Utrikes

Fransk ilska över hårda ord från Turkiet

Demonstranter i Bagdad vid en protest på måndagen mot Frankrikes president Emmanuel Macron, som de anklagar för att förolämpa islam och muslimer.
Foto: Khalid Mohammed/AP/TT
Utrikes
Utrikes Enat och indignerat reagerar Frankrike mot bojkotthot och protester i Mellanöstern.
Hanteringen av islamismen kan få stora inrikespolitiska konsekvenser.
PREMIUM

President Emmanuel Macron är absolut inte populär i alla läger i Frankrike. Men när hans turkiske motsvarighet, Recep Tayyip Erdogan, ifrågasätter Macrons mentala hälsa sluter fransmännen upp bakom sin president.

I högertidningen Le Figaro manas till samling mot protester och bojkotter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Över en miljon smittade i Tyskland

Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Trots skärpta restriktioner fortsätter den förhållandevis omfattande samhällsspridningen av coronaviruset i Tyskland. Landet har nu passerat över en miljon bekräftat smittade, rapporterar Robert Koch-institutet för infektionssjukdomar.

Ökningen det senaste dygnet är 22 000 nya konstaterade fall. Antalet nya avlidna med covid-19 var 426, vilket gör att den totala dödssiffran i Tyskland nu är uppe i drygt 15 500, enligt institutets statistik.

Tyskland lyckades hålla coronaviruset i schack i våras, men landet har de senaste veckorna sett en eskalerande smittspridning. På drygt en månad har andelen patienter med covid-19 som får intensivvård nästan tiofaldigats, från 360 personer i början av oktober, till över 3 500 personer förra veckan.

Förbundskansler Angela Merkel beslutade i veckan att förlänga de nuvarande restriktionerna till början av januari.

Utrikes

Soldater sparkas – beskylls för krigsbrott

Australiska soldater i Afghanistan 2010. Soldaterna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.
Foto: Jim St. Pierre/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den australiska militären sparkar 13 soldater efter en uppmärksammad granskning som anklagar landets specialstyrkor för krigsbrott i Afghanistan.

Den omfattande rapporten, som tog över fyra år att sammanställa, släpptes förra veckan och pekar ut 19 nuvarande och före detta soldater som skyldiga till 39 mord på civila och fångar i Afghanistan under den militära insatsen i landet. Soldaterna har inte namngivits offentligt, men de kan komma att åtalas för mord av australiska åklagare.

De 13 soldater som nu avskedas har två veckor på sig att överklaga beslutet, innan det verkställs.

– Vi är alla beslutsamma att lära oss av granskningen och att bli en starkare, bättre och effektivare militär genom att ta oss igenom det här, säger generallöjtnant Rick Burr.

Australiens militär lämnade Afghanistan 2013.

Utrikes

"Graden av lidande går inte att beskriva"

Sjuksköterskor på kliniken Stormont Vail Health System i Topeka i Kansas arbetar i en lobby som på grund av viruspandemin gjorts om till vårdavdelning.
Foto: Evert Nelson/AP/TT
Utrikes
Utrikes Läkare och sköterskor går på knäna, intensivvårdsplatser saknas och sorgen är ständigt närvarande.
Över 88 000 covidsjuka är inlagda på sjukhus i USA, det högsta antalet sedan viruset bröt ut.

Syresättningen sjönk och läget blev snabbt mycket allvarligt för den covidssjuke 30-årige mannen i Lakin i Kansas. Läkaren Drew Miller visste att patienten måste flyttas, på hans klinik fanns inte utrustning för att vårda honom. Men samtalen till Kansas större sjukhus i jakt på en intensivvårdsplats gav alla samma nedslående svar: Det är fullt.

När en ledig sängplats till slut hittades, dagen därpå, var 30-åringen nära döden. Miller och hans personal utförde hjärtlungräddning i 45 minuter och lyckades hålla honom vid liv innan mannen skickades i väg med ambulanstransport.

– Det är ett mirakel att han överlevde, säger Miller, som jobbar dubbelt som chefsläkare på sjukhuset och hälsoansvarig i länet Kearny County, där Lakin ligger, till nyhetsbyrån Reuters.

Härjar landsbygden

Scener som denna har blivit vardag i USA, där coronaviruset fortsätter att sprida sig med galopperande hastighet. I våras var det främst storstäder, som New York, som drabbades, nu härjar smittan på landsbygden och i mindre städer, bland annat i Mellanvästern. Sedan i mitten av juni har antalet rapporterade fall i regionen, som sträcker sig från Ohio i öst till North och South Dakota i väst, ökat mer än tjugofalt, visar statistik från frivilligorganisationen The Covid Tracking Project.

Läkare och tjänstemän i Mellanvästern larmar om allvarliga brister på allt från vårdplatser till utrustning för personalen, skriver Reuters, som har intervjuat dussintals vårdansvariga i regionen. De flesta har redan vidtagit åtgärder som att ställa extrasängar i salar och be personal – som i många fall är sliten och går igenom egen sorg – att jobba längre skift.

En läkare i Minneapolis i Minnesota berättar gråtande för nyhetskanalen CNN om hur det är att behandla så många svårt sjuka och döende.

– Det går inte att beskriva hur det känns för oss som vårdgivare att bevittna den graden av lidande hos patienterna, säger läkaren Shirlee Xie, som är chef vid Hennepin County Medical Center.

Förnekar viruset?

Situationen förvärras av att en ansenlig grupp patienter tvivlar på eller förnekar coronavirusets dödlighet och till och med dess existens. I vissa grupper har konspirationsteorin att coronaviruset är en bluff fått fäste, berättar vårdpersonal. Detta kan spåras till ett kampanjmöte som president Donald Trump höll tidigt i våras där han hävdade att "Demokraterna politiserar coronaviruset" och är deras "nya bluff", enligt public service-kanalen NPR.

Trumps ovilja att bära munskydd offentligt har inte gjort situationen bättre i ett land där hälsomyndigheterna förordar munskydd. Inte heller att han under valrörelsen höll flera stora kampanjmöten i Mellanvästern, utan påbjuden social distansering.

Alison Schwartz, infektionsläkare vid kliniken SSM Health i Janesville i Wisconsin, vårdade en patient som inte trodde på att covid-19 existerar, trots att han hade drabbats av sjukdomen.

– När han dog ville familjen inte säga att patienten gått bort i covid, för de ansåg inte att covid var dödligt, berättar hon för Reuters.

En kvarts miljon

Men de flesta amerikaner vet att coronaviruset i högsta grad är verkligt och att det har tagit över en kvarts miljon landsmäns liv. Lovande vaccinnyheter till trots tror många läkare – precis som i Europa – att den närmaste tiden blir svår, eftersom människor kommer att hålla sig inomhus på grund av den kyligare årstiden och då lättare smitta varandra.

– Jag tror inte att vi har sett det värsta ännu, säger Drew Miller.

Tina Magnergård Bjers/TT

Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Antal nya fall per 100 000 invånare per dag.
Foto: Ingela Landström/TT
Sjuksköterskor demonstrerar för bättre covidberedskap och tillgång till skyddsutrustning i Bronx i New York.
Sjuksköterskor demonstrerar för bättre covidberedskap och tillgång till skyddsutrustning i Bronx i New York.
Foto: Seth Wenig/AP/TT
En covidsjuk man i respirator. Fotot är taget på ett sjukhus i Los Angeles i Kalifornien förra veckan.
En covidsjuk man i respirator. Fotot är taget på ett sjukhus i Los Angeles i Kalifornien förra veckan.
Foto: Jae C. Hong/AP/TT

FAKTA

Fakta: Covid-19 i USA

Så här är det aktuella coronavirusläget i USA:

Antal bekräftade fall totalt: Drygt 12,7 miljoner. Den genomsnittliga ökningen de senaste sju dagarna har legat på 10,6 procent.

Antal döda: drygt 254 000

Antalet inlagda på sjukhus: Nära 90 000, vilket är det högsta antalet sedan pandemins början (i mitten av april och i slutet av juli låg drygt 59 000 människor på sjukhus). Av dessa får knappt 18 000 intensivvård. 6 000 ligger i respirator.

Det genomsnittliga antalet nya dagliga fall per miljon invånare ligger i USA nu på 563,7. Motsvarande siffra i Sverige är 453,3.

FAKTA

Fakta: Covidläget i Mellanvästern

Just nu är USA:s Mellanvästern, som består av tolv delstater, svårt drabbat av covid-19. Förra veckan rapporterade exempelvis North Dakota ett genomsnitt på 1 769 nya fall per dag, per miljon invånare. Motsvarande siffra i South Dakota var 1 500 och i Wisconsin och Nebraska cirka 1 200. Som jämförelse gick New York aldrig över 500 genomsnittliga fall per dag per miljon invånare när virusutbrottet där var som värst i våras – och Kalifornien hade som mest 253 fall.

Genomsnittlig siffra i USA i stort i nuläget är 563,7 fall per miljon invånare. Sverige har 453,3 fall per miljon invånare.

Så här är läget i de tolv delstaterna i Mellanvästern:

Ohio:

Antal fall hittills: 383 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 20 procent

Antal döda: 6 300

Indiana:

Antal fall hittills: 313 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 16,5 procent

Antal döda: 5 500

Michigan:

Antal fall hittills: 352 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 16,3 procent

Antal döda: 9 000

Illinois:

Antal fall hittills: 685 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 13 procent

Antal döda: 12 400

Wisconsin:

Antal fall hittills: 392 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,9 procent

Antal döda: 3 300

Iowa:

Antal fall hittills: 194 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,2 procent

Antal döda: knappt 2 300

Minnesota:

Antal fall hittills: 289 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 19,5 procent

Antal döda: 3 400

Nebraska:

Antal fall hittills: 118 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 13,4 procent

Antal döda: 950

Missouri:

Antal fall hittills: 283 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 11,6 procent

Antal döda: 3 800

Kansas:

Antal fall hittills: 148 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 14,9 procent

Antal döda: 1 500

North Dakota:

Antal fall hittills: 75 500

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 12,3 procent

Antal döda: 680

South Dakota:

Antal fall hittills: 76 000

Genomsnittlig ökning senaste veckan: 10,9 procent

Antal döda: 850

Källor: The Covid Tracking Project och Our World in Data

Utrikes

Nordkorea försökte hacka vaccintillverkare

En forskare arbetar med framställningen av ett vaccin för covid-19. Arkivbild.
Foto: John Cairns/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sydkoreas underrättelsetjänst säger att man har avstyrt nordkoreanska försök att hacka sig in hos sydkoreanska vaccintillverkare som utvecklar vaccin med covid-19.

Hur många företag som har drabbats, och vilka det är, har underrättelsetjänsten inte berättat, säger parlamentsledamoten Ha Tae-Keung till nyhetsbyrån News 1.

Hackningsförsöken rapporteras inte ha lett till några skador.

Uppgifterna styrker en rapport från Microsoft från förra veckan, då bolaget gick ut med att hackergrupper med stöd av ryska och nordkoreanska staten hade försökt att angripa vaccinforskare, samt sju läkemedelsbolag, för att få tag på värdefull vaccinforskning. Cyberattackerna skedde enligt Microsoft i Sydkorea, Kanada, Frankrike, Indien och USA.

Utrikes

Extremhetta drar in över Australien

Människor svalkar sig vid Bondi beach i Sydney.
Foto: Mark Baker/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med förra säsongens katastrofala skogsbränder i färskt minne bävar Australien inför årets sommarsäsong. I helgen drar den första heta värmeböljan in över den sydöstra delen av landet.

Det varnas om temperaturer på över 40 grader i storstadsområdet Sydney och myndigheterna råder människor att hålla sig inomhus. Australien hukar när sommarsäsongens första stora högtryck drar in lagom till helgen, rapporterar Reuters.

Under förra säsongens rekordstora markbränder omkom 33 människor och flera miljarder djur fick sätta livet till.

I år kom det visserligen rikligt med regn under den tidiga våren, vilket fram tills nu har minskat risken för bränder, men regnet uteblev i november och månaden ser ut att gå till historien som en av de varmaste novembermånaderna hittills, enligt Australiens vädermyndighet Bureau of Meteorology (Bom).

– November har varit ovanligt på många sätt. Det har bara kommit ungefär hälften av den normala nederbörden och det är mycket möjligt att november kommer att bli den hetaste november vi har uppmätt, säger Andrew Watkins, chef för klimatverksamheten på Bom.

Förra säsongens ovanligt långa skogsbrandsäsong orsakades av tre års torka. I år är det i stället risk för gräsbränder, eftersom gräset fick möjlighet att växa till sig under den blöta våren.

– Gräset kanske är grönare, men det tar inte lång tid för det att torka ut när sommarhettan kommer, säger Richard Thornton, vd för Bushfire and Natural Hazard Cooperative Research Center.

Susanna Persson Öste/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Trump: Kommer att lämna Vita huset

Donald Trump säger för första gången att han kommer att lämna Vita huset om elektorerna den 14 december formellt utser Joe Biden som president.
Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump meddelar att han kommer att lämna Vita huset om elektorerna röstar fram Joe Biden som president.
PREMIUM

– Visst kommer jag att göra det – och det vet ni, svarade Trump på frågan ifall han kommer att lämna sitt presidentkontor om elektorerna formellt fastställer Joe Bidens valseger den 14 december.

Uttalandet kom mitt under USA:s firande av Thanksgiving, i samband med en frågestund med journalister i Vita huset. Det är det närmaste ett medgivande om att han kommer att acceptera en valförlust som Trump hittills har yppat.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Moskéskytt i Quebec får sänkt straff

Alexandre Bissonnette följs ut efter en domstolsförhandling efter attentaten i Quebec i januari 2017. Arkivbild.
Foto: Jacques Boissinot/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En domstol i Kanada har nästan halverat straffet för den man som sköt sex personer till döds i en moské i Quebec i januari 2017.

Den nu nästan 31-årige Alexandre Bissonnette får sitt straff sänkt till livstid utan möjlighet till någon slags frigivning inom 25 år. Den tidigare livstidsdomen gav ingen möjlighet till frigivning på 40 år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sudans tidigare premiärminister al-Mahdi död

Sadiq al-Mahdi, tidigare premiärminister i Sudan, har avlidit i sviterna av covid-19. Arkivbild.
Foto: Abd Raouf/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Sadiq al-Mahdi, som var Sudans senaste demokratiskt valde premiärminister, har avlidit i en ålder av 84 år i sviterna av covid-19.

al-Mahdi var premiärminister vid två tillfällen, men störtades i en militärkupp 1986 av den då okände militären Omar al-Bashir.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL