Lagfarter Nsk

Tomt i Västra Torup har fått ny ägare

Kategorier:
Lagfarter Nsk
Lagfarter Nsk Saman Nazif, 42 år, från Oxie, är ny ägare till fastigheten på Gatuprästens Väg 9 i Västra Torup. Säljare är Carina och Stefan Moström. Tomten är 1 155 kvadratmeter stor. Affären blev klar i september 2020 och köpesumman blev 125 000 kronor.

Nyligen såldes ett hus ett par hundra meter bort, på Klangens Väg 4. Där såldes ett 40 kvadratmeter stort hus och priset för det blev 800 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Hemtjänstbrukare ska få fast omsorgskontakt

Äldre personer med hemtjänst ska få en fast omsorgskontakt vill regeringen. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Inrikes
Inrikes Äldre personer med hemtjänst ska få en fast kontaktperson som kan ge stöd och svar på frågor om ens omsorgsinsatser, enligt en överenskommelse mellan regeringen och januaripartierna.
Nu kommer förslagen om hur det ska gå till.

Syftet är att stärka tryggheten både för brukare och anhöriga, och riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) som fick regeringsuppdraget att utreda förslagen, hoppas att den fasta omsorgskontakten syns i lagboken år 2022.

Åtta av tio omsorgstagare har redan en kontakt som ansvarar för samordningen av enskilda äldres omsorgsinsatser, enligt utredningen som nu har lagts fram. Men dessa roller har uppkommit utifrån kommunernas egna initiativ och regleras inte i lag. Att skapa likvärdighet över landet är därför ett argument för den fasta omsorgskontakten, menar Barbro Westerholm som i dag ser stora skillnader.

– Det är så skrämmande olika över landet och det måste vi komma till rätta med, säger hon.

Undersköterska krävs

För att axla rollen som omsorgskontakt krävs yrkestiteln undersköterska, enligt utredningen, som också hävdar att ytterligare 2 500 nya sådana därför behövs. Notan beräknas landa på cirka 1,3 miljarder per år under en femårsperiod. Vinsterna däremot, är svåra att visa i siffror, menar Westerholm.

– Vi känner inne i hjärtat och i hjärnan att det här kommer att löna sig. Men att räkna kronor och ören känner jag nästan är oetiskt att göra när det gäller livskvalitetsfrågor.

En coronafråga

Utredningen tillsattes förra året, innan pandemin. Äldreomsorgen har dock varit under stort fokus under coronakrisen och drygt en fjärdedel av de som avlidit med covid-19 har haft hemtjänst, enligt Socialstyrelsens statistik.

Myndigheten har också lyft fram flera negativa trender inom den kommunala hemtjänsten. Bland annat har personalkontinuiteten försämrats. Förra året träffade en äldre person med hemtjänst i genomsnitt 16 olika vårdare under en tvåveckorsperiod, jämfört med endast 12 stycken år 2007.

Det blir dessutom allt vanligare att anhöriga får stå för omsorgen, enligt Socialstyrelsen. Upp till hälften av alla omsorgstimmar utförs av andra äldre, uppskattar myndigheten i en rapport från i år. Till exempel kan det handla om att ta hand om en demenssjuk partner.

– Om man då inför en fast omsorgskontakt ger det trygghet och kontinuitet för alla inblandade, säger Barbo Westerholm.

Erik Nilsson/TT

Sport

Falck tog historisk seger mot världstvåan

Mattias Falck. Arkivbild
Foto: Per Hällström/TT
Sport
Sport Mattias Falck fortsätter att bryta ny bordtennismark.
I kvartsfinalen av WTT i Macao slog han världstvåan Xu Xin för första gången i karriären, 3–1 i set.
– Det här och VM-finalen är det största som har hänt svensk pingis på 20 år, säger Sveriges förbundskapten Mikael Appelgren till Aftonbladet.

Den toppseedade Xu Xin fick friheten att välja sin kvartsfinalmotståndare, och den kinesiske världstvåan landade på Mattias Falck. Han hade ju trots allt aldrig förlorat mot svensken tidigare.

Det har han nu.

Falck vann med 3–1 i set (11–7, 11–10, 2–11, 11–8) och är klar för semifinal på lördag förmiddag, svensk tid. Där ställs han mot världstolvan Wang Chuqin, Kina.

"Jag har spelat väldigt bra de senaste veckorna. Jag är rappare och snabbare nu, formen är väldigt bra så jag kände mig positiv inför matchen och trodde på mig själv. När jag dessutom fick en så bra start med några fina forehandpoäng på hans låga skruvöppning så blev han nog konfunderad, det är något jag haft problem med i hans spel tidigare men nu var det bara att spela ut", säger Falck till Svenska bordtennisförbundets hemsida.

Segern mot Xu Xin är en enorm framgång, i nivå med Falcks VM-silver i Budapest förra året, säger Sveriges förbundskapten Mikael Appelgren.

– Det här och VM-finalen är det största som har hänt svensk pingis på 20 år. Han har så starkt psyke och så stor vinnarskalle, han ger sig aldrig. Det här ger mycket pengar och bra seedningspoäng till OS i Tokyo i sommar, han kommer att bli farlig på OS, säger Appelgren om Falck till Aftonbladet.

Nyheter

Importören: "Vi fajtas för vår srirachasås”

Daisy Ma, general manager på CT Food AB, säger att beslutet kommer att överklagas.
Foto: AP Photo/privat
Nyheter
Malmö
Malmö Srirachasåsen har funnits på den svenska marknaden i över 25 år. På grund av ett konserveringsmedel riskerar den mest kända varianten nu att förbjudas. En stor förlust, menar importören, som överklagat miljöförvaltningens beslut.

– Vi försöker göra allt för att överklaga detta eftersom det är så banalt att de vill förbjuda den, säger Daisy Ma, general manager på CT Food AB.

Bakgrunden till förbudet, som skulle trätt i kraft 1 december, är att chilisåsen innehåller natriumvätesulfit (E222) som är ett slags konserveringsmedel.

E222 förekommer i många livsmedelsprodukter på den svenska marknaden. Men i just såser är det förbjudet att använda konserveringsmedlet, enligt en EU-förordning om livsmedelstillsatser. För den som inte är allergisk utgör E222 ingen hälsorisk enligt miljöförvaltningen.

– Det finns massor av andra produkter som har den här tillsatsen i högre grad, till exempel vin och potatismos. Skillnaden är att tillverkaren av srirachan inte har ansökt om att få den godkänd i EU, då deras hemmamarknad är Nordamerika, säger Daisy Ma.

Hon understryker att ingenting har vunnit laga kraft än och att förbudet bara gäller CT Food i egenskap av importör.

– Miljöförvaltningens beslut påverkar inte våra kunder. De produkter som finns på marknaden kommer att få fortsätta säljas och konsumeras.

Ärendet ligger nu hos Länsstyrelsen. Där han man inte hunnit sätta sig in i ärendet.

– Det är under beredning, inget beslut är taget än. Just nu har vi andra ärenden som ligger före, säger Elisabeth Colleen, handläggare på Länsstyrelsen Skåne.

Nästa steg för CT Food är att överklaga till Länsstyrelsen. Fram till 10 december kan företaget yttra sig i frågan.

Vad skulle det innebära för er om såsen förbjuds?

– Det är en av våra toppsäljande produkter som finns överallt på restauranger och i hela dagligvaruhandeln . Det finns ingen påvisad hälsofara vid en rimlig konsumtionen av denna produkt. Det är en stor förlust och många srirachafans har blivit upprörda, säger Daisy Ma.

Företaget hoppas nu på att få upp frågan på EU-nivå för att få ett undantag för E222 även i sås.

– Vi fajtas verkligen för att få behålla den på marknaden. Den har funnits i över 25 år i Sverige och i hela världen i över 40 år. Helt plötsligt ska den förbjudas utifrån en teknikalitet i regelverket.

Någon risk för att det ska bli total brist på den populära chilisåsen finns det emellertid inte. Företaget som tillverkar den srirachamajonäs som CT Food importerar kan erbjuda ett alternativ. Därtill finns det andra, mer lokala, tillverkare som också gör varianter på såsen.

Inrikes

22-åring häktas i mål om mord på tolvåring

Blommor och nallar vid platsen där en tolvårig flicka sköts till döds i Botkyrka. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes En 22-årig man häktas på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling gällande dödsskjutningen av en tolvårig flicka i Botkyrka i somras.

Mannen greps i tisdags i Stockholmsområdet efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han begärdes häktad under torsdagen och häktades under fredagen vid Södertörns tingsrätt.

Den tolvåriga flickan dog efter att ha blivit skjuten vid en bensinmack i Norsborg i Botkyrka, söder om Stockholm, natten till den 2 augusti. Polisen har tidigare slagit fast att flickan inte var måltavlan för skotten, men har inte berättat vem eller vilka som skotten var menade för.

Polisen har genomfört närmare 500 förhör i samband med utredningen.

– Vi har god förhoppning om att det den här mannen kan berätta kan göra att utredningen tar ytterligare ett kliv framåt, sade Åsa Hansson, gruppchef på grova brott i polisområde Stockholm syd, till TT i samband med gripandet.

Inrikes

Sprängmedlet i Östersund tillhörde kommunen

En man dog och en annan skadades allvarligt i arbetsplatsolyckan i Östersund. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Sprängmedlet som exploderade på en arbetsplats i ett industriområde i Östersund på onsdagen tillhörde kommunen, rapporterar P4 Jämtland. En man i 30-årsåldern omkom, och en man i 60-årsåldern vårdas på sjukhus med allvarliga skador. Båda männen var anställda av kommunen.

Uppgifterna om att sprängmedlet tillhörde kommunen kommer från åklagaren i målet. Östersunds kommun kan inte förklara varför det funnits sprängmedel på arbetsplatsen.

– Det är inte något jag önskar gå in och spekulera i. Men jag kan säga att kommunen har inte haft någon verksamhet de senaste tio åren som bedrivit sprängningar, säger Örjan Jervidal, chef för tekniska förvaltningen.

Enligt räddningstjänsten har kommunen heller inte de senaste tio åren haft tillstånd att hantera explosiva varor.

Polisen har inlett en förundersökning med rubriceringen vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

Lucas Brischetto/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Inrikes

Åtalad för Tollarpsmord ska psykundersökas

Den 20-åriga kvinnan hittades död i en å i skånska Tollarp i början av december förra året. En 21-årig man har åtalats för mord. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Bevisningen mot en 21-årig man som åtalats för mordet på en kvinna i Tollarp är övertygande, anser Kristianstads tingsrätt. Nu ska han genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och i väntan på den ska han stanna kvar i häktet.

Den 20-åriga kvinnan försvann förra hösten och hittades efter elva dagar i Vramsån i Tollarp. Mannen nekar till brott.

Hässleholm

Åter möjligt att skriva ut via bibblan

Hässleholm
Hässleholm Stadsbiblioteket i Hässleholm förändrar sin redan coronaanpassade service från och med måndag 30 november.

Det blir då möjligt att skicka dokument och filer till biblioteket för utskrift. Tjänsten kommer att finnas tillgänglig på deras hemsida och betalning sker via swish. Det du har skrivit ut ska, precis som övrig media, hämtas ut via lastkajen på Vattugatan.

Samtidigt uppdateras bibliotekets tider för avhämtning av media samt telefonbemanning. Tjänsterna kommer nu att vara tillgängliga mellan klockan 11 och 17 tisdag till fredag. På måndagar håller man kvällsöppet till klockan 19.

Ekonomi

Börsen avslutar veckan svagt uppåt

Stockholmsbörsen, som drivs av börsoperatören Nasdaq, stiger svagt i fredagens handel. Arkivbild.
Foto: Erik Simander/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen har positionerat sig på en svag uppgång i eftermiddagshandeln. OMXS-index har strax före klockan 15 gått upp 0,1 procent.

OMXS-index har därmed gått upp 0,8 procent sedan förra veckans stängning och befinner sig bara 0,6 procent under det historiska rekord som sattes under onsdagens handel.

Telekomsektorn är draglok i fredagens uppgång, med kursuppgångar för telekomtillverkaren Ericsson och operatören Telia på cirka 0,5 procent.

Men Astra Zenecas indextunga aktie är samtidigt sänke med en kursnedgång på 1,6 procent. Nedgången följer på det att läkemedelskoncernens vd Pascal Soriot i en intervju med Bloomberg News sagt att det troligen måste göras ytterligare en global vaccinstudie för att slå fast vilken effektivitet vaccinkandidaten AZD 1222 har.

Fastighetsbolaget SBB:s aktie stiger 0,6 procent sedan bolaget formellt lagt fram ett bud på norska Entra på 165 norska kronor per aktie, totalt värt motsvarande 30 miljarder. Entras styrelse har med hänvisning till högre bud från andra intressenter tidigare avvisat inviten från SBB.

Ledande Europabörser drar åt olika håll. I Frankfurt och Paris pekar kurserna uppåt inför helgen, medan Londonbörsen tyngs av ett ytterst osäkert förhandlingsläge vad gäller möjligheten att få ett handelsavtal med EU på plats till årsskiftet, när övergångsperioden efter brexit löper ut.

Oron för att det ska sluta med brexit utan ett handelsavtal och dessutom en uppslitande folkomröstning om självständighet för Skottland tynger även det brittiska pundet, som sjunker mot både euron och dollarn.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL