Inrikes

Man häktad för mordförsök i Sala och Uppsala

En man i 20-årsåldern häktas på sannolika skäl misstänkt för två mordförsök. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i 20-årsåldern har häktats misstänkt för två mordförsök som ägde rum i Uppsala respektive Sala tidigare i veckan. Det skriver Upsala Nya Tidning.

Det var under natten mot onsdagen som en 20-årig man överfölls i Uppsala av en för honom okänd man, till synes helt oprovocerat. Gärningsmannen knivhögg honom i ryggen två gånger i samband med att de båda gick av bussen från Sala vid Ekonomikum i Uppsala.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inga besöksförbud på äldreboenden utfärdade

Få kommuner har begärt att Folkhälsomyndigheten utfärdar besöksförbud på deras äldreboenden. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Inte ett enda äldreboende har i dagsläget något lagligt besöksförbud. Folkhälsomyndigheten som utfärdar förbuden ser det som en "sista åtgärd".
– Vi har tagit ett steg tillbaka i den frågan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I helgen fick Folkhälsomyndigheten befogenhet att fatta beslut om lokala besöksförbud på äldreboenden i syfte att bekämpa spridningen av coronaviruset. Men hittills har efterfrågan enligt Tegnell varit liten.

– Från början trodde vi att det skulle vara ganska stora delar av landet som såg ett behov av detta. I slutändan var det runt fem kommuner som kom in med frågan om de skulle kunna få besöksförbud, säger han.

Tegnell: Rimligt

Samtidigt har många kommuner vidtagit åtgärder i olika grader för att begränsa besök. En del kallar det "besöksstopp" och avråder starkt från besök, medan andra går så hårt som att på egen förbjuda besök, även om det saknar lagstöd.

TT: Är det då inte konstigt att så få vill att Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala besöksförbud?

– Från vår sida är det rimligt eftersom vi ser besöksförbudet som definitivt sista åtgärd, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att besökare utgör en stor smittorisk och vill därför att äldreomsorgen prioriterar andra åtgärder för att förhindra smittspridning.

– Man får inte glömma saker som är ännu viktigare. En välutbildad personal, en personal som har möjligt att vara hemma vid sjukdom, att det finns vettig skyddsutrustning på plats och att man kan isolera sjuka patienter.

Förbuden dröjer

De "runt fem" kommunerna som ändå har efterfrågat besöksförbud får avvakta, säger statsepidemiologen. Folkhälsomyndigheten arbetar nämligen just nu med att bestämma på vilka grunder ett beslut om besöksförbud ska fattas. Processen beräknas ta några dagar till en vecka.

– Så att man inför besöksförbud med bra argument. Det är en väldigt stor och inskränkande åtgärd som måste tas på stort allvar, säger Tegnell.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som varade mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

Källor: Regeringen och Inspektionen för vård och omsorg

Inrikes

Man till sjukhus efter skottlossning i Malmö

En man har skadats i samband en skottlossning i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har skadats i samband med skottlossning i Malmö. Larmet kom strax efter klockan 21.30 på torsdagen, och polis och ambulans skickades till platsen.

Där hittades en skadad man som fördes med ambulans till sjukhus. Polisen har spärrat av platsen, förhör vittnen och söker efter gärningspersoner. En vapenhund är tillkallad för att hjälpa till i sökandet, uppger polisen på sin hemsida.

Inrikes

Tystlåtna offer i stort gängmål

Målet ligger hos Södertörns tingsrätt, men huvudförhandlingen hålls i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT
Inrikes
Inrikes "Ingen kommentar".
Det var det återkommande svaret från två pojkar som åklagare menar utsattes för människohandel när de utnyttjades för att sälja narkotika åt ett kriminellt nätverk.
Själva ser de sig inte som några brottsoffer.

Enligt åklagarna har en 27-årig man som pekas ut som en ledargestalt i ett kriminellt nätverk i stadsdelen Vårberg i södra Stockholm rekryterat pojkarna, som då var under 18 år, för att få dem att sälja narkotika. Det försatte dem i en situation som innebar ett nödläge för dem, vilket gör att det ska rubriceras som människohandel, resonerar åklagarna.

– Nödläget har bestått i att målsägandena har befunnit sig i en kriminell, våldsam och socialt nedbrytande miljö, som riskerat att allvarligt skada deras hälsa och utveckling, sade åklagare Lars Ågren under torsdagens förhandling i tingsrätten.

Men varken den tilltalade 27-åringen eller någon av målsägarna som nu båda hunnit fylla 18 år vidgår att något brottsligt har ägt rum.

– Jag känner ingen av dem, sade den ena målsägaren som svar på åklagarens fråga om han vet vilka de tilltalade i det stora narkotikamålet är.

Stort narkotikamål

Utöver åtalet gällande människohandel är 27-åringen och ytterligare elva personer åtalade för grovt narkotikabrott. Enligt utredningen har de ingått i nätverket som misstänks ha styrt narkotikahandeln i Vårberg.

Inte heller den andre målsägaren känner någon av de tilltalade, uppgav han i tingsrätten.

Konfronterad med en rad avlyssnade telefonsamtal där åklagarna menade att man hör 27-åringen och målsägarna diskutera narkotikaförsäljning uppgav de båda att åklagarna hade fel. Det är inte vi som hörs i samtalen, sade de, och förnekade även att telefonerna ens kan kopplas till dem.

Åklagarna har tidigare även visat filmer där den ena målsägaren syns hantera narkotika.

– Det är inte jag, sade han.

Förnekar brott

Förhöret med den tilltalade 27-åringen var över snabbt. Han förnekade att det var han som hördes i samtalen och ville inte säga om han kände målsägarna.

– Aldrig i livet, svarade han på frågan om han förmått dem att sälja narkotika.

Åklagarsidan hade även kallat Brå-forskaren Daniel Vesterhav som expertvittne på kriminella nätverk. Han berättade att rekryteringen dit ofta sker i en glidningsprocess, och brukar inledas med att pojkar närmar sig unga män i nätverket för att erbjuda sina tjänster.

– De kriminella gängen tar stor plats i den offentliga miljön i socialt utsatta områden, så det blir en del av ens vardag. Steget in i miljön beskrivs därför inte som stort, sade Vesterhav.

– I början är det ofta frivilligt, men när man sugs in mer och mer blir det mer villkorat. Allt är bra om man håller sig till reglerna, men man är medveten om att det kan få ganska allvarligt konsekvenser om man inte gör det.

Svårt att lämna

Det är svårt att lämna ett kriminellt nätverk, underströk Vesterhav, särskilt för unga pojkar som utnyttjas. Ska man göra det krävs nästan alltid hjälp utifrån. Och att berätta om sin verksamhet för polisen på ett sådant sätt som kan slå mot andra i nätverket kan få allvarliga konsekvenser.

Vad skulle det kunna handla om? frågade åklagare Paulina Brandberg.

– Det kan vara grov våldsanvändning, till och med skjutningar, dödliga skjutningar.

Huvudförhandlingen i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt ska fortsätta i flera veckor och väntas avslutas strax före jul.

Marc Skogelin/TT

FAKTA

Fakta: Narkotikamålet

Totalt 23 personer är åtalade i det stora narkotikamålet vid Södertörns tingsrätt. Tolv av dem är åtalade för grovt narkotikabrott. En av de tolv är även åtalad för människohandel.

Enligt utredningen har de tolv ingått i ett kriminellt nätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i Stockholmsförorten Vårberg.

Bevisningen bygger till stor del på information utredarna fått genom hemliga tvångsmedel. Bland annat monterades kameror upp i de utrymmen där drogförsäljningen pågick, och omfattade telefonavlyssning har genomförts.

Nätverket ska framför allt ha sålt cannabis och kokain men även MDMA och Tramadol. Ibland har försäljarna skickat ut mass-sms om att det finns narkotika att köpa.

Brotten anses grova bland annat då det varit fråga om stora mängder narkotika, organiserad verksamhet och pågått under längre tid.

Utöver de tolv är flera andra åtalade för ringa narkotikabrott och narkotikabrott av normalgraden. Det handlar främst om innehavsbrott.

Inrikes

Fler julbränder befaras i coronatid

Torrkokning. En kastrull har glömts kvar på en spis. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes December står för dörren och med det fler bränder i hemmet. Flest eldsvådor börjar vid spisen och nu befarar Brandskyddsföreningen en "corona-effekt" när många tillbringar mer tid i hemmet.
– Den risken finns, säger brandingenjör Lars Brodin.

"Glöm inte ljusen". Den årliga uppmaningen från valfri vuxen i samband med första advent låter som ett eko från gamla julars spöken. I Angered gick det så långt att räddningstjänsten för två år sedan tonsatte den och lade ut på sin Facebook-sida.

I själva verket är det inte de levande ljusen som är värst. Det är numera spisen, säger Lars Brodin på Brandskyddsföreningen.

– Tidigare var levande ljus den vanligaste brandorsaken just runt jul. Men nu är det lite vanligare med spisbränder även vid jul, säger han.

Många omkomna i år

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är spisen orsak till var tredje utryckning för räddningstjänsten till bränder i flerbostadshus. Siffran för levande ljus är mindre än fem procent. Men fortfarande tror nästan alla svenskar, 96 procent, att ljusen är den vanligaste brandorsaken under julen, visar en Novus-undersökning.

Hittills i år har dödsbränderna varit fler än på länge. Fram till den 22 november har 89 personer omkommit i bränder i hemmet enligt MSB. Det är fler än under helåren 2019 och 2018. Och då är vi inte inne i december än. Lars Brodin tror att det finns en risk för en "corona-effekt" i år.

– Det finns säkert någon sådan koppling när fler spenderar mer tid hemma. Och det kommer tyvärr att öka. December och januari är ju de månaderna då flest bränder uppstår. Lite beroende på hur kallt det är ute, säger han.

Saknar hemförsäkring

Ett problem som uppmärksammats de senaste åren är riskerna med att vara utan hemförsäkring. Det kan handla om att inte få hjälp med ersättningsbostad eller ersättning för det som brunnit upp. Ungefär 390 000 personer saknar hemförsäkring i Sverige, enligt Fastighetsbolaget Mimer. Utrikesfödda, unga och män är överrepresenterade bland dem som inte har någon hemförsäkring.

– Det är ju riktigt illa. Många tänker nog inte på att det behövs, säger Lars Brodin.

Filip Jacobsson/TT

Inrikes

Nej till offentlighetsprincip för friskolor

Förslaget om att friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen har nobbats. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes Vänsterpartiets försök att väcka initiativ för att friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen röstades ned i riksdagens utbildningsutskott. Förslaget fick nej av L, C, M, KD och SD.

Till skillnad från de kommunala skolorna omfattas inte friskolor av offentlighetsprincipen. En lagändring, så att samtliga skolor skulle omfattas, har utretts men inte genomförts.

Frågan fick förnyad aktualitet när statistik om friskolor oväntat kom att hemligstämplas. Enligt ett domstolsbeslut ska nämligen uppgifter om fristående skolor ses som affärshemligheter och därför sekretessbeläggas.

Tillfällig lösning

Det stod klart att lagstiftningen måste ändras, för det råder enighet om att statistik om varje skola måste vara tillgänglig för alla. Regeringen, C och L har enats om en tillfällig lösning i form av att bryta statistiksekretessen, tills en långsiktig lösning finns på plats. Men Vänsterpartiet vill att de tar steget fullt ut.

– Det enda rimliga vore att införa offentlighetsprincipen. Det skulle också vara den snabbaste lösningen eftersom det redan finns förslag sedan tidigare, säger Daniel Riazat (V), ledamot i utbildningsutskottet och den som föreslog ett utskottsinitiativ.

Det har varit känt att det inte finns en riksdagsmajoritet för att införa offentlighetsprincipen för friskolor. Det visade sig också i utskottet, där fem av de åtta partierna röstade nej till initiativet. Daniel Riazat ifrågasätter särskilt Liberalernas nej.

– Liberalerna låtsas vara ett skolparti men med det här beslutet visar de att de inte är det, säger han.

Håller inte med

Roger Haddad (L), vice ordförande i utbildningsutskottet, håller inte med om att offentlighetsprincipen behövs. Som han ser det är det stora problemet sekretessen kring skoluppgifterna. Enligt Haddad är det problemet nu löst, efter överenskommelsen med regeringen.

– För min del känner jag mig säker på att vi med den här lösningen sett till att det blir öppenhet och insyn. Det är möjligt att Vänsterpartiet vill lösa det på ett annat sätt, men vi menar att detta är en lösning som är bra för för Skolverket, Skolinspektionen och kommunerna, säger Roger Haddad.

Moderaternas argument mot initiativet är att offentlighetsprincipen skulle drabba de små friskolorna och kosta mycket pengar.

– Men Idéburna friskolors riksförbund, som representerar de små friskolorna, ställer sig bakom offentlighetsprincipen och tycker att den är det enda rimliga, säger Daniel Riazat.

Frågan handlar i grunden om stora skolföretag möjlighet att göra vinster på verksamheten, utan insyn i deras verksamhet, fortsätter han.

– Detta är ett hån gentemot alla lärare, elever, föräldrar, journalister och forskare som behöver ha insyn i skolan, säger Daniel Riazat.

Anna Lena Wallström/TT

FAKTA

Fakta: Förslag till utskottsinitiativ

Ett utskott kan på eget initiativ lämna förslag till riksdagen i ämnen som hör till dess ansvarsområde. Då kommer förslaget inte från en proposition från regeringen eller en motion från ledamöter utan från ett utskottsinitiativ. Utskottet presenterar sitt förslag till riksdagsbeslut i ett betänkande.

I detta fall fick förslaget till utskottsinitiativ inte stöd. Tio ledamöter röstade nej, sju ja.

Källa: Riksdagen och Daniel Riazat

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Minifinder.se

Ökade våldsbrott i Skåne - vad säger brottsstatistiken?

Minifinder Nano GPS personlarm - telefon och larm i ett!
Minifinder.se I hela Sverige så har våldsbrotten ökat markant de senaste åren och det är egentligen inte förrän efter ett par år man kan se trenderna.

Statistiken över brott kan dock variera lite från år till år, men när man ser över statistiken med ett par års överblick så har brotten stigit sakta men säkert. I Skåne kan vi också tydligt se den här trenden.

En orsak till ökningen tros också vara benägenheten till att anmäla brott. Däremot så har inte vården märkt av trenden när det kommer till behandling av offer som blivit utsatt för våldsbrott och i de regionerna kan man inte se några tecken alls på ökad utsatthet när det kommer till misshandel. Det betyder med andra ord att anmälningsbenägenheten har ökat. Att ökningen inte märks av inom vården tros bero till största del på att fler anmäler och att det inte är någon högre andel av misshandelsfallen som anmäls som är av det grövre slaget.

Skåne ligger 3:a på listan över anmälda våldsbrott i Sverige

Södermanlands län och Stockholms län ligger lite högre än vad Skåne gör när det kommer till anmälda våldsbrott per invånare. Att det ser ut på detta viset beror till stor del på att det är i dessa län som vi hittar Sverige tre största städer.

Statistiken säger dock att det dör mindre människor i våldsbrott och går i linje med vad sjukvården menar på, Detta innebär med andra ord att även om våldsbrotten har ökat, så har inte de fallen av grövre misshandel ökat och inte heller har ett högre antal dött till sviterna från våldsbrott. Det finns flera faktorer som tros spela in till varför vi kan se en ökning av våldsbrott i Sverige.

Detta kan du göra för att känna dig mer trygg:

– Om du har barn så är det bra om du låter barnet ha en telefon att ringa med och som du kan nå dem via. Du kan också använda en GPS Tracker, dessa gör att du alltid kan se var ditt barn befinner sig. Detta ger trygghet och säkerhet till barn och föräldrar.

– Ett överfallslarm är bra att ha i fickan på sin jacka (man ska absolut inte vara rädd i onödan, men de är otroligt effektiva eftersom att de hörs väldigt högt).

- Håll dig lugn! Även om våldsbrott ökar statistiskt sett så ökar inte dödsfall eller personskador, vilket betyder att våldsbrott har ofta någon bakomliggande orsak och är ofta relaterade till dispyter mellan kriminella.

– Många gånger sker våldsbrott i nära relationer där det kan vara svårt att ta sig bort. Om du befinner dig i en situation där du blir misshandlad i hemmet, så prata med någon och sök dig till hjälp. Det kan vara svårt att berätta om, men det finns alltid professionella människor du kan vända dig till för att få råd, stöd och hjälp att bli fri din situation Om du är utsatt för våld i nära relation så kan du kontakta Malmös kriscentrum.

- Ha alltid med dig din telefon ifall du skulle råka illa ut på något sätt, så att du alltid kan ringa och be om hjälp eller för att bara prata med någon som kan lugna dig om du är orolig.

Om du är med om ett våldsbrott, oavsett om det är en av familjens medlemmar som skadar dig eller om du blir illa behandlad av någon du inte känner sedan tidigare så är det viktigt att anmäla. Genom att anmäla vad du blivit utsatt för så står du automatiskt upp för alla andra som också blivit utsatta för våldsbrott.

Inrikes

Utredning vill freda yta stor som Västmanland

Skog nära Vindelfjällen i Lappland. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

På måndag lämnas betänkandet från en skogsutredning över till regeringen, men redan nu har uppgifter om innehållet läckt ut.

Utredningen pekar på behovet av att bevara de stora naturskogarna längs den svenska fjällkedjan, rapporterar lantbrukets affärstidning ATL. Skogsutredningen föreslår därför att 525 000 hektar mark avsätts, vilket innebär att där inte får bedrivas skogsbruk. Ytan motsvarar ett större områden än hela Västmanlands län.

Kostnaden beräknas till 14 miljarder kronor, plus att staten och det statliga bolaget Sveaskog avstår mark värd 5 miljarder kronor.

Några andra förslag är att avskaffa de så kallade nyckelbiotoperna och att göra ersättningen för skydd av skog skattefri. Utredaren vill också se en informationskampanj till skogsägare för att öka tillväxt och klimatanpassning, samt ett vetenskapligt råd för biologisk mångfald i skogen.

Inrikes

Misstänkt för knivattack mot kvinna släppt

Mannen har släppts från häktet. Arkivbild.
Foto: Per Danielsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 23-årig man som sedan slutet av augusti suttit häktad för ett mordförsök med kniv mot en äldre kvinna har släppts från häktet, rapporterar SVT Halland.

– Vi har vänt på alla stenar men ska jag åtala så måste jag förvänta mig att vi når fram till en fällande dom och det gör vi inte i dag, säger kammaråklagare Gisela Sjövall till SVT Halland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Astra Zeneca vill göra nya vaccinstudier

Astra Zenecas vaccin, som utvecklats i samarbete med universitetet i Oxford, kan komma att gå igenom ytterligare studier för att reda ut frågetecknen från den tidigare studien. Arkivbild.
Foto: John Cairns/AP/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Astra Zeneca kommer sannolikt göra nya globala studier för att undersöka effektiviteten i företagets covid-19-vaccin, säger vd:n Pascal Soriot till Bloombergs.

Beskedet är ett svar på de frågor som ställts sedan företaget offentliggjorde resultat från sin fas 3-studie med tiotusentals deltagare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL