Annons

Kanadensiska Asbestos andas ut efter namnbyte

Publicerad 20 oktober 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om orten till "Val-des-Sources". Här syns asbestfibrer från en serpentinsten. Arkivbild.
Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om orten till "Val-des-Sources". Här syns asbestfibrer från en serpentinsten. Arkivbild.Foto: Rich Pedroncelli

Invånarna i kanadensiska Asbestos har röstat för att döpa om sin ort till "Val-des-Sources" i hopp om att slippa förknippas med den dödliga mineralen.

Den stora närliggande asbestgruvan som stängdes ner 2012, var länge en central del av ekonomin i det lilla samhället i Québec. Många av de 6 700 invånarna har släktingar som arbetat i gruvan, men ortsnamnet har haft en negativ klang ända sedan Världshälsoorganisationen på 1980-talet slog fast att asbest är cancerframkallande.

Annons

Namnet har setts som ett hinder när orten försökt locka till sig investeringar.

– Varje gång man nämner, särskilt i USA, att man kommer från Asbestos, eller folk läser Asbestos på en förpackning så blir de rädda för att där ska finnas gift, säger den tidigare borgmästaren Louise Moisan-Coulombe till CBC.

Invånarna fick välja mellan fem olika förslag till nytt namn som tagits fram utifrån kriterierna att de skulle spegla ortens historia – "men utan den direkta asbestkopplingen".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons