Annons

Gruvchef greps med guldfylld väska

Publicerad 27 oktober 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Riktigt så här mycket guld fick gruvchefen inte plats med i handväskan. Arkivbild från en utställning i tjeckiska Prag.
Riktigt så här mycket guld fick gruvchefen inte plats med i handväskan. Arkivbild från en utställning i tjeckiska Prag.Foto: Petr David Josek/AP/TT

Zimbabwisk polis har gripit chefen för gruvbranschorganisationen ZMF, Henrietta Rushwaya, efter ett försök till guldsmuggling.

När Rushwaya greps på Harares internationella flygplats var hon i färd med att checka in på ett flyg till Dubai med sex kilo guld i handväskan.

Annons

Polis uppskattar att handväskans innehåll är värt över 3,2 miljoner kronor.

Gripandet skedde efter det att personal på flygplatsen kontaktat myndigheter då de noterat att något inte stod rätt till med gruvchefens packning.

"En visitation avslöjade att den misstänkta hade 6,09 kilo guld som inte hade blivit förtullat på korrekt sätt", skriver polisen på Twitter.

Zimbabwe har brottats med omfattande smuggling av guld ut ur landet – en illegal verksamhet som uppskattas beröva landet på motsvarande hundratals miljoner kronor varje månad.

Rättad: I en tidigare version fick Rushwaya fel titel.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons