Snart har 90 000 konstaterade covid-19-fall rapporterats i Skåne. Men tisdagens siffror visade också på en fortsatt minskning av antalet covid-sjuka på de skånska sjukhusen. Totalt vårdades 472 personer på sjukhus för covid-19 på tisdagen, jämfört med 486 på måndagen.

Samtidigt skalar regionen upp testkapaciteten ytterligare. På Svågertorp utökar man med ytterligare 125 bokningsbara tider för covid-19-test, vilket innebär 500 tider per dag. I Staffanstorp, Helsingborg och Trelleborg införs i helgen även lördagsöppna provtagningsplatser för bil. Det innebär totalt ytterligare 1 000 bokningsbara tider på lördagar. Det betyder att det från och med den här veckan finns 39 000 bokningsbara tider - en ökning med nästan 25 procent jämfört med vecka 51, skriver Region Skåne i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Covid-19

Snart 90 000 konstaterade covid-19-fall i Skåne

75 nya dödsfall i regionen
Skåne
Skåne

Sen i mars har 89 744 stycken covid-19-fall i Skåne. Måndagens siffra angående antal inlagda på intensivvårdsavdelning, 63, var den högsta i regionen sedan pandemin bröt ut, den siffran är nu nere på 61.

19 januari 2021 (Föregående siffror inom parentes)

Nya konstaterade covid-19-fall: 713 (331)

(Inrapporterade det senaste dygnet mellan klockan 00.00 och 24.00.)

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 89 744 (89 040)

(Alla som inrapporterats sedan den 2 mars 2020.)

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 61 (63)

(Baserad på en ögonblicksbild från klockan 08.00 den aktuella dagen.)

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 411 (423)

(Baserad på en ögonblicksbild från klockan 08.00 den aktuella dagen.)

Totalt antal avlidna med covid-19: 1067 (983) Uppdaterad 18 jan.

(Sedan den 18 mars 2020. Gäller avlidna som konstaterats ha covid-19 genom ett virusprov och avlidit inom 30 dagar. Uppdateras normalt två dagar i veckan.)

Källa: Region Skåne

Covid-19

De flesta vårdanställda väljer att vaccinera sig

De allra flesta av de vårdanställda i Skåne accepterar erbjudandet att vaccinera sig.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Skåne
Skåne De allra flesta av Region Skånes anställda som arbetar med patienter väljer att vaccinera sig mot covid-19. Brist på vaccin gör dock att tempot hålls nere.

Skåne är ett län som tidigt beslöt att vaccinera vårdpersonal. Vaccineringarna pågår för fullt och det är inte bara läkare och annan vårdpersonal som fått erbjudandet, utan även annan personal som har kontakt med patienter.

– Vi vaccinerar för fullt. Det visar att våra medarbetare litar på vaccinet och den kunskap vi har om det. Även om det har gått snabbt att ta fram vaccinerna så är det stora studier där man studerat många patienter, säger Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinationssamordnare i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Förslag: Bemannade bibliotek på alla skolor

Utbildningsminister Anna Ekström (S) tar på tisdagen emot betänkandet i den statliga utredningen om skolbibliotek. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Det ska ställas hårdare krav på skolbiblioteken.
Bemanning av utbildade bibliotekarier och ett bibliotek på varje skola är två av förslagen i en statlig utredning som överlämnas under tisdagen.

Flera åtgärder för att stärka skolbiblioteken föreslås i en statlig utredning som utbildningsminister Anna Ekström (S) tar emot på tisdagen.

Skollagen ska ställa tydligare krav på skolbibliotek, enligt ett pressmeddelande om utredningen. Bland annat föreslås krav på att alla skolbibliotek ska vara bemannade, i första hand med personer med examen inom biblioteks- och informationsvetenskap.

"Elever ska få växa upp som läsande och källkritiska medborgare. Här spelar skolbiblioteken en avgörande roll. Fackutbildade bibliotekarier har särskilda kunskaper i medie- och informationskunnighet och skolbiblioteken kan driva på det viktiga arbetet för att främja den fria läsningen", säger den särskilda utredaren Gustav Fridolin i pressmeddelandet.

Fridolin vill också se en skärpning av kraven på att skolbiblioteket ska finnas på den egna skolan. I dag är det vanligt att skolan i stället samverkar med ett folkbibliotek – något som endast föreslås vara tillåtet i undantagsfall framöver.

Utredningen ser även ett behov av fler utbildningsplatser inom biblioteks- och informationsvetenskap, för att förbättra tillgången på skolbibliotekarier.

Inrikes

Alkostopp efter kl 20 kan förlängas

Stopp för alkohol på krogen efter klockan 20 kan förlängas. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Socialdepartementet vill förlänga förbudet för alkoholservering på krogen efter klockan 20.
– Det är bedrövligt, säger Visitas VD Jonas Siljhammar.

Nuvarande förbud från klockan 20 skulle ha gått ut på söndag och från måndag skulle förbudet åter gällt från klockan 22.

Men i en remiss från socialdepartementet föreslås nu att det tillfälliga förbudet mot servering av alkohol efter klockan 20 förlängs till och med den 7 februari "på grund av det allvarliga smittläget" .

Regeringen väntas ge besked om en eventuell förlängningen på torsdag.

Branschorganisationen Visita tycker att den föreslagna åtgärden är felriktad.

Efterfrågar pandemilagen

– Det sker väldigt lite smittspridning på krogarna, säger Visitas VD Jonas Siljhammar.

Han anser att alkoholserveringsförbudet inte bygger på fakta, utan att det handlar om politiska beslut.

– Vi har fått signaler om att det i stället uppstår andra typer av fester. Då är det bättre att människor träffas under ordnade former på restaurang, säger Siljhammar.

Visita anser att regeringen i stället för alkohollagen borde använda sig av den nya pandemilagen. Den gör det möjligt att begränsa verksamheter där risken för smittspridning är som störst. Pandemilagen innebär också att drabbade verksamheter kan få ekonomisk kompensation.

Siljhammar anser att alkoholserveringsförbudet i praktiken är ett näringsförbud utan ekonomisk kompensation för restaurangerna.

"Pengarna är slut"

Han varnar för att en förlängning med ytterligare två veckor av förbudet mot alkoholservering efter klockan 20 kan bli ett hårt slag för många restauranger.

– Många av våra medlemmar vittnar om att pengarna är slut. När det handlar om likviditeten kan varje dag vara viktig, säger Siljhammar.

Socialdepartementet skriver i sin remiss att Sverige befinner sig fortfarande i en "extraordinär situation" och att det inte med säkerhet går att förutspå hur pandemin kommer att utvecklas.

"Vi befinner oss i ett mycket allvarligt läge mitt i en pandemi, och smittspridningen har under hösten och vintern ökat i snabb takt. Smittspridningen är fortsatt hög även efter jul- och nyårshelgen och vi behöver fortsätta vidta åtgärder för att bromsa den", uppger socialminister Lena Hallengren i en skriftlig kommentar.

Vid Folkhälsomyndighetens pressträff på tisdagen fick statsepidemiolog Anders Tegnell frågan om hur smittrisken på krogarna ser ut.

– Jag har inga åsikter. Det är regeringen som tar de här besluten, svarade han.

Peter Wallberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Rekordmånga jobbar på distans

Förändring i procent jämfört med vecka 10.
Foto: Johan Hallnäs
Inrikes
Inrikes Den senaste veckan var det rekordmånga som jobbade på distans i Sverige, visar anonym rörelsedata från Telia.
Särskilt i Skåne syns en drastisk ökning av hemmajobbare.
– Det låter väldigt bra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Under vecka två (11–17 januari) var det fler än någon gång sedan pandemins början som jobbade på distans i både Stockholm och i Skåne. I Västra Götalandsregionen var det endast fler som jobbade på distans under vecka 15 i fjol.

I Stockholm var det 34 procent färre och i Skåne var det 32 procent färre på jobbet jämfört med vecka tio 2020, vilket var veckan innan pandemin började förändra svenskarnas beteenden.

På riksnivå var siffran för vecka två 32 procent, vilket är samma som den lägsta siffran under 2020 (som noterades vecka 15).

Ger fingervisning

Statistiken bygger på Telias analys av anonyma rörelsedata.

– Det är inget exakt mått om man är på jobbet eller inte, men det ger en fingervisning om hur rörelsemönstren har utvecklats, säger Kristofer Ågren, chef för dataanalys på Telia.

Det är intressant att se hur distansarbetet har förändrats över året, säger han.

– I höst såg vi att mer och mer folk började gå tillbaka till arbetet. Sedan hände något vid höstlovet, då det kom mycket nya rekommendationer och sedan dess har covidläget försämrats och vi ser att fler och fler jobbar hemma.

Det ser nu också ut att fortsätter efter julen.

– Nu har vi bara tittat på förra veckan, så man ska vara lite försiktig med att dra allt för stora slutsatser. Nästa vecka kan vi få bekräftelse om de låga nivåerna håller, men det är intressant att se att trenden fortfarande är nedåtgående, säger Ågren.

Tydligast i Skåne

Den största skillnaden syns i Skåne, där trenden med allt färre kontorsarbetare är som tydligast.

– Nu ligger Skåne nästan på samma nivå som Stockholm, så där är man en bra bit under nivån för hur många som var på jobbet i mars–april.

Det är endast de tre storstadsregionerna som Telia analyserat specifikt, vilket gör att det skulle kunna vara avvikelser i den nedåtgående trenden i andra regioner.

Man ser dock nu, till skillnad från under början av fjolåret, att beteendet i de tre storstadsregionerna ser likadant ut, där de tre kurvorna följer varandra tydligt.

– I början betedde man sig lite olika beroende på i vilken av de tre regionerna man bodde, men sedan har det blivit väldigt likt, säger Kristofer Ågren.

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell, som tidigare uttryckt oro över att svenskarna börjat arbeta på kontoret i större utsträckning, är nöjd med att höra att fler arbetar hemma.

– Det låter ju väldigt bra, att det börjar svänga åt det hållet igen. Det var framför allt under hösten som många gick tillbaka till kontoret, sedan dess har det minskat, säger Tegnell.

– Det är väl jättebra att vi fått ordentligt genomslag, det ligger säkert delvis bakom den minskning vi ser nu.

Marc Skogelin/TT

En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor. Arkivbild.
En ensam medarbetare jobbar på ett i övrigt öde kontor. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

FHM: Jobba hemma om du kan

En viktig del i att minska spridningen av covid-19 är att arbeta hemifrån, och Folkhälsomyndigheten rekommenderar att så många som möjligt gör det.

För de som inte har möjlighet till det gäller det i stället att färdas så säkert som möjligt till och från arbetet, understryker FHM, exempelvis genom att undvika kollektivtrafik eller andra färdsätt där trängsel kan uppstå.

Om du inte kan jobba hemifrån kan du i stället försöka anpassa dina arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen, tycker Folkhälsomyndigheten.

Den som är på arbetsplatsen bör hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum.

Det är ytterst arbetsgivaren som avgör om och när hemarbete kan tillåtas och vilka justeringar i arbetstid som kan göras. Arbetsgivaren har även arbetsmiljöansvaret för de som arbetar hemma.

Rekommendationen om hemarbete från Folkhälsomyndigheten gäller så länge som de allmänna råden gäller, det vill säga till utgången av juni 2021. Det kan dock ändras.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Fler misstankar mot mordmisstänkt i Eslöv

I december avled en kvinna i Eslöv efter att ha fallit från en balkong. En man är misstänkt för mord. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man sitter häktad misstänkt för mord sedan en kvinna i december avled i Eslöv efter att ha fallit från en balkong. Nu är mannen också misstänkt för grov kvinnofridskränkning, rapporterar Kvällsposten.

När mannen omhäktades av Lunds tingsrätt under tisdagen omfattade misstankarna även grov kvinnofridskränkning, bland annat misshandel. Enligt tingsrätten är det en annan kvinna som misstänks ha blivit utsatt för detta under perioden december 2019 till september 2020.

Inrikes

Militär ambulans ska köra Blekinges covidsjuka

Ambulansen, bemannad med två personer från försvarsmakten, kommer köra planerade transporter mellan Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Blekingebor som behöver akut vård och misstänks ha – eller har konstaterad covid-19 – kommer få skjuts av militär. Nu tar nämligen Region Blekinge hjälp från försvaret när det kommer till ambulansverksamhet, uppger regionen i ett pressutskick.

Det blir terrängregementet från Skövde som ska stå för stöttning med sjuktransporter. Orsaken uppges vara att regionen vill underlätta för ambulansverksamheten som upplevt en stor ökning av coviduppdrag under den rådande pandemin.

Ambulansen, bemannad med två personer från försvarsmakten, kommer köra planerade transporter mellan Blekingesjukhuset i Karlshamn och Karlskrona. Den har även möjlighet att flytta intensivvårdspatienter mellan regioner i syd – då bemannad med anestesiläkare och specialistsjuksköterska.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL