Hässleholm

Bloggar för att motverka okunskap om diagnoser

Erika Carlström med femåriga dottern Andrea, som leker med färgglada klistermärken.
Foto: Bella Bryngelson
Hässleholm
Vittsjö Hon bloggar om sin familjs vardag. Om både ljust och mörkt. Och allt mittemellan. Bloggen blev ett sätt att bemöta omgivningens okunskap kring diagnoser.
– Många har tunnelseende. Därför vill jag normalisera diagnoser. För framtida barn och deras skolgång, berättar Erika Carlström.

Erika Carlström bor med sina två döttrar i Vittsjö. Andrea, som är fem, och Lejla, som är sju. För två år sedan började Erika Carlström blogga om sin vardag och om livet som mamma till ett barn med flera diagnoser. En vardag som ibland är en kamp.

– Jag försöker få min omgivning att förstå, berättar hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Halvtid i Hässleholmspolitiken

Oppositionsrådet som hellre vill styra

Lena Wallentheim (S)
Foto: Sofia Åström
Foto: Sofia Astrom
Hässleholm
Hässleholm En sak är säker. Lena Wallentheim (S) kommer aldrig att sätta sig i ett organiserat samarbete med Sverigedemokraterna.
– Det handlar inte om sakfrågor. Det ideologiska avståndet är för stort, säger hon.

Hon är oppositionsledare sedan förra valet och är inte helt nöjd med det. Hon vill påverka och styra. Då måste man ingå i styret.

– Moderaterna och Sverigedemokraterna syr ihop saker bakom kulisserna i vissa frågor. Jag märker det i kommunstyrelsen, berättar hon.

Hon möter Lars Johnsson (M) och Hanna Nilsson (SD) regelbundet, eftersom de utgör presidiet i kommunstyrelsen.

2017 gick den rödgröna styrande minoriteten med Lena Wallentheim som kommunalråd i stöpet sedan alliansens budget med stöd av SD röstades igenom i fullmäktige. Sedan dess har den politiska turbulensen fortsatt. Valet 2018 befäste den.

– Det är svårt att styra och inte ha majoritet. Det har blivit svårare med allt fler politiska block och valtekniska samarbeten i fullmäktige. Vi vet ju aldrig hur röstningen slutar. Det är tufft att kompromissa när man får ge avkall på sina hjärtefrågor, säger Lena Wallentheim.

Progressiva socialdemokrater talar om svek, samtidigt som många har gått över till SD. Lena Wallentheim tror att det handlar mycket om flyktingfrågan i samhället. Hon är förvånad över att många i LO-kollektivet röstar på SD, eftersom de på riksplanet inte bedriver någon löntagarvänlig politik.

Som socialdemokrat måste man vägra ge avkall på solidaritet och rättvisa. Den kompassen ligger fast, betonar hon.

– Vad har kommunen förlorat på denna röra? frågar hon. Politiken tappar i förtroende. Jag tror inte på dagens treblockslösning. Hur ska väljarna veta vad vi står för?

FAKTA

Lena Wallentheim

Ålder: 61 år.

Familj: Man, två döttrar och tre barnbarn.

Bor: Hässleholm.

Gör: Oppositionsråd för Socialdemokraterna, tjänstledig från sitt ombudsmannajobb för partiet.

Fritid: Familjen, spela golf och resa.

Högsta önskan: Att pandemin ska försvinna och att livet ska återgå till det normala med socialt umgänge och aktiviteter.

Skatten

De senaste åren har inneburit hårda besparingar i verksamheterna.

– Tio miljoner kronor togs från kultur- och fritid. Det sved, för deras verksamheter är så viktiga. Fritidsgårdarna las ner, Mötesplats Ljungdala halverades och bokbussen drogs in. Det är verksamheter som har stor betydelse för många människor. Vi hade en annan syn på utvecklingen och ville höja skatten med 50 öre. Då hade i alla fall väljarna sett att de hade fått något för pengarna, samtidigt som vi hade sparat lite mindre.

Nu är det många unga som drabbas. Finns det ingen som tar tag i dem så får kommunen problem som kostar ännu mer längre fram, menar Lena Wallentheim.

Skatten behöver höjas, betonar hon, vilket det ju också finns utrymme för i nästa års budgetram, som fullmäktige har klubbat igenom.

Integrationen

Att känna trygghet som kommuninvånare är primärt för Lena Wallentheim. Kommunen ska möta medborgarnas behov. Men verkligheten ser annorlunda ut.

Socialens kostnad för försörjningsstöd har ökat dramatiskt. Många nyanlända kan inte försörja sig, vilket påverkar barnens möjligheter. De sociala skillnaderna ökar, vilket påverkar skolan också.

– Vi tog emot många i kommunen och tog vårt ansvar. Det var fel att vissa kommuner köpte sig fria från ansvar, vilket gjorde fördelningen orättvis. Statens etableringsbidrag som räcker i två år per nyanländ räcker inte. Väldigt många kan inte försörja sig efter två år. Det måste kommunen ansvara för. Två år är för kort tid. En lyckad integration handlar om att bli självförsörjande, betonar Lena Wallentheim, som inte ångrar att kommunen tog ett stort ansvar.

– Verksamheterna gjorde ett fantastiskt jobb för att lösa den akuta situation vi befann oss i, tillägger hon.

Om kommunen hade fått ett större ansvar och ersättning för etableringen av de nyanlända skulle fler ha blivit självförsörjande, tror Lena Wallentheim.

Modellen hon efterlyser finns i den nya arbetsmarknadsnämnden, där alla kompetenser samlats för att hjälpa arbetslösa invånare till egen försörjning.

Invandringsfrågan överskuggar andra viktiga frågor alltför mycket, anser Wallentheim.

– Alla andra ideologiska viktiga frågor försvinner.

Badhuset

S ville inte binda sig vid ett nytt badhus i kvarteret Norden, men att ett nytt badhus måste till är det ingen tvekan om.

– Det finns ingen detaljplan. Vi vet inte hur järnvägsspåren ska dras. Det krävs omfattande satsningar på infrastruktur för höghastighetståg och en ny station. Ska badhuset ligga längre upp i området kan det minska antalet nya bostäder, som vi lovat i Sverigeförhandlingen. Det är sådana saker som måste finnas på plats innan man bestämmer var badhuset ska byggas.

Det finns alternativ, menar Lena Wallentheim. Bland annat vid brandstationen. Då hamnar badhuset i ett område med golf och friluftsliv.

– Badhusen och friluftsbaden i orterna utanför stan ska finnas kvar och badhuset i Sösdala ska renoveras och öppna igen.

Skolorna

Lena Wallentheim tycker det är viktigt att de små skolorna i de mindre samhällena får finnas kvar. Det finns så mycket erfarenhet och dokumenterat om små skolors förtjänst att det är en självklarhet, anser hon.

– Närhet är positivt, men det måste också finns tillräckligt med elever för att hålla uppe den pedagogiska kvalitén.

Äldreomsorgen är också en stor fråga för S. Rekrytering av personal är en ödesfråga.

– Vi gick till val på att rätten till heltid, bort med delade turer och färre helger man ska jobba. Vi har en bra mix av boenden i kommunen men behöver fler som senior- och trygghetsboende. Mötesplatser och träffpunkter är så viktiga för många, särskilt ensamma äldre.

Vittsjö

Lena Wallentheims fackliga engagemang i ungdomen i västmanländska Hallstahammar förde henne till socialdemokraternas kursgård i Bommersvik i början på 1980-talet.

- Där träffade jag också Tage och Aina Erlander.

Kärleken förde henne till Hässleholm, en kompromiss med Anders.

– Han kom från Västra Frölunda och jag från Västerås. Vi valde Vittsjö 1985.

Efter några år med barnafödande gick hon med i S-föreningen i Vittsjö 1988.

– Jag har samma ideologiska övertygelse i dag, som när jag var ung. Solidaritet och rättvisa.

Hässleholm

Hon upplever trängsel på bussarna

Lena Karlsson är upprörd över trängsel på bussarna.
Foto: Helén Fingalsson
Hässleholm
Hässleholm Trots rekommendationen att hålla avstånd finns det personer som upplever att andra människor kommer för nära. Lena Karlsson i Hässleholm är en av dem. Hon menar att speciellt ungdomar är dåliga på att hålla distansen.

Lena Karlsson som bor på Ljungdala brukar ta bussen in till centrum för att göra ärenden. I samband med de här resorna har hon upplevt att en del resenärer inte bryr sig om att hålla rekommenderat avstånd. Detta gäller speciellt ungdomar som uppträder som om smittan inte fanns.

Resenärerna går in och ut genom bakdörrarna och även här uppstår trängsel, berättar Lena Karlsson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

De kurerar sig på Kurhotellet

Damerna från Malmö var i Tyringe för tredje året.
Foto: Sofia Åström
Hässleholm
Tyringe Vad sägs om en veckas njutning med umgänge, god mat och dryck på Kurhotellet. För närvarande befinner sig 26 personer på ”Kuran” för att ta del av en vistelse betald av Anders och Kari Indebetous stiftelse.

I söndags anlände 26 personer till Tyringe för att bara koppla av. Under en vecka får de ta del av logi, god mat, massage, fotvård och frisk luft i den gamla skånska kurorten.

Det som gör vistelserna möjliga är Anders och Kari Indebetous stiftelse som varje år betalar en avkopplande vecka för ett antal personer som har behov av det. Enligt bestämmelserna ska vistelsen gå till dem som behöver det bäst och som kanske inte har möjlighet att unna sig någon lyx i vanliga fall.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Tio coronafall inom omsorgen – Högalidshemmet isoleras

Nio boende på Högalidshemmet har testat positivt för covid-19. Nu ska alla boende, och delar av personalen, testas och på det särskilda boendet har barriärvård införts.
Foto: Kristina Höjendal/arkiv
Hässleholm
Hässleholm Covid-19 har fått fäste på Högalidshemmet – nio av de boende har testats positivt för viruset.
– Av dem hade fyra symptom, säger Kenneth Persson, verksamhetschef i omsorgsförvaltningen.

I lördags kunde Norra Skåne berätta att en boende på Högalidshemmet testat positivt för covid-19. När nu fler provtagits och resultaten kommit visar det sig att hela nio personer som bor på det särskilda boendet, som har ett 60-tal platser, har testat positivt för smittan.

– Det är självklart jättetråkigt för de boende, deras anhöriga och personalen. Nu gör vi smittspårning och alla boende kommer att testas. Dessutom ska all personal på de avdelningar där det har konstaterats smitta testas, säger Kenneth Persson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Nu ökar viltolyckorna i Skåne: ”Var uppmärksam”

ÅRE 2019-02-15Genrebild på viltolycka Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
Foto: Pontus Lundahl/TT
Hässleholm
Skåne
Skåne/Hässleholm Nära på hundra viltolyckor har anmälts till polisen i Skåne de senaste dagarna. Enbart i Hässleholm rör det sig om tolv stycken. Mikael Bengtsson, viltdjurshandläggare på länsstyrelsen, råder bilister att vara extra försiktiga vid körning i gryning och skymning.

Hösten är här. Något som såväl lövträdens färgsprakande skrud som återinförandet av ”normaltid” och den inledda älgjakten skvallrar om. Men det finns även andra tecken på att årstiden gjort sitt inträde i Skåne - antalet viltolyckor på vägarna.

Bara de senaste fem dagarna har Skånepolisen fått in totalt 94 anmälningar om viltolyckor på olika håll i länet. Tolv av dem inträffade i Hässleholms kommun, tre i Östra Göinge och i Osby kolliderade en personbil med en älg så sent som i fredags eftermiddag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu

Game Lounge Utbudet när det kommer till att spela casino på nätet är enormt. Bara inom Sverige finns i dag cirka 200 licensierade online casinon och den stenhårda konkurrensen om kunderna tvingar därför spelbolagen att ständigt att se över och utveckla sina olika produkter för att hänga med i trenderna. Inte minst sedan införandet av den nya spellagen med licenssystem i januari förra året har mycket förändrats på den svenska onlinespelmarknaden och, ja, att påstå att även 2020 inletts på ett i många avseenden händelserikt sätt vore knappast någon överdrift.

Här nedan listas de 5 hetaste trenderna i casinobranschen just nu:

Uppköp och sammanslagningar

Nyheten som slog ned som en bomb i slutet av juni om att den börsnoterade live casino-leverantören Evolution Gaming lagt ett bud på den ledande slotsutvecklaren NetEnt fick nog en och annan att höja på ögonbrynen. Inte minst sett till det faktum att priset för affären värderas till svindlande 19,6 miljarder kronor. Men redan under 2019 kunde man skönja en ökad trend av sammanslagningar inom casinobranschen och så sent som i februari köpte till exempel Betsson upp konkurrenten Gaming Innovation Groups varumärken, där bland annat Rizk och Kaboo ingår.

Fokus på esport och poker

Casinobranschen har precis som de flesta andra branscher påverkats av den rådande coronapandemin. Tusentals inställda sportevenemang till följd av virusets framfart runt om i världen har tvingat många spelbolag att ändra fokus och vidta åtgärder. För Kindred Group som bl.a. äger välkända Unibet har de uteblivna matcherna/ligorna å andra sidan inneburit ett uppsving för esport och poker. Enligt speljätten har intresset för dessa båda spelformer ökat rejält under de senaste månaderna.

Spela casino utan registrering

Att spela sina favoritslots eller bordsklassikerna Black Jack och Roulette utan att behöva genomgå någon lång och krånglig registreringsprocess har blivit allt mer populärt och numera är konceptet “Pay N Play” standarden hos majoriteten av Sveriges online casinon. Hos jämförelsetjänsten SveaCasino.se finns exempelvis en rad olika nätcasinon med licens som erbjuder direkt spel via bankidentifiering.

Stärkt konsumentskydd

Debatten om konsumentskydd och spelansvar tycks vara ständigt närvarande på den svenska onlinemarknaden. En stor anledning till omregleringen 2019 handlade just om att motverka spelberoende och under coronakrisen har diskussionerna kring ämnet intensifierats ännu mer, framförallt från politiskt håll. Enligt spelminister Ardalan Shekarabi (S) har det ökade spelandet på nätet på grund av den sociala isoleringen under pandemin bidragit till regeringens beslut om att införa tillfälliga spelansvarsåtgärder. Förordningen, som trädde i kraft den 2 juli och upphör vid årsskiftet, innebär till exempel att de licensierade spelbolagen numera får erbjuda en casinobonus på maximalt 100 kr. Även insättningsgränser på högst 5 000 kr/ vecka har införts.

Introducering av Swish som utbetalningsmetod

Den flerfaldigt prisbelänta betalningstjänsten Swish, som idag används av över sju miljoner svenskar, gjorde bejublad entré hos landets online casinon i samband med spellicensen förra året. Den snabba och säkra mobilappen fanns då till en början endast tillgänglig som insättningsmetod, men under våren 2020 meddelade Svenska Spel att man som första spelbolag i landet börjat erbjuda Swish också som utbetalningsalternativ. Sedan dess har flera andra välkända spelaktörer som t.ex. Betsson och Unibet infört funktionen, och bli inte förvånad om du kommer att ha möjlighet att göra uttag med Swish hos i princip alla casinon med licens innan årets slut.

Hässleholm

Rattfull körde på bil med flit

Hässleholm
Hässleholm

En Hästvedabo i 40-årsåldern har dömts till villkorlig dom och dagsböter för att på fyllan kört på en annan mans bil med flit. När polisen fick stopp på honom hade han dessutom en kniv i framsätet.

Händelsen inträffade i Båstads kommun i november förra året och grunden till det hela är ett triangeldrama. Den nu dömde mannen körde till den aktuella orten och bankade på dörren till huset hos ett par. När ingen öppnade körde han först sin bil i riktning mot ytterdörren, backade och körde sedan in i den bil som stod parkerad utanför bostaden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Bil började brinna under färd

Hässleholm
Hässleholm En personbil fattade eld när föraren körde på Hovdalavägen under måndagen.

Klockan var strax innan tre på eftermiddagen när föraren kom körandes längs Hovdalavägen och bilen plötsligt tog fyr.

Personerna i bilen försökte själva att släcka elden med hjälp av en pulversläckare, men fick snart tillkalla räddningstjänsten. Hässleholms skickade ut en styrka till platsen vid 15-tiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Kronfogden driver in böter

Hässleholm
Hässleholm

Kronofogden har beslutat om indrivning hos en Hästvedabo i 20-årsåldern efter att han haft en skuld på 4.800 kronor som gäller böter och avgifter till Brottsofferfonden.

Ingripandet är en del i en myndighetsgemensam satsning mot grov och organiserad brottslighet. Kronofogdens specialindrivningsenhet har en jourverksamhet dit bland annat polisen kan vända sig dygnet runt för att tipsa om utmätningsbara tillgångar som påträffats hos personer i samband med till exempel gripanden, husrannsakningar och andra tillslag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL