Ekonomi

Harley-Davidson gasar på

Harley-Davidson sålde 43 000 motorcyklar på tre månader. Arkivbild.
Foto: Peter Diana/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Motorcykeltillverkaren Harley-Davidson rusade på New York-börserna efter tisdagens delårsrapport. Ett par timmar efter öppning hade aktien stigit över 25 procent sedan bolaget redovisat att man sålt 43 000 motorcykla under det senaste kvartalet.

Försäljningen på den amerikanska marknaden backade visserligen med 10 procent jämfört med samma period föregående år, men det var betydligt bättre än nedgången på 27 procent under andra kvartalet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Konsumentverket varnar för falska reor

Black Friday-skylt till klädbutik på Drottninggatan.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Ekonomi
Ekonomi Akta dig för bluffreor under Black Friday.
Konsumentverket skärper nu tillsynen för att avslöja företag som fuskar med sina reaerbjudanden.

En av årets stora shoppingdagar äger rum i dag i form av Black Friday. Under hela veckan har dock företag lanserat olika erbjudanden såväl på nätet som i fysiska butiker.

Ett återkommande problem är dock en form av bluffreor, där man rent praktiskt under hösten höjt priserna för att prisskillnaden ska verka större när erbjudandet presenteras. Från Konsumentverket har man under flera års tid uppmärksammat problemet, men tar nu krafttag. En arbetsgrupp är tillsatt för att göra stickprovskontroller.

– Det här är ett område där vi ser att det finns problem och vi gör omfattande stickprovskontroller för att kunna få en större uppfattning om fuskets utbredning. Resultaten kan sedan leda till tillsynsärenden, säger David Ånesjö, jurist vid Konsumentverket till TT.

Flera företag

Bland företag som tidigare har uppmärksammats återfinns bland annat Jollyroom, Sportamore och Intersport, där exempelvis det sistnämnda företaget fick ett vite på två miljoner kronor.

Jämförelsesajten Pricerunner har tidigare i veckan följt prisutvecklingen på omkring 38 000 produkter. Undersökningen visar att på 13 procent av produkterna har priset ökat med 29 procent mellan den 11 september och 19 november.

– Det är ett utbrett problem och vi granskar flera olika branscher, ingen som är bättre än någon annan, säger David Ånesjö.

Ha ett kritiskt öga

Hans rekommendation nu till de konsumenter som ska handla under Black Friday är att ha ett kritiskt öga.

– Man ska planera sina inköp och försöka hålla koll på en varas prisnivå. Det går ju till exempel att göra via en prisjämförelsesajt. Sedan ska man ställa sig frågan om det är rabatten eller själva varan som lockar. Det är viktigt såväl privatekonomiskt som ur miljöaspekt.

Tobias Österberg/TT

Ekonomi

Polisen varnar för bedragare i e-julhandeln

När allt fler inköp sker på nätet tar kriminella chansen att komma åt exempelvis kortuppgifter. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi Årets största "shoppingfest" är också julafton för kriminella. När rekordmånga handlar på nätet ser lagbrytarna fler chanser till bedrägerier och annan internetrelaterad brottslighet.
– Vi ser massor av olika varianter, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum.

Den så kallade reaperioden kring Black Friday brukar ses som startskottet för julhandeln. E-handeln har ökat mycket kraftigt under coronapandemin. När hela landet nu omfattas av råd om att inte besöka fysiska butiker och köpcentrum väntas utvecklingen fortsätta till nya rekordnivåer.

– Det kommer att öka, öka, öka och det är signaler som redan har gått ut till de kriminella nätverken, säger Jan Olsson.

Olika former

Brotten på nätet kan ta olika skepnad. Det kan handla om försäljning av varor som inte finns, försäljning av varor som inte är äkta, skadlig kod som planterats på sajter som läser av kontokortsuppgifter, länkar som leder vidare till sajter med skadlig kod eller mejl som ser ut att komma från bekanta avsändare men används för att fiska efter dina kortuppgifter.

– Då är det inte bara att du inte får dina varor utan kanske också ett digitalt virus som läser av de uppgifter du loggar in med, säger Jan Olsson.

Nyligen har polisen noterat en våg av nätfiske där avsändaren ser ut att vara Postnord som informerar om att paket finns att hämta, men där ett klick leder vidare till en sajt som vill hämta in uppgifter.

– Det handlar om mejl som ser ut att komma från någon seriös organisation men inte gör det, säger Jan Olsson.

Ett sätt att identifiera att mejlet egentligen kommer från någon annan än det ser ut som är att placera muspekaren på avsändaren för att se hela mejladressen.

Kortuppgifter säljs vidare

Den absolut vanligaste formen av bedrägerier på nätet är stölder av kortuppgifter. Det utgör ungefär 40-45 procent av alla bedrägerier som anmäls i Sverige.

– Det är jätteenkelt. De kriminella gör ett dataintrång och planterar ut skadlig kod på hemsidor som noterar allt du skriver in. Sen säljs uppgifterna på Darknet för några tior. Miljontals kortuppgifter är till salu hela tiden på Darknet, säger Jan Olsson.

Hur skyddar man sig då och vad ska man vara uppmärksam på? Att märka att ens kortuppgifter stjäls direkt i samband med ett köp är svårt men det finns sätt att undvika att drabbas av att ens kortuppgifter är på vift.

Det bästa, enligt Jan Olsson, är att spärra sitt betalkort för internetköp, mellan köpen. Det går att göra via din bank.

– Sen öppnar du när du själv handlar och spärrar sedan igen.

Jan Olsson nämner några sätt att betala mer säkert.

– Sidor där du handlar med 3D-secure eller betallösningar där du behöver logga in med bank-id är säkrare.

– Betalar du mot faktura lämnar du inte heller ifrån dig några kortuppgifter.

Spärra kortet

Även om det inte ger ett hundraprocentigt skydd rekommenderar han Jan Olsson också att man handlar på kända sajter.

Fundera en extra gång innan du handlar från sajter där priset verkar för bra för att vara sant.

– Stora företag har ofta ett visst skydd och sammantaget är det ändå säkrare för dig att handla på en sådan sajt, säger Jan Olsson.

Om du märker på ditt kontoutdrag att det gjorts inköp med ditt kort av någon annan än dig – kontakta först banken.

– Ring banken snabbt som ögat och spärra kortet, säger Jan OIsson.

Helena Wande/TT

FAKTA

Fakta: Polisens tips för säkrare näthandel

Spärra kortet för internetköp och öppna kortet när du vill handla på nätet.

Använd ett separat kort utan kredit som är knutet till ett annat konto än ditt lönekonto dit du för över summan du ska handla för.

Vissa banker erbjuder e-kort, eller virtuella kort, med ett unikt kortnummer och som du laddar med köpesumman.

Lämna inte ut dina koder och kortuppgifter när någon frågar efter dem i e-post, sms, telefon eller på sidorna du handlar. Tillåt inte webbsidan du handlar på att spara dina person- och kortuppgifter för att underlätta inför nästa köp.

Näthandlare som använder betalningsförmedlare som Klarna, Dibs eller Paypal, har ofta säkrare lösningar.

Sidor som använder så kallade 3D Secure-lösningar (Verified by Visa eller Mastercard Securecode) för betalningar är säkrare i och med att ett lösenord eller bank-id krävs för att göra betalningen.

Handla inte på osäkra webbsidor. Sök omdömen och varningar inför ett köp på en för dig ny sida.

Behöver du spara dina kortuppgifter kopplat till en smart enhet, använd ett kreditkort eller annat betalkort som inte är kopplat till ditt lönekonto.

Har olovliga köp gjorts eller har du förlorat ditt bankkort, kontakta omedelbart din bank, spärra kortet och gör en polisanmälan.

Källa: Polisen

Ekonomi

Nytt stödpaket till företag i kris

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi

Regeringen har tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet enats om ett nytt stödpaket till företag under coronakrisen, enligt TV4 Nyheterna.

Stödet som finns i dag gäller företag med en omsättning på över 200 000 kronor per år. I det nya förslaget sänks gränsen till 180 000 kronor. Det föreslås också ges en möjlighet att skjuta fram skatteinbetalningar.

– Framför allt är det besöksnäringen det här gäller, säger Nyamko Sabuni (L), till TV4.

Ekonomi

Tokyobörsen fortsätter uppåt

Som på många andra håll ökar samhällsspridningen av covid-19 i Japan, men Tokyobörsen fortsätter att stiga. Arkivbild.
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

För fjärde dagen i rad klättrar Tokyobörsen uppåt, efter att först ha sjunkit några minuter efter öppning. Nikkei 225-indexet hade efter knappt två timmars handel stigit 0,3 procent, medan det bredare Topixindexet hade gått upp 0,6 procent.

Tokyobörsen har stigit hela veckan, trots en ökad samhällsspridning av coronaviruset i Japan. Men fredagens uppgång är hittills något blygsammare än gårdagens.

– I och med att den amerikanska marknaden har varit stängd på grund av Thanksgiving, tynger ökningen av coronasmittade i Japan ner marknaden, kommenterar Okasan Online Securities chefsstrateg Yoshihiro Ito börsrörelserna, till nyhetsbyrån AFP.

Även i Kina stiger aktierna. Shanghais kompositindex har efter en halvtimmes handel klättrat 0,3 procent, medan motsvarigheten i Shenzhen är ökat 0,4 procent.

Men i Taiwan och Hongkong är det däremot minussiffror. I den tidiga handeln har Taiwanbörsen sjunkit 0,2 procent, medan Hang Seng-index gått ner 0,3 procent.

Seoulbörsens Kospi-index har stigit 0,2 procent i förmiddagshandeln.

Ekonomi

Spelbrist när nya konsoler säljer slut

Playstation 5 och Xbox series X, de två nya flaggskeppen i spelvärlden från Sony respektive Microsoft. Pressbild.
Foto: Sony/Microsoft/TT (montage)
Ekonomi
Ekonomi De nya spelkonsolerna är en succé – för företagen. För många kunder innebär den stora efterfrågan att de kan se fram emot en ofrivilligt spelfri jul.
– Har man inte förhandsbokat i september får man vänta till nästa år, säger Jenny Pedersén på Media Markt.
PREMIUM

Såväl Sony som Microsoft lanserade nya spelkonsoler för ett par veckor sedan. Både Playstation 5 och Xbox series X/S var något som spelintresserade sett fram emot under lång tid, och många passade även på att förhandsboka konsolerna hos diverse återförsäljare. Men efterfrågan har varit större än tillgången, och nu flaggar återförsäljare för att spelintresserade kunder gör bäst i att ställa in sig på 2021 för leverans av de nya maskinerna.

– När det gäller PS5:an har efterfrågan varit rekordstor. Det har varit en väldigt stor efterfrågan även på Xboxen, säger Jenny Pedersén, presskontakt på elektronikkedjan Media Markt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Ekonomi

Experter: Då ska du binda räntan

Bundna räntor har pressats nedåt till nivåer under de rörliga räntorna. Men flera olika faktorer avgör om det är värt att binda räntan. Framför allt handlar det om hur viktigt det är för dig att veta din boendekostnad i förväg, enligt experterna. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Ingen räntehöjning så långt ögat kan nå. När de bundna boräntorna på många håll är lägre än den rörliga kan det vara läge att se över bostadsekonomin. Experterna tipsar om hur du ska tänka – binda eller inte binda?
PREMIUM

Riksbanken lämnade som väntat reporäntan oförändrad på noll procent. Banken räknar också med att det är där räntan kommer att ligga de närmaste tre åren. Eftersom reporäntan påverkar bankernas tremånadersränta, som också brukar kallas rörlig ränta, kan man förvänta sig att de fortsatt kommer att ligga på en låg nivå. Dessutom finns en press nedåt då konkurrensen mellan bolåneinstitutet ökar.

Pumpar ut miljarder

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Stockholmsbörsen steg svagt

Stockholmsbörsen har trots det osäkra läget i covid-19-pandemin tagit sig upp till nya historiska rekordnivåer i veckan. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen strävade försiktigt uppåt på torsdagen och stängde på plus 0,2 procent. Bäst bland storbolagen gick Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik, som steg 2,5 procent.
PREMIUM

Andra vinnare bland de mest omsatta aktierna på OMXS30-index var medicinteknikbolaget Geting och verkstadskoncernen Sandvik, som ökade 1,6 respektive 1,2 procent.

Uppgången på börsen bromsades bland annat av klädkedjan H&M:s aktie, som backade 0,6 procent. Även storbankerna tyngde med kursfall för Swedbank och Nordea på 1,3 och 1,0 procent.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Byggkonflikten avvärjd: "Historiskt avtal"

Byggnadsarbetarna har fått ett nytt avtal. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Strejken inom byggbranschen har avvärjts. Parterna har enats om ett nytt avtal inom ramen för industrins märke på 5,4 procent över 29 månader.
PREMIUM

Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads, kallar avtalet för "historiskt".

– Utifrån omständigheterna är det ett historiskt avtal och jag är en väldigt stolt förbundsordförande. Där lagstiftaren gick bet så klev landets byggnadsarbetare in och visade att det går att göra skillnad, säger han till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL